
I det gamle industriområdet på Storo i Oslo bygger Thon. Her skal det bli boliger, hotell og kino. Totalentreprisen på hele prosjektet er på én milliard kroner pluss merverdiavgift. Det er Veidekke som er hovedentreprenør.
Dette skriver Fri Fagbevegelse (FF). FF skriver videre:
Opp mot 100 elektrikere er nødvendig for å gjennomføre et så stort prosjekt. Men så mange ansatte har ikke AR Elektroprosjekt. I DSBs register over elektrofirmaer oppgir AR Elektropersonell at de har mellom seks og ti ansatte.
Evensen og frifagbevegelse.no fikk innblikk i bemanningsloggen. Den viser at en uke slutten i av november har AR Elektroprosjekt 72 personer på anlegget på Storo. Åtte av dem kommer fra AR Elektroprosjekt, 64 er leid inn fra selskapet Elektropersonell. Det betyr at ni av ti som jobber med elektro på Storo-prosjektet er innleide.
Alt arbeid på elektriske anlegg må følge en forskrift. Forskriften beskriver hvem som kan utføre arbeid på elektriske anlegg: «Alt kvalifisert personell som benyttes, skal være fast ansatt i foretaket», heter det i forskriften.
Over 90 prosent av stillinger som betongarbeidere og hjelpearbeidere på bygg i Oslo i 2017 blir besatt av bemanningsbyråer. For elektrikere er andelen 83 prosent som er svært høyt sett på bakgrunnen av at forskriften sier at alle ansatte i et elektrikerfirma skal være fast ansatte. Oversikten viser at «bare» 40 prosent av tømrerjobbene kommer via bemanningsbransjen. Kilde: NAVs statistikk over ledige jobber.
De tre største aksjonærene i Veidekke ASA er Obos (17,8%), Ansatte (3767 personer, 14,9%) og Folketrygdfondet (12,5%). Dette skulle jo i prinsippet være seriøse eiere. Men skillet mellom seriøse og useriøse eiere er i ferd med å viskes ut. På LO-kongressen sa elektriker Svenn Åge Johnsen fra EL&IT-forbundet:
«Før hadde vi et skille mellom seriøse og useriøse firmaer. Nå er det skillet på vei til å viskes ut. De seriøse er på vei til å bli useriøse,»
15.november 2017 avholdt bygningsarbeiderne på Østlandet en politisk streik med krav om at bemanningsbransjen må forbys i byggebransjen på Østlandet.
Bemanningsbyråene har fått innpass via EØS-avtalen, og dette er med på å rasere fagbevegelsen og det organiserte arbeidslivet i Norge.
Andelen organiserte i Norge nådde et toppunkt i 1981 med 57%. Nå er det flere uorganiserte (51%) enn organiserte (49%) i Norge. Og av de organiserte har LO bar 48,8%. Riktignok kan LO skilte med over 900.000 medlemmer, men bare 64% av dem er i jobb, resten er pensjonister. Antallet yrkesaktive LO-medlemmer er på ca. 588.000.
Boye Ullmann fra Fellesforbundet skrev i 2015:
Det er uhyre vanskelig å verve medlemmer i slike firmaer. Det er mafiatilstander i mange virksomheter. Organisasjonsgraden blant håndverkere i Oslo og Akershus i 2004 var cirka 31 prosent. For tre år siden hadde den sunket ned mot 20 prosent. Nå stuper dette videre ned mot 10 prosent. Dette er dramatisk! Organisasjonsgraden blant polske og baltiske arbeidere er trolig ned mot 2–3 prosent på tross av at vi har prioritert rekruttering høyt siden 2005.
EØS-avtalen er hellig for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, og denne begeistringen deles i høyeste grad av Solberg-2-regjeringa.