Anklager Statsbygg for ulovlig innleie av arbeidskraft

0
Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo. Foto: Torgny Hasaas.

EL og IT Forbundet mener det foregår massiv ulovlig innleie på et av Norges største byggeprosjekter. Dette skriver NRK.no.

Ikke overraskende blir dette avvist av entreprenøren og Statsbygg. NRK fortsetter:

EL og IT Forbundet mener Statsbygg ikke opererer innenfor loven. Mye av arbeidet som utføres av østeuropeiske arbeidere i bemanningsbyråer er ulovlig, mener fagforeningen.

– Elektrikerkontrakten her er en skandale når det gjelder ulovlig innleie, sier Jan-Ole Evensen i Elektromontørenes forening i Oslo.

Debatten om bemanningsbyråer i byggebransjen har gått høyt denne vinteren – spesielt etter at NRK Dagsrevyen i februar fortalte om kontrakter med stillingsprosenter ned i 5 prosent.
Ifølge Fellesforbundet var det for omgå en innstramming som Stortinget vedtok i fjor.
Målet med innstrammingene var å bekjempe sosial dumping i byggebransjen.
Statsbygg lovet i februar å rydde opp i egne rekker.
– Baserer daglig drift på innleie
Men nå mener EL og IT Forbundet at Statsbygg bidrar til sosial dumping, ved at elektrikerarbeidet i stor grad gjøres av innleid arbeidskraft.
– I forarbeidene og bakgrunnen for lovendringen som Stortinget gjorde, står det helt klart at man ikke har lov til å drifte den daglige virksomheten på innleie. Og det er det vi mener har skjedd hele veien. Man har basert seg på å gjennomføre sin daglige virksomhet med innleie, helt fra starten av, sier Jan-Ole Evensen.

På landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars 2019 fremmet Jan-Ole Evensen krav om forbund mot bemanningsbransjen. Fri Fagbevegelse skriver:

Etter debatten om bemanningsbransjen diskuterte panelet også EØS og pensjon. Den fagligpolitiske debatten ble avsluttet med en spørsmålsrunde fra salen. Første innlegg kom fra Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo. Han mente at bemanningsbransjen må forbys, og sammenlignet det med trafficking og menneskehandel.
– Den eneste forskjellen er at i bemanningsbransjen blir folk utnytta med klærne på, sa Evensen, og høstet applaus.

Frifagbevegelse.no har gjort en undersøkelse om bemanningsbransjens plass i arbeidslivet. Med utgangspunkt i Navs database over stillinger lyst ledige i 2017, fant de ut at 80 prosent av de ledige elektrikerjobbene i Oslo var via et bemanningsbyrå.

Stort anlegg i Oslo: 90 prosent av elektrikerne innleid fra bemanningsbyrå

Norske kommuners bruk av bemanningsselskaper har økt kraftig

Forrige artikkelAngela Merkel: USA er rival på linje med Kina og Russland
Neste artikkelEtter Rødts landsmøte