Zelenskij gir topposter til oligarkvenner

29
Vladimi Zelenskij vant en knusende seier over Petro Porosjenko. Hva vil han bruke mandatet til? Foto: Shutterstock.
Bjørn Nistad

Av Bjørn Nistad.

Ukrainas nylig innsatte president Vladimir Zelenskij har foretatt sine første utnevnelser. Tildelingen av nøkkelstillinger i presidentadministrasjonen og statsapparatet til personer som er knyttet til oligarken Igor Kolomojskij, gir grunn til å spørre om Zelenskij er noe annet enn et redskap for oligarkiske interesser.

Ny sjef for presidentadministrasjonen, det etter presidentposten uten sammenlikning viktigste politisk-administrative embetet, blir advokaten Andrej Bogdan, som siden 2014 har vært rådgiver for Kolomojskij. Sjef for generalstaben og de væpnede styrkene blir Ruslan Khomtsjak, en odiøs figur mange mener har ansvaret for massakreringen av flere hundre ukrainske soldater ved Debaltseve i 2015. Han hevdes å ha forbindelser til Kolomojskij, som var guvernør i Dnepropetrovsk da opprøret i Øst-Ukraina brøt ut. Nestleder for den føderale sikkerhetstjenesten med ansvar for bekjempelse av korrupsjon og økonomiske forbrytelser blir Ivan Bakanov. Han er leder for Zelenskijs parti Folkets tjener og sjef for medieselskapet Kvartal 95, som Zelenskij var med på å opprette og har arbeidet for siden 2003, og skal ha kjent presidenten siden barndommen.

Nestleder for presidentadministrasjonen blir Vadim Pristajko, som inntil utnevnelsen var Ukrainas Nato-ambassadør. Representant for presidenten i Radaen blir Ruslan Stefantsjuk, en jurist Zelenskij skal ha kjent siden studietiden. Av fire nyutnevnte rådgivere for presidenten oppgis to å ha tilknytning til Kolomojskij og to til Kvartal 95.

Jevnfør Kanal 24: «Hvem har Zelenskij utnevnt til nøkkelposter: liste«.

Å utnevne en person som Andrej Bogdan, som alle vet at er tilknyttet Kolomojskij, til sjef for presidentadministrasjonen er opplagt en politisk belastning for Zelenskij. Når han like fullt gjør det, tyder dette på at han befinner seg i et avhengighetsforhold til den mektige oligarken. Et rykte vil ha det til at Zelenskij først nektet å gi toppjobben til Bogdan, men at Kolomojskij truet med å kutte finansieringen av Folkets tjener, og at presidenten da gav sitt samtykke til utnevnelsen.

Utnevnelsen av Ruslan Khomtsjak, en av de mest forhatte personer i Ukraina, til sjef for de væpnede styrkene er overraskende. Som en følge av utnevnelsen har det mange mener er Khomtsjaks personlige ansvar for tragedien i Debaltseve, blitt trukket frem: Han skal ha gitt ordre om å bryte omringingen de ukrainske troppene befant seg i med våpenmakt på et tidspunkt da de østukrainske opprørerne skal ha vært villige til å gi dem fritt leide. Det er vanskelig å finne en annen forklaring på utnevnelsen enn at Khomtsjak har bånd til Kolomojskij, og at oligarken har krevd å få en av ”sine” til sjef for militærapparatet. Kanskje gjør nettopp det forhold at Khomtsjak er en merket mann, at det er lett å styre ham og bruke ham for private formål?

Zelenskij har utnevnt en rekke personer med tilknytning til medieselskapet Kvartal 95 og personlige venner til topposter. Dette er sannsynligvis lojale, intelligente og dyktige mennesker. Men de har knapt noen politisk eller administrativ erfaring. Og det er vanskelig å se hvordan de skal kunne hevde seg i forhold til Kolomojskijs folk. Den eneste av de til nå utnevnte som hverken kan knyttes til Kolomojskij, Kvartal 95 eller presidentens nærmeste vennekrets, er nestleder for presidentadministrasjonen Vadim Pristajko, som har bakgrunn fra utenrikstjenesten.

De første utnevnelsene til toppjobber i presidentadministrasjonen og statsapparatet tyder på at kritikere som har oppfattet Zelenskij som et redskap for oligarken Kolomojskij, kan ha rett. Et oppgjør med oligarkvelde, korrupsjon og vanstyre slik Zelenskij har lovet velgerne, vitner de i hvert fall ikke om.

Alt tyder på at vi i tiden fremover vil oppleve en maktkamp mellom oligarkene der Kolomojskij og andre rikinger vil prøve å ta tilbake makt og eiendom de ble fratatt under den nettopp avgåtte presidenten og ”superoligarken” Pjotr Porosjenko. Og på samme måte som Porosjenko brukte statsapparatet til å bekjempe Kolomojskij og andre rivaliserende oligarker, vil Porosjenkos fiender nå bruke statsapparatet mot ham. At Porosjenko om et par måneder befinner seg på tiltalebenken anklaget for maktmisbruk, korrupsjon og vanstyre er ikke usannsynlig.

Samtidig kan det ikke utelukkes at Zelenskij blir en ukrainsk Putin. Putin ble utnevnt av en udugelig og forfyllet president og oligarkvennene hans for at utplyndringen av den russiske befolkningen skulle kunne fortsette. Og president- og statsapparatet i Putins første år ved makten bestod av en blanding av personer med tilknytning til oligarkiske interesser, som han var blitt påtvunget ved utnevnelsen, og personlige venner, heriblant folk fra sikkerhetstjenesten. Men Putin klarte å frigjøre seg fra oligarkene og å tvinge dem ut av politikken.

Undre kan skje. Men det er sannsynligvis lettere å sette mektige rikinger på plass dersom du selv har bakgrunn fra sikkerhetstjenesten og har et nettverk av venner og bekjente som har bakgrunn fra sikkerhetstjenesten, enn dersom du har bakgrunn som skuespiller og har venner som har laget såpeoperaer.

Foreløpig virker det som om det meste vanlige ukrainere kan håpe på, er at Zelenskij holder sitt løfte om gjøre slutt på krigen i Donbass ved å inngå en våpenhvileavtale med de østukrainske opprørerne. Oligarkenes utplyndring av befolkningen – og kamp seg i mellom om makt og eiendom – vil fortsette. Men dersom det blir etablert en varig våpenhvile, vil utplyndringen ikke lenger skje i ly av krig og et oppisket nasjonalt hysteri, slik den har gjort det under Porosjenko. For den hardt prøvede ukrainske befolkningen ville det være et stort fremskritt.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Nistad.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Igjen leverer Herr Nistad et forsøk på analyse av Ukrainas politikk som baserer seg på en mengde feil og rene gjetninger. Går det ikke an å kunne kreve en viss grad av seriøsitet fra en mann som kaller seg professor i Russisk historie?

  1. Det burde være mulig å be om at navn blir skrevet riktig. Zelenskyi (Ukrainsk transcript) bærer det Ukrainske fornavn Volodomyr, ikke det Russiske Vladimir. Øvrige stavefeil på navn lar jeg ligge.
  2. Ruslan Khomchak har en yrkesmilitær bakgrunn, uten kobling til oligarken Ihor Kholomoyskyi. Dessuten var han ikke involvert i Russernes myrderier i Debaltseve. Han var øverste leder i slaget ved Illovaisk. Det som skjedde der, var at Kreml ikke likte at Ukrainas hær (høsten 2014) begynte å gjenerobre områder som de russisk-støttede terroristene hadde beslagelagt under kommando av Igor Girkin. Dette aksepterte ikke den Russiske agressor, og sendte inn ca 7000 Russiske soldater fra den 53. brigade. De omringet en Ukrainsk enhet og slaktet ca 700 Ukrainske soldater.
  3. Ivan Bakanov er ikke leder for partiet “Folkets tjener”. Det er Dmytro Razumkov. Bakanov for et overordnet ansvar for kampen mot korrupsjon, ved siden av Ruslan Ryabochpka, som er den mest profilerte korrupsjonsjeger i Ukraina.
  4. Vadym Prystaiko har bidratt til at relasjonene med NATO har utviklet seg positivt i Ukraina, gjennom sitt arbeid i MFA.
  5. Den som kanskje Herr Nistad burde frykte mest med tanke på integrering mot vest og demokratisering av landet er Ruslan Stefanchuk. Han er Zelenskyis “ideolog” og bindeledd mot Verkovna Rada.
  6. Den eneste i teamet som har arbeidet for Kholomoyskyi er Andrij Bohdan. Han er advokat og vil få ansvar for at alle lovforberedelser blir juridisk korrekte. Det politiske arbeid i presidentadministrasjonen (kontakten med parlament og regjering) tilligger deputyene, Og de er det mange av. Bohdans arbeid for Kholomoyskyi - og også “Kvartal-95” har vært av profesjonell karakter. Det kan imidlertid være en fare for at han fortsatt har relasjoner til oligarken, men nå sist ser vi at av de 5 klagene Kholomoyskyi sendte ang Privatbank (som Poroshenkos General Prosecutor godkjente), så er allerede 1 avvist. Man regner også med at alle de 4 resterende klagene også vil bli avvist. Og da har oligarken i realiteten tapt styringen over Privatbank en gang for alle. Da vil også påstandene om at Zelenskyi er i lomma på Kholomoyskyi forstumme. Og i denne sammenheng har ikke Bohdan noe som helst påvirkning (i den grad han skulle ha ønske om det).
  7. Til slutt, Herr Nistad: ditt forsøk på å sammenligne Zelenskyi med Putin mangler en hver form for realisme. Putin - som selv er den største oligarken i Russland, “samarbeider” tett med sine oligarkvenner, dvs. de presser ham til det. Et typisk eksempel i så måte er brødrene Rotenberg, spesielt Arkady. Han har gjennom å presse Putin, fått utbyggingsprosjekter som har svindlet det Russiska folk for milliarder av dollar. Eksempelvis OL-utbyggingen i 2014 og Brua over Kerch. Rotenberg-familien satt igjen med uhorvelig mange milliarder i fortjeneste. Det er slik det Russiske “tsar-velde” fungerer. Og derfor frykter Putin at Ukraina skal lykkes som demokratisk samfunn. Da ville han være den første til å bli fjernet fra sin stilling.
   Til slutt Herr Nistad: ikke dum deg ut ved å slenge ut påsander du ikke har grunnlag for. Og prøv heller å sette deg inn i Ukrainsk samfunnsliv. Jeg kan forsikre deg: det er et spennende studium
 2. Ja her var det fri flyt av konspirasjonsteorier, Russer hatet ditt er ikke lett å skjule Olav, er du et CIA troll ?

 3. Nytt for deg ? Trodde dere CIA troll kjente til hverandre.

  Nesten som å høre Hitler sitt Russer hat dette her. ja like før han gikk inn å myrdet 30 millioner av dem. Ja bortsett fra at Hitler ikke hengte seg opp i korrekturfeil.

  Russernes myrderier
  7000 Russiske soldater fra den 53. brigade
  Putin - som selv er den største oligarken i Russland, “samarbeider” tett med sine oligarkvenner,
  Frykter Putin at Ukraina skal lykkes som demokratisk samfunn.

  Er som hentet fra CIA håndboka til sine netttroll i trollfabrikkene sine.

  Har aldri vært noen Russiske soldater i Ukraina til tross for at de støttet det ukrainske folket og den demokratiske folkevalgte president Viktor Janukovytsj.

  Du som er CIA er jo forpliktet til å støtte kuppmakerne fra CIA kuppet 22.2-14.

  Du glemte vist å ta med de stakkars folkene på Krim som ble truet med pistoler av diktatoren Putin personlig til å stemme for å tilhøre skrekkregimet i Russland.

  Hærlig, elsker å lese CIA propaganda til frokost og få meg en god latter :slight_smile:

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Han har giftet seg med ei ukrainsk dame, og er nå lojal med hennes folk og ikke sitt eget.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  At det nye ukrainske regime lot en god del av sjokktroppene fra Majdan dø på slagmarken, så de ikke laget for mye oppstyr når det nye regime fortsatte med korrupsjonen og utselgelsen av eget folk som før.

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Du er en propagandist som ikke vil forstå. “Noen” sloss med opprørspolitiet på Majdan, og senere ble disse sendt ut på slagmarken hvor mange av dem døde. (bla. sendt ut på ei slette, hvor Donbass artelleri kunne skyte de i fillebiter. )

  Ikke ennå. Først skal du få fortelle at alt er løgn en tid til.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Sender du folk ut på ei slette, og motstanderen har kanoner, så vet vi begge hva som skjer. De blir skutt i fillebiter.

  Eller vil jeg nevne igjen at du i mine øyne er en forræder, da du støtter dagens vestlige elite i deres folkemordprogram, ved å være en frivillig anti-Russland propagandist.

 8. Avatar for Johnny Johnny says:

  Olaf sine skriverier er dessverre farget av hans personlige interesse, men nå har det seg slik at Krim lenge har søkt om uavhengighet fra Ukraina grunnet sin langvarige tilknytning til Russland, samt folkets ønske om å bli en del av Russland!

  Så langt tilbake som i februar 1994, viste en rekke taler fra Krims politikere at befolkningen ikke bare søkte adskillelse fra Ukraina, men også en gjenforening med Russland. Da Yuriy Meshkov vant det første og eneste uavhengige presidentvalget på Krim i 1994 med 73% av stemmene, uttalte han: “I ånd har Krim-folkene alltid vært og vil alltid forbli del av Russland.

  I løpet av de neste par årene tok den ukrainske marinen over en rekke marine-anlegg på Krim, kastet ut de pro-russiske politiske lederne, og avsluttet den kortvarige uavhengigheten til Krim, dette skjedde 17 mars 1995.

  Protester fra Moskva førte til 1997-traktaten, som delte den russiske flåtens fasiliteter mellom de to landene, og avtalen tillot russerne å opprettholde en militær tilstedeværelse på Krim, først og fremst for å støtte den russiske Black Sea flåten. En av de mest oversette klausulene i avtalen som gjorde hendelsene i februar/mars 2014 mulig, var den delen som tillot russiske styrker å iverksette ikke bare sikkerhetsforanstaltninger på egne faste baser på Krim, men å sørge for sikkerhet for sine egne styrker under distribusjon og omplasseringer til og fra Russland. I de tidlige stadiene av krisen i slutten av februar 2014 gjorde denne klausulen at det russiske militæret kunne flytte rundt Krim uten noen forstyrrelser fra ukrainsk militærpersonell, dette under dekke av at bevegelsen var godkjent av den militære avtalen mellom de to landene .

  Det russiske militæret igangsatte Krim-operasjonen under en uke etter at den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj signerte en avtale med opposisjonens politiske ledere 21 februar 2014. Denne avtalen bekreftet at presidentvalget skulle finne sted innen utgangen av året, sørge for at en nasjonal enhet regjeringen ville bli opprettet innen en måned, og garanterte Ukraina ville gå tilbake til sin grunnlov for 2004. Men pga diverse uroligheter måtte presidenten rømme landet, og Russland tok etterhvert kontroll over Krim.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

21 flere kommentarer

Deltakere