Sanksjonsspøkelset

1
Sanksjoner dreper uten kuler og bomber. Illustrasjonsbilde: Shutterstock.
Eva Thomassen

Av Eva Thomassen.

Vi hører om sanksjoner. Vi hører de er gjennomgripende. At de rammer hele den syriske befolkningen og hele den syriske økonomien. Alle bankforbindelser med den syriske sentralbanken er brutt. Det er derfor ikke mulig å åpne bankkonti i Syria. Ikke mulig å sende penger til Syria. Ikke mulig å bruke bankkort. Og, i teorien verken handle med eller veksle dollar i Syria. Kort sagt.

Men, noen får allikevel penger inn i Syria. Bistandsorganisasjoner  har ikke problemer med å få cash i Syria. Ikke terrorister heller. De tar pengene ulovlig inn i Syria i kofferter og bæreposer, i hva som helst. Skal man krige er det mye man trenger penger til. Våpen for eksempel…

Allerede i  2013 slo PTS alarm over alle millionene av kroner som lovlig ble sendt ut av Norge i cash. I kofferter på fly. Man kunne ha med seg så mye penger man ville bare at man registrerer summer over 25 000,- PST sa de gikk til terrorfinansiering, men regjeringen hadde ørene vendt vestover.

Men, hva skjer med oss andre som verken tilhører en bistandsorganisasjon eller er terrorist?

Da jeg skulle til Syria i 2015 reiste jeg sammen  med en gruppe folk fra hele verden. Han som ledet  gruppa bodde i Australia. Han ba oss overføre et depositum på 100$ til hans bankkonto i Australia. I våre nettbanktider foregår det millioner av transaksjoner mellom konti over hele verden hele tiden. Jeg sendte pengene via min nettbank i Sparebank1. Ikke før jeg hadde tastet siste sifferet på kontonummeret til mottaker får jeg telefon fra en person som virker totalt sinnsforvirret- fra Sparebank1. Samtidig fikk jeg en mail som vist over.  Han sa pengene var stanset i USA og at den amerikanske banken krevde at jeg redegjorde i detalj for hva pengene skulle brukes til. Hvis ikke ville pengene bli konfiskert og jeg- og Sparebank1 bli satt på en svarteliste i USA. Jeg tenkte jøss – hvordan kjenner USA til denne australske bankkontoen? Det må ha blinket rødt  når kontonummeret dukket opp hos Sparebank1 sin amerikanske bank.  Jeg forsøkte å få overført pengene via PayPal- det gikk heller ikke.

Hva forteller denne historien oss? At sanksjoner er et meget effektivt våpen!


Blant dem som støtter steigan.no er:

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det er ikke uten grunn at Israel setter så mye inn på å stoppe BDS-bevegelsen.

    Jeg sender av og til penger til min syriske svigersønn i Frankrike. Han har ikke mulighet til å ha egen bankkonto, så ei fransk dame har stilt sin egen konto til disposisjon.
    Det kreves at en skriver noe i meldingsfeltet, men det bør ikke være et arabisk navn, for da blir transaksjonen stoppet av DNB, og jeg får telefon fra banken min, med krav om personnummeridentifikasjon av araberen.
    Hvis jeg bruker oppnavnet hans, går det bra.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere