Iran skjøt ned spiondrone, sier USA har «krysset den røde linja»

0
Det var en drone av denne typen, RQ4 Global Hawk, som ble skutt ned av Iran. Foto: United States Air Force. Det er en stor, avansert og kostbar drone.

Irans luftvern skjøt ned en USA-drone over Hormuzstredet 20. juni 2019. Iran hevder at dronen var over Irans luftrom og at landet dermed hadde rett til å skyte den ned. USA hevder at dronen var «over internasjonalt luftrom» og ser på nedskytinga som en «aggressiv handling» fra Irans side.

Dronen skal ha vært av typen MQ-4C Triton, som produseres av Northrop Grumman, og som er en spiondrone beregnet på å fly i store høyder i mer enn 30 timer av gangen.

En drone av typen MQ-4C Triton

Hvis dronen var over Irans territorium, er det ikke første gang noe slikt skjer. USA har gjort dette mange ganger, og det er heller ikke første gang en USA-drone blir skutt ned. Irans PressTV har publisert en oversikt over droner som er blitt skutt ned eller tatt av Iran til nå.

Det har vært spekulert på om Iran brukte det russiske S-300 missilsystemet til å skyte ned dronen, men den iranske revolusjonsgarden sier at de brukte Irans egenproduserte Khordad 3– system.

Irans utenriksminister Javad Zarif sier at Iran ikke søker krig, men vil forsvare sitt luftrom, sitt landområde og sitt territorialfarvann. Han sa også at Iran vil ta denne saka til FN og påvise at USA lyver om at dronen var over internasjonalt farvann. Zarif oppga også det som hevdes å være de eksakte koordinatene for hvor dronen ble skutt ned, skriver al-Jazeera.

I USA har Donald Trump prøvd å dempe dramatikken rundt nedskytinga. I et intervju med CNN sa han at han trodde det må ha vært en feil fra Irans side, at det var en general eller noen annen som gjorde en feil.

Ifølge New York Times skal Trump ha gitt grønt lys for et begrenset angrep mot Iran som svar på denne episoden, for så å trekke ordren tilbake. Avisa publiserte også et kart som viser hvor de to partene hevder at dronen ble skutt ned. I Washington blir Trumps reaksjon tolket som et forsøk på å unngå en rask og risikabel opptrapping.

I Pentagon er man overrasket over at Iran har militær evne til å skyte ned droner i så stor høyde, og man sier at dette viser hvor vanskelig en eventuell militær konflikt med Iran kan komme til å bli.

General James G. Stavridis som har vært øverstkommanderende for NATO advarte mot det han betegner som en opptrappingsspiral fra USAs og Irans side og han betegnet Irans nedskyting av dronen som «et logisk, men farlig trekk» fra Teherans side.

RQ-4 Global Hawk er en svært kostbar og avansert drone, og USAs militære har nok trodd at de kunne bruke den nokså risikofritt over Irans territorium. Det at Iran demonstrerte vilje og evne til å skyte den ned kan dempe entusiasmen for å bruke dem på samme måte i tida som kommer, hvis da ikke hensikten skulle være å framprovosere en krig.

Forrige artikkelKina øker toppsatsene for USA, senker dem for alle andre
Neste artikkelEnda en våpenlobbyist skal lede Pentagon
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).