NRK: Sanksjonene dreper barn i Syria

5

De sanksjonene mot Syria som Norge er delaktig i, dreper kreftsjuke barn i Syria. Dette er konklusjonen på journalist Kristin Solbergs reportasje i Dagsrevyen 13. august 2017. Endelig hadde NRK en reportasje fra Damaskus med egen journalist og endelig fikk vi et lite glimt inn i de lidelsene vår økonomiske krigføring påfører landets innbyggere. (Reportasjen finnes her på ca. 13:00 inne i programmet.)

Reportasjen viser at fordi Syria ikke får kjøpt de kreftmedisinene landet trenger, dør langt flere pasienter enn det ellers ville ha gjort, og deriblant kreftsjuke barn. Mange av dem er også ofre for en ulovlig krig der Norge støtter jihadistenes forsøk på å styrte regjeringa. Dette ble ikke sagt i klartekst i programmet, men det er i hvert fall milevidt fra den hyllesten til terrorister som NRK begikk i Urix-programmet om «De hvite hjelmene».

Sanksjoner dreper, og de norske sanksjonene mot Syria, som alle humanistene på Stortinget støtter, er ikke noe unntak. De dreper først og fremst de svakeste, barn, gamle og sjuke. Eva Thomassen har skrevet om dette en lang rekke ganger, for eksempel i denne artikkelen.

UN Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive Measures er en intern FN rapport fra mai 2016 som er lekket og publisert i The Intercept i september. Rapporten avslører effekten av de restriktive   sanksjonene USA og EU påfører den syriske sivilbefolkningen. Sanksjoner som rammer og destabiliserer alle sektorer av den syriske økonomien. Sanksjonene har gjort det engang selvforsynte landet til et land som er totalt avhengig av humanitær bistand.

Rapporten omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimer som noensinne er innført» mot noe land.

Intercept siterer en intern FN e-post fra en høytstående tjenestemann som sier at sanksjoner har direkte bidratt til matmangel og forverring av det syriske helsevesenet.

Syria var tidligere selvforsynt med egenproduserte medisiner. De fabrikkene som ikke er ødelagte har måttet stenge på grunn av sanksjonene som gjør at råvarer til produksjon av medisiner er underlagt sanksjoner. Det er i tillegg umulig for Syria å handle med utenlandsk valuta, og dermed får ikke helsevesenet kjøpt disse medisinene på det internasjonale markedet.

FN-rapporten skriver blant annet:

U.S. and European sanctions are punishing ordinary Syrians and crippling aid work during the largest humanitarian emergency since World War II.

NRK kunne for lenge siden ha satt søkelyset på denne forbrytelsen mot folket i Syria som Norge er medskyldig i, men endelig kom da en liten flik av sannheten fram. En naturlig oppfølger ville være å spørre de ansvarlige norske politikerne om de fortsatt vil opprettholde disse sanksjonene nå som de vet at de dreper sjuke barn.

 

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Utenriksredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, vil nok ha sin spesielle variant av «balanse» i Syria-dekninga, der Assad-demoniserende programmer tydeligvis skal stå i et 1000:1 forhold til Assad-positive innslag…..

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.