NRK: Sanksjonene dreper barn i Syria

0

De sanksjonene mot Syria som Norge er delaktig i, dreper kreftsjuke barn i Syria. Dette er konklusjonen på journalist Kristin Solbergs reportasje i Dagsrevyen 13. august 2017. Endelig hadde NRK en reportasje fra Damaskus med egen journalist og endelig fikk vi et lite glimt inn i de lidelsene vår økonomiske krigføring påfører landets innbyggere. (Reportasjen finnes her på ca. 13:00 inne i programmet.)

Reportasjen viser at fordi Syria ikke får kjøpt de kreftmedisinene landet trenger, dør langt flere pasienter enn det ellers ville ha gjort, og deriblant kreftsjuke barn. Mange av dem er også ofre for en ulovlig krig der Norge støtter jihadistenes forsøk på å styrte regjeringa. Dette ble ikke sagt i klartekst i programmet, men det er i hvert fall milevidt fra den hyllesten til terrorister som NRK begikk i Urix-programmet om «De hvite hjelmene».

Sanksjoner dreper, og de norske sanksjonene mot Syria, som alle humanistene på Stortinget støtter, er ikke noe unntak. De dreper først og fremst de svakeste, barn, gamle og sjuke. Eva Thomassen har skrevet om dette en lang rekke ganger, for eksempel i denne artikkelen.

UN Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive Measures er en intern FN rapport fra mai 2016 som er lekket og publisert i The Intercept i september. Rapporten avslører effekten av de restriktive   sanksjonene USA og EU påfører den syriske sivilbefolkningen. Sanksjoner som rammer og destabiliserer alle sektorer av den syriske økonomien. Sanksjonene har gjort det engang selvforsynte landet til et land som er totalt avhengig av humanitær bistand.

Rapporten omtaler sanksjonene som «ett av de mest kompliserte og vidtrekkende sanksjonsregimer som noensinne er innført» mot noe land.

Intercept siterer en intern FN e-post fra en høytstående tjenestemann som sier at sanksjoner har direkte bidratt til matmangel og forverring av det syriske helsevesenet.

Syria var tidligere selvforsynt med egenproduserte medisiner. De fabrikkene som ikke er ødelagte har måttet stenge på grunn av sanksjonene som gjør at råvarer til produksjon av medisiner er underlagt sanksjoner. Det er i tillegg umulig for Syria å handle med utenlandsk valuta, og dermed får ikke helsevesenet kjøpt disse medisinene på det internasjonale markedet.

FN-rapporten skriver blant annet:

U.S. and European sanctions are punishing ordinary Syrians and crippling aid work during the largest humanitarian emergency since World War II.

NRK kunne for lenge siden ha satt søkelyset på denne forbrytelsen mot folket i Syria som Norge er medskyldig i, men endelig kom da en liten flik av sannheten fram. En naturlig oppfølger ville være å spørre de ansvarlige norske politikerne om de fortsatt vil opprettholde disse sanksjonene nå som de vet at de dreper sjuke barn.

 

Forrige artikkel– Jeg er sint på all løgnen fra våre øverste ledere
Neste artikkelUSAs krigsmaskin på skinnene i Norge
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).