Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten

0
Valgurnene i Ukraina er transparent, men valget er alt annet enn transparent. 3 millioner velgere er fratatt stemmeretten. Foto: Shutterstock.

Av Bjørn Nistad.

Ukrainske myndigheter har bestemt at det ved det kommende presidentvalget i Ukraina ikke skal være mulig å stemme ved Den ukrainske ambassaden i Moskva eller ukrainske konsulater i Russland. Dette betyr at de nærmere 3 millioner ukrainere som bor og arbeider i Russland, i realiteten er fratatt stemmeretten ved presidentvalget, hvis første runde er berammet til 31. mars.

Det er grunn til å anta at det store flertall av ukrainere som bor og arbeider i Russland, som hovedsakelig kommer fra Øst-Ukraina, er negativt innstilt til president Petro Porosjenko for krigen han har satt i gang mot den opprørske befolkningen i Donbass. Og disse 3 millioner av misfornøyde velgere ville – gitt at de fleste ukrainske valg har blitt avgjort med små marginer – ha kunnet blokkere gjenvalget av Porosjenko. Det at 3 millioner velgere i praksis utestenges fra presidentvalget, kan ikke karakteriseres som noe annet enn storstilt valgfusk til fordel for Porosjenko.

Å frata 3 millioner velgere stemmeretten er et så grovt brudd på alt som heter demokratiske prinsipper og internasjonale standarder for gjennomføring av valg at det i seg selv burde være mer enn tilstrekkelig for å erklære presidentvalget som ugyldig.

Det at ukrainere som bor og arbeider i Russland, er berøvet stemmeretten er heller ikke det eneste bruddet på demokratiske prinsipper og internasjonale standarder for gjennomføring av valg.

Ukrainske myndigheter tillater ikke russiske valgobservatører eller valgobservatører med russisk statsborgerskap tilknyttet OSSE. Nylig ble det dessuten kjent at de heller ikke vil tillate flere tyske politikere tilknyttet partiet Die Linke å fungere som observatører ved presidentvalget. (Gazeta.ru 26.03.2019: ”Uten russere og tyskere: Hvem Ukraina ikke slipper til ved valget”).

Valgkampen i det som ser ut til å bli det skitneste valget i Europa etter annen verdenskrig, blir for øvrig stadig mer absurd. Opposisjonen prøver å avsette Porosjenko. Porosjenko avlytter kandidaten som leder på meningsmålingene. Innenriksministeren beskylder Porosjenko for valgfusk.

Foreløpig siste runde i dette sirkuset er at Ukrainas generalprokurør (leder av den offentlige påtalemyndigheten) Jurij Lutsenko – en person som har så mye snusk og fanterier på samvittigheten at han fremtrer som den rene Hamsun-figuren – offentlig har anklaget USAs ambassadør i Kiev, Marie Yovanovitch, for i 2016 å ha overlevert ham en liste over ukrainske borgere som ikke måtte rettsforfølges fra ukrainsk side.

Avisen Pravda knytter Lutsenkos utspill, som bare har kunnet skje med Porosjenkos samtykke, til at den amerikanske ambassadøren i den siste tiden har kommet med sterk kritikk av dagens ukrainske regime for manglende vilje til å bekjempe korrupsjon – og til generalprokurør Lutsenkos skuffelse over at påtalemakten ikke hadde fått utbetalt 4 millioner dollar til kamp mot korrupsjon, slik amerikanerne hadde lovet. Avisen spekulerer også på om utspillet kan ha skjedd etter avtale med Trump-administrasjonen for å ramme Yovanovitch, som Trump har ”arvet” som ukrainsk president fra sin forgjenger Barack Obama og visstnok ønsker å bli kvitt. (Pravda.ru 21.03.2019: ”Ukrainas generalprokurør ’støtte sammen med’ USAs ambassadør: Hva betyr det?”).

Å analysere utspill som dette, koble dem til personer og grupperinger i ukrainsk og amerikansk politikk, spå kommende aksjoner og motaksjoner og liknende har liten hensikt. Det de viser er at ukrainsk politikk ikke er noe annet enn kamp om makt, penger og eiendom mellom et begrenset antall personer, mens nasjonale interesser og befolkningens velferd knapt spiller noen rolle.

En realistisk plan for hvordan borgerkrigen i Ukraina skal kunne bringes til opphør eller hvordan en sammenbrutt ukrainsk økonomi skal kunne gjenopplives, som begge deler forutsetter samarbeid med Russland, har ingen av favorittene ved det kommende presidentvalget. Og presidentvalget vil derfor ikke gi Ukraina den nye sjansen landet så sårt trenger.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Ditlef Nistad.

Andre artikkel av samme forfatter på steigan.no finner du her.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelDet är fler än IS-resenärerna som spelar ovetande
Neste artikkelIran og Irak lager sin del av silkeveibeltet