EU-valget og finansiering av partiene

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Daniel Ducrocq.

Dagens lovgivning i Frankrike er tydelig: «Det er strengt forbudt for politiske parti og organisasjoner å motta støtte (uansett formen) fra utlandet, enten fra en stat, et parti eller en enkeltperson.» Det finnes en valgkommisjon som har som oppgave å passe på at loven bli respektert.

Etter at en avis (og ikke valgkommisjonen) i 2012 avslørte at Sarkozy kan ha mottatt 50 millioner euro som valgkampbidrag fra Gaddafi (saken er fortsatt under etterforskning), ble kommisjonens troverdighet svekket. Men valgkommisjonen virker fortsatt, og de politiske partiene i Frankrike må forholde seg til den.

I forkant av det kommende EU-valget har flere partier med finansieringsproblemer utøvde press på valgkommisjonen, med sikte på å mykne loven. Blant disse finner man Rassemblement National (tidligere Front National) og Europe Ecologie (partiet til Eva Joly). Valgkommisjonens svar var utvetydig: Mottakeren av utenlandske støtte vil bli straffet med 3 års fengsel og bot på 45.000 euro.

EUs lovgivning har forrang foran den franske

Men EUs lovgivning bygger på det motsatte: «Finansieringen av europeiske politiske parti som stiller til EUs parlamentsvalg, kan skje enten med midler fra EU-budsjettet eller fra andre kilder

Dermed kom EUs lovgivning på kollisjonskurs med den franske, og saken ble sendt til behandling til den øverste juridiske instansen i administrative spørsmål i Frankrike (Conseil d’Etat). Sistnevnte ga 19. mars sin beslutning: EUs lovgivning har forrang foran den franske. De politiske partiene som stiller lister på EUs parlamentsvalg kan motta midler fra søsterparti i EU og fra selve EU-budsjettet. Dermed vil partiene ha økonomiske fordeler av å bli organisert på EU-nivå, noe som kan være vanskelig for de små partiene.

Beslutningen tatt av Conseil d’Etat 19. mars ble merkelig nok offentliggjort 13. mai. For partiene med finansieringsproblemer kom nyheten for sent til å søke midler fra søsterparti i utlandet.

«Hadde vi visst dette tidligere …» var den knappe kommentaren  fra den økonomiske ansvarlige i Rassemblement National.

Kilde: Le Monde 15. mai 2019

Daniel Ducrocq er fransk statsborger, pensjonert gartner og medlem i Rødt.

Les også av Daniel Duqrocq: «De gule vestene: Enda en spiker i EU-kisten»

Les: Macrons parti er finansiert av blant annet Microsoft, Google og Monsanto.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.