Den store høyrefesten 1. mai

14
EU- og krigstilhenger Jonas Gahr Støre talte på Youngstorget 1. mai 2017. Dagen brukes for en stor del til valgkamp for en ny AP-regjering. Shutterstock.
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Mange i hele verden ser fram til å markere sosiale rettferdskrav 1. mai. Også i et av verdens rikeste land med den lykkeligste befolkninga vil rettferdskrav bli markert og støtta. Men resultatet av feiringa er likevel at høyrekreftene som står for en aktiv krigspolitikk med sosiale nedskjæringer innkasserer æren i 1. mai-arrangementene. 

For det er imperialismens og kapitalens viktigste politikere, de som framstiller seg som «venstre», men som praktiserer høyrepolitikk, de som blinker til venstre og kjører til høyre, som leder 1. mai-arrangementene i Norge. 

De politiske karakteristikkene «høyre» og «venstre» slik de brukes i den kontrollerte offentlige samtalen, har fjerna seg fullstendig fra den reelle politikken som politikerne utfører. Språket er blitt helt orwellsk. Med fred menes krig, med velferd menes nedskjæringer. Det grønne skiftet betyr flere flyreiser og motorveger. 

Først i Oslo LO sitt tog i fjor gikk en stolt Jens P. Heyerdahl d.y., tidligere eier av Orkla. Sammen med en millionær av en partileder. I år kommer kanskje tidligere statsminister og de norske sosialdemokratenes viktigste iverksetter av sosialdemokratenes internasjonale omforming til et ordinært kapitalistvennlig parti, Jens Stoltenberg. Hvis han ikke er opptatt med mobilisering på vegne av USA verden over.  

Disse ledernes viktigste politiske seier er nedskjæringene av offentlig garanterte pensjoner på to tredeler av lønn. Videre er det privatisering av tidligere offentlige bedrifter, felleseide bedrifter som Telenor og Statoil, oppsplitting av jernbanen og fjerning av politisk styring av sjukehusa som ikke er noe annet enn privatisering, som hører til deres viktigste politiske seire. Det groveste er at vår store felles formue oljefondet spilles bort i finansiell tåke i stedet for å brukes på varige verdier i form infrastruktur og for å reparere forfalte offentlige bygninger. Oslos byrådsleder er sikkert veldig glad for at Oslo Arbeiderparti nå går til valg på at de i kommende periode ikke skal ekspropriere arealer for boligbygging. Så kan partileder Støres naboer i Holmenkollåsen med tomter over hele byen sove trygt i fire nye år, og Høyre får enda mindre å kritisere Ap for.

Internasjonalt spiller Norge en aggressiv militær rolle med bombing av stater til oppløsning med tusener av drepte, og med sanksjoner som hindrer mat og medisiner til krigsherja folk, fra våre egne og alliertes bomber. Denne krigerske og dødelige politikken verden over markedsføres som humanitære redningsaksjoner av Ap, SV og Rødt og av LO og Ap, og 1. mai-demonstrasjonene kritiserer dem ikke for dette. 

Rudolf Nilsens svært så treffende dikt også
den dag i dag om LO-sekretariatet. Det er fra 1929,
men ikke tatt med i diktsamlinga før i 1946.
Fra Gyldendals utgave Samlede dikt, 1966.

Det reises også gode politiske krav 1. mai, og det er flott at de støttes og blir kjempet for. Parolen «Gjenreis AFP, snu pensjons-reformen og styrk folke-trygden» vil få gapskratten  til å sprenge vindus-glassene i LO-sekretariatet. Dette og andre krav vil overhodet ikke bli gjennomført av LO- eller Ap-toppene, det vil bli kraftig motarbeida, som LO/Aps viktigste sosiale seier etter innføringa av folketrygden i 1967. Sånne krav fungerer bare som en avlednings-manøver. 

Det viktigste ved 1. mai er at krigshisserne og de som gjennomfører sosiale nedskjæringer, kan framstille seg som «venstre», og kunne anklage dem som er mot nedskjæringene og et demokratisk styresett med nærhet mellom velgerne og de styrende, kan utstøtes som populister, rasister og konspirasjonsteoretikere. Sånn at de kan fortsette med krigene og nedskjæringene uten motstand. Godt støttet av hovedstrømsmediene. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Ove Bengt Berg.

Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Arbeidere i alle land, belån dere!
  Arbeidere i alle land, kom og få kake!

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Elitens klovner og sirkusartister skal nok en gang ut å lyve til saueflokken.

 3. En fortjent bredside til AP etter Nordli, og en glimrende beskrivelse av hvordan agentene for storkapitalen som tok over AP etter Nordli har gjort AP om til et borgerlig parti. Intet parti som vil inn i EU representerer arbeiderklassen eller arbeidstakere under øvre middelklasse.

  Hvordan kan feks grasrota i AP finne seg i at Støre inviterte Barth Eide inn i APs ledelse, Barth Eide som har vært direktør i World Economic Forum? WEF, den offisielle organisasjonen til storkapitalen, og arbeidstakernes verste fiende? Et navn som Arbeiderpartiet forplikter, det skal ikke lokal og fylkeslagene i AP behøve å minne ledelsen om, de har valgt den. Har APs lokal og fylkeslag kun blitt til mimreklubber hvor det serveres vafler og kaffe? Har de ikke sett utviklingen?

  Det er bare grasrota som kan ta tilbake det AP (før Brundtland) som hadde politisk vilje til å fordele velstanden fra inntektene som oljen og vannkraften gir, og sørge for at det forblir folkets eiendom. Når disse landressursene er solgt til storkapitalen, og inntektene ikke går til staten men til private selskaper, vil alle under øvre middelklasse fort finne ut at gratis utdannelse, helsestell, velferd og statpensjoner ikke er noe politisk grunnfjell. Når oljen og vannkraften er solgt til storkapitalen, får vi den ikke tilbake.

 4. Avatar for INK INK says:

  Apropos: 1. mai er jo offentlig flaggdag, men jeg ser at svært mange høyrefolk, som ellers flagger i hytt og vær, markerer sin forakt og misbilligelse over dagen ved å ikke flagge.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Joda. Vi må bare jukse litt. Om politiet f.eks. ikke etterforsker vold mot de som jobber for ranerne av fellesskapet, vil vannkraftverkene kunne kjøpes tilbake billig.

  Og før noen sier at dette ikke går an, så er det slik nasjonalister har blitt behandlet i Vesten.

 6. Jeg har slutte å flagge -generelt - men jeg har ikke kvittet meg med flaggstanga. Slik at alle skal se hva jeg mener om saken.
  Jeg håper jo fortsatt på en grunn til å flagge, men kan ikke se noen for øyeblikket.

 7. Avatar for aford aford says:

  Hallo. Folkene stikker av, de rotter seg sammen i gatene, og de konspirerer om revolusjon og sier de ikke har annet enn sine lenker å tape. Gi nå i det minste de stakkars Høiremenneskene litt skattelette for tort og svie. Makan, altså.

 8. Avatar for aford aford says:

  Protestbevegelsen De Gule Buksene har flagget i dag, 1. mai 2019, som så ofte ellers i året.

  20190501_201058
  DGB tjenestebukse (sommer, lang) m/ sokker

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere