Ukraina: Zelenskij vurderer å oppløse parlamentet

0
Vladimir Zelenskij vurderer å oppløse parlamentet, Verkhovna rada, og utlyse nyvalg i Ukraina. Shutterstock.

Ukrainske velgere går til urnene søndag 21. april 2019 for å stemme på hvem som skal bli deres neste president. Alt tyder på at komikeren Vladimir Zelenskij vil vinne en kusende seier mot den svært upopulære presidenten Petro Porosjenko. Meningsmålingene ligger på 72–25 i Zelenskijs favør.

Zelenskij sier til ukrainske medier at han vurderer å oppløse parlamentet og utløse nyvalg dersom han blir valgt. Dette skriver blant annet den ukrainske nettavisa Unian. Men han kommer i så fall til å ha knapp tid siden loven gir svært korte frister for et slikt trekk.

Hensikten med å oppløse parlamentet ville være å fortsette det Zelenskij sier han vil oppnå ved å bli valgt til president – rydde opp i det politiske kaoset og bekjempe korrupsjonen. Til Kyiv Post sier Zelenskij at «ni millioner ukrainere har forlatt landet – det er en skam». I tillegg til at det er en knusende dom over regimet i landet, er det naturligvis også en økonomisk og demografisk katastrofe. I tillegge til naturressursene er den menneskelige arbeidskrafta den viktigste ressursen et land har. Når så mye som ni millioner mennesker har forlatt landet betyr det gigantiske økonomiske og sosiale tap også på lang sikt. Det skal store forandringer til for at disse menneskene skal vende tilbake. For å oppnå det måtte krigen i landet mot utbryterne i Donbass avsluttes, forholdet til Russland normaliseres, fascistgruppene temmes og avvæpnes, korrupsjonen nedkjempes og arbeidslivet normaliseres. Det er oppgaver som er så gigantiske at det skal mer enn et brakvalg til for å løse dem.

Zelenskij sier at han vil gjøre et forsøk på å gripe fatt i de enorme problemene landet har, men hvis han mislykkes vil han gå ut av politikken igjen. Han gir seg sjøl bare en presidentperiode på fem år.

Jeg skal gjøre alt jeg kan. Jeg vil trekke inn smarte folk. Hvis jeg mislykkes vil jeg trekke meg ut. Det er derfor jeg bare stiller for fem år og en av mine første lovforslag vil være en lov om riksrett.

Porosjenko-kampanjen beskylder Zelenskij for å være en marionett for henholdsvis Vladimir Putin og for oligarken Ihor Kolomoiskij. Zelenskij fnyser av kritikken og sier at han snakker med Kolomoiskij, «men jeg gir blaffen i hva han måte mene».

Kolomoiskij har stilt litt av sitt apparat til rådighet for Zelenskij i valgkampen, blant annet biler, sikkerhetsfolk og en stjerneadvokat.

Zelenskij har presentert det teamet han vil bruke for å løse oppgavene som president, og han kaller dem blant annet «profesjonelle, spesialister, unge folk og smarte folk».

Spørsmålet er ikke bare hva oligarkene vil gjøre, men også hva USA og Vesten vil gjøre. Kuppet i februar 2014 var styrt av USA i samarbeid med tysk og britisk etterretning, og George Soros og USAs ambassadør Geoffrey Pyattfungerte nærmest som viseregenter over Ukraina. Spørsmålet er ikke om USA vil satse på fortsatt å styre utviklinga i Ukraina, men hvordan de vil gjøre det.

Zelenskij sier at han vil satse på samarbeid med Vesten og NATO. Men han sier også at han vil samle landet, derfor vil han utlyse en folkeavstemning om medlemskap i NATO, skriver USA-kanalen Radio Free Europe. Det gjenstår å se hva de russisktalende innbyggerne i Ukraina måtte mene om dette.

Les mer om Ukraina på steigan.no her.

Mer enn noen gang trenger du den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.