– Oljefondet investerte 6,9 milliarder i selskap som lager bomber brukt i Jemen

0
Et barn berges ut av ruinene etter saudiarabisk bombing av Sanaa, men fordømmelsene fra Solberg-regimet lar vente på seg.

Våpengiganten Raytheon selger bomber som Saudi-Arabia bruker i den blodige Jemen-krigen. Aksjekursen har skutt i været. Det tjener Norge penger på. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:

«Før soloppgang den 10. september 2016, bombet den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen et vannpumpeanlegg nær en landsby nord for hovedstaden Sanaa.

31 sivile ble drept, inkludert tre barn.

Human Rights Watch, som etterforsket hendelsen, fant rester av en bombe som ble brukt:

En laserstyrt GBU-12 Paveway-bombe på 226 kilo, produsert av det amerikanske selskapet Raytheon. …

Kun få uker før angrepet som drepte 31 sivile i Jemen i 2016, opphevet Etikkrådet utelukkelsen av våpenselskapet Raytheon.»

Kommentar:

Journalisten Robert Fisk besøkte de tidligere jihadistbunkerne i Syria. Der fant han missiler fra produsenter i USA. Et av dem var produsert av Hughes Aircraft Co, som er navnet på et selskap som ble grunnlagt av den beryktede Howard Hughes på trettitallet og solgt til Raytheon i 1997. Det er en av de største våpenprodusentene i USA og hadde en profitt i 2017 på over 23 milliarder dollar.

VG publiserer også dette kartet fra CNN som viser produsentene til bomber som er sluppet over Jemen.

Oljefondet

VG skriver:

  • I 2016 investerte fondet 2,7 milliarder kroner i Raytheon, noe som utgjorde 0,77 prosent eierandel.
  • I 2017 økte investeringene ytterligere. Da investerte fondet 4,2 milliarder kroner og økte med det eierandelen til 0,96 prosent.
VEKST: Slik har Raytheon aksjeverdi økt mens Jemen-krigen har pågått.
VEKST: Slik har Raytheon aksjeverdi økt mens Jemen-krigen har pågått. Foto: Skjermdump

 

Dette gjør at Norge er storprofitør på folkemord og død i Jemen.

Denne bomben var levert av USA som ledd i deres militære støtte til Saudi-Arabia, skriver CNN.

Bomben var produsert av den store amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin. Bomben har store likheter med den som massakrerte et begravelsesfølge i oktober 2016 da 155 mennesker ble drept. I mars samme år hadde et angrep på et marked i Jemen drept 97 mennesker med en MK 84-bombe, også fra Lockheed Martin. Der har ikke Oljefondet aksjer. Derimot har Oljefondet en stor aksjepost i BlackRock, som er en av de største eierne i Lockheed Martin. Så vi er med.

Forrige artikkelØnsketenkning om kurderne: Om USAs okkupasjon av Nordøst-Syria og koalisjonens opptrapping mot Iran
Neste artikkelTrådløs skolestart: Tar debatten fatt i det viktige?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).