Iran skjøt ned spiondrone, sier USA har «krysset den røde linja»

0
Det var en drone av denne typen, RQ4 Global Hawk, som ble skutt ned av Iran. Foto: United States Air Force. Det er en stor, avansert og kostbar drone.

Irans luftvern skjøt ned en USA-drone over Hormuzstredet 20. juni 2019. Iran hevder at dronen var over Irans luftrom og at landet dermed hadde rett til å skyte den ned. USA hevder at dronen var «over internasjonalt luftrom» og ser på nedskytinga som en «aggressiv handling» fra Irans side.

Dronen skal ha vært av typen MQ-4C Triton, som produseres av Northrop Grumman, og som er en spiondrone beregnet på å fly i store høyder i mer enn 30 timer av gangen.

En drone av typen MQ-4C Triton

Hvis dronen var over Irans territorium, er det ikke første gang noe slikt skjer. USA har gjort dette mange ganger, og det er heller ikke første gang en USA-drone blir skutt ned. Irans PressTV har publisert en oversikt over droner som er blitt skutt ned eller tatt av Iran til nå.

Det har vært spekulert på om Iran brukte det russiske S-300 missilsystemet til å skyte ned dronen, men den iranske revolusjonsgarden sier at de brukte Irans egenproduserte Khordad 3– system.

Irans utenriksminister Javad Zarif sier at Iran ikke søker krig, men vil forsvare sitt luftrom, sitt landområde og sitt territorialfarvann. Han sa også at Iran vil ta denne saka til FN og påvise at USA lyver om at dronen var over internasjonalt farvann. Zarif oppga også det som hevdes å være de eksakte koordinatene for hvor dronen ble skutt ned, skriver al-Jazeera.

I USA har Donald Trump prøvd å dempe dramatikken rundt nedskytinga. I et intervju med CNN sa han at han trodde det må ha vært en feil fra Irans side, at det var en general eller noen annen som gjorde en feil.

Ifølge New York Times skal Trump ha gitt grønt lys for et begrenset angrep mot Iran som svar på denne episoden, for så å trekke ordren tilbake. Avisa publiserte også et kart som viser hvor de to partene hevder at dronen ble skutt ned. I Washington blir Trumps reaksjon tolket som et forsøk på å unngå en rask og risikabel opptrapping.

I Pentagon er man overrasket over at Iran har militær evne til å skyte ned droner i så stor høyde, og man sier at dette viser hvor vanskelig en eventuell militær konflikt med Iran kan komme til å bli.

General James G. Stavridis som har vært øverstkommanderende for NATO advarte mot det han betegner som en opptrappingsspiral fra USAs og Irans side og han betegnet Irans nedskyting av dronen som «et logisk, men farlig trekk» fra Teherans side.

RQ-4 Global Hawk er en svært kostbar og avansert drone, og USAs militære har nok trodd at de kunne bruke den nokså risikofritt over Irans territorium. Det at Iran demonstrerte vilje og evne til å skyte den ned kan dempe entusiasmen for å bruke dem på samme måte i tida som kommer, hvis da ikke hensikten skulle være å framprovosere en krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.