Våpengiganten Raytheon selger bomber som Saudi-Arabia bruker i den blodige Jemen-krigen. Aksjekursen har skutt i været. Det tjener Norge penger på. Dette skriver avisa VG, som fortsetter:
«Før soloppgang den 10. september 2016, bombet den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen et vannpumpeanlegg nær en landsby nord for hovedstaden Sanaa.
31 sivile ble drept, inkludert tre barn.
Human Rights Watch, som etterforsket hendelsen, fant rester av en bombe som ble brukt:
En laserstyrt GBU-12 Paveway-bombe på 226 kilo, produsert av det amerikanske selskapet Raytheon. …
Kun få uker før angrepet som drepte 31 sivile i Jemen i 2016, opphevet Etikkrådet utelukkelsen av våpenselskapet Raytheon.»
Kommentar:
Journalisten Robert Fisk besøkte de tidligere jihadistbunkerne i Syria. Der fant han missiler fra produsenter i USA. Et av dem var produsert av Hughes Aircraft Co, som er navnet på et selskap som ble grunnlagt av den beryktede Howard Hughes på trettitallet og solgt til Raytheon i 1997. Det er en av de største våpenprodusentene i USA og hadde en profitt i 2017 på over 23 milliarder dollar.
Oljefondet
VG skriver:
- I 2016 investerte fondet 2,7 milliarder kroner i Raytheon, noe som utgjorde 0,77 prosent eierandel.
- I 2017 økte investeringene ytterligere. Da investerte fondet 4,2 milliarder kroner og økte med det eierandelen til 0,96 prosent.
Dette gjør at Norge er storprofitør på folkemord og død i Jemen.
Denne bomben var levert av USA som ledd i deres militære støtte til Saudi-Arabia, skriver CNN.
Bomben var produsert av den store amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin. Bomben har store likheter med den som massakrerte et begravelsesfølge i oktober 2016 da 155 mennesker ble drept. I mars samme år hadde et angrep på et marked i Jemen drept 97 mennesker med en MK 84-bombe, også fra Lockheed Martin. Der har ikke Oljefondet aksjer. Derimot har Oljefondet en stor aksjepost i BlackRock, som er en av de største eierne i Lockheed Martin. Så vi er med.