Et flertall i EU tror unionen vil falle fra hverandre

0
Et flertall av velgerne i EU mener at det er realistisk å tenke seg at unionen vil falle sammen innen 10 til 20 år, viser en meningsmåling som YouGov har gjennomført.

Meningsmålingsinstituttet YouGov har gjennomført ei måling for European Council on Foreign Relations (ECFR) der de har spurt velgerne i 14 land om hvordan de ser på unionens framtid.

For EU-entusiastene må meningsmålinga komme som en brutal kalddusj, for det viser seg at et flertall av velgerne tror at unionen vil falle fra hverandre innen 10 til 20 år. I Frankrike er det 58 prosent av velgerne som tror dette. I Slovakia er det hele to tredeler av velgerne som har samme synspunkt.

Det er et flertall i disse landene som tror unionen vil kan falle sammen: Slovakia, Frankrike, Romania, Polen, Italia, Hellas, Tsjekkia, Ungarn, Nederland, Tyskland og Østerrike.

I Frankrike og Polen er det til og med en tredel av velgerne som mener at en krig mellom EU-land er realistisk. I Tyskland er det 27 proent som mener dette og i Italia 21 prosent. Særlig blant unge velgere (18–24 år) er det mange som frykter dette: 51 prosent i Nederland og Romania, 49 prosent i Ungarn og Tsjekkia, 46 prosent i Frankrike og 43 prosent i Slovakia.

De EU-skeptiske partiene har vind i seilene før valget til EU-parlamentet og kommentatorene regner med at det flertallet som de kristeligdemokratiske og sosialdemokratiske partiene har hatt sammen vil forsvinne og bli erstattet av en langt mindre oversiktlig situasjon.

Unionstilhengerne har lansert diverse programmer for raskt å skape en politisk union i EU. I 2015 la EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, EU-toppmøtets president Donald Tusk, eurogruppas president Jeroen Dijsselbloem, Den europeiske sentralbankens president Mario Draghi og EU-parlamentets president Martin Schulz fram en plan for å avskaffe de nasjonale parlamentenes makt innen 2025. Dette gjorde de i form av et 24-siders dokument som har tittelen: Completing Europe’s Economic and Monetary Union. (Kan lastes ned her i pdf.)

Les om planen her: En plan for å avskaffe det nasjonale demokratiet i Europa

I 2017 gjennomførte YouGov ei meningsmåling som viste at det ikke finnes noe flertall for et Europas forente stater i noe medlemsland. Det landet der denne tanken hadde størst oppslutning var Tyskland med 30 prosent.

Les også: EU faller fra hverandre langsomt, men sikkert

Kapitalens langsiktige strev for en europeisk superstat

Brussel, Berlin og Paris har prøvd å stemple enhver motstand mot unionen som fascistisk og rasistisk, men det har ikke hjulpet. Unionen leverer ikke varene til innbyggerne. Italienske velgere, som tradisjonelt har vært svært posistive til EU, har opplevd tjue år med stagnasjon etter at at landet ble med ei eurosonen. Det betyr at en hel generasjon har vokst opp uten å se positive resultater av unionen. Derfor burde det ikke komme som noen overraskelse at EU-skeptiske partier som Lega og Femstjernersbevegelsen er de sterkeste partiene i landet. I Frankrike er gilets jaunes, de gule vestene, symbolet på den avgrunnen som har oppstått mellom den herskende eliten på den ene sida og arbeiderklassen og andre arbeidende mennesker på den andre. Ikke en gang massiv politivold har klart å bringe opprørerne til taushet.

Venstresida i EU har stort sett vært entusiaster for unionen, og er derfor også rammet av denne krisa. Forsøkene på å relansere unionsplanene gjennom bevegelsen DiEM25, anført av Yanis Varoufakis har ikke vært noen suksess. Venstresida har også stort sett vendt de døve ørene sine til misnøyen blant vanlige slitere og likt seg bedre blant eurokratene. Derfor har den seg sjøl å takke for at proteststemmene i høy grad går til høyrepopulistiske partier.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.