Ukrainsk juksevalg: Nærmere 3 millioner er fratatt stemmeretten

2
Valgurnene i Ukraina er transparent, men valget er alt annet enn transparent. 3 millioner velgere er fratatt stemmeretten. Foto: Shutterstock.
Bjørn Nistad

Av Bjørn Nistad.

Ukrainske myndigheter har bestemt at det ved det kommende presidentvalget i Ukraina ikke skal være mulig å stemme ved Den ukrainske ambassaden i Moskva eller ukrainske konsulater i Russland. Dette betyr at de nærmere 3 millioner ukrainere som bor og arbeider i Russland, i realiteten er fratatt stemmeretten ved presidentvalget, hvis første runde er berammet til 31. mars.

Det er grunn til å anta at det store flertall av ukrainere som bor og arbeider i Russland, som hovedsakelig kommer fra Øst-Ukraina, er negativt innstilt til president Petro Porosjenko for krigen han har satt i gang mot den opprørske befolkningen i Donbass. Og disse 3 millioner av misfornøyde velgere ville – gitt at de fleste ukrainske valg har blitt avgjort med små marginer – ha kunnet blokkere gjenvalget av Porosjenko. Det at 3 millioner velgere i praksis utestenges fra presidentvalget, kan ikke karakteriseres som noe annet enn storstilt valgfusk til fordel for Porosjenko.

Å frata 3 millioner velgere stemmeretten er et så grovt brudd på alt som heter demokratiske prinsipper og internasjonale standarder for gjennomføring av valg at det i seg selv burde være mer enn tilstrekkelig for å erklære presidentvalget som ugyldig.

Det at ukrainere som bor og arbeider i Russland, er berøvet stemmeretten er heller ikke det eneste bruddet på demokratiske prinsipper og internasjonale standarder for gjennomføring av valg.

Ukrainske myndigheter tillater ikke russiske valgobservatører eller valgobservatører med russisk statsborgerskap tilknyttet OSSE. Nylig ble det dessuten kjent at de heller ikke vil tillate flere tyske politikere tilknyttet partiet Die Linke å fungere som observatører ved presidentvalget. (Gazeta.ru 26.03.2019: ”Uten russere og tyskere: Hvem Ukraina ikke slipper til ved valget”).

Valgkampen i det som ser ut til å bli det skitneste valget i Europa etter annen verdenskrig, blir for øvrig stadig mer absurd. Opposisjonen prøver å avsette Porosjenko. Porosjenko avlytter kandidaten som leder på meningsmålingene. Innenriksministeren beskylder Porosjenko for valgfusk.

Foreløpig siste runde i dette sirkuset er at Ukrainas generalprokurør (leder av den offentlige påtalemyndigheten) Jurij Lutsenko – en person som har så mye snusk og fanterier på samvittigheten at han fremtrer som den rene Hamsun-figuren – offentlig har anklaget USAs ambassadør i Kiev, Marie Yovanovitch, for i 2016 å ha overlevert ham en liste over ukrainske borgere som ikke måtte rettsforfølges fra ukrainsk side.

Avisen Pravda knytter Lutsenkos utspill, som bare har kunnet skje med Porosjenkos samtykke, til at den amerikanske ambassadøren i den siste tiden har kommet med sterk kritikk av dagens ukrainske regime for manglende vilje til å bekjempe korrupsjon – og til generalprokurør Lutsenkos skuffelse over at påtalemakten ikke hadde fått utbetalt 4 millioner dollar til kamp mot korrupsjon, slik amerikanerne hadde lovet. Avisen spekulerer også på om utspillet kan ha skjedd etter avtale med Trump-administrasjonen for å ramme Yovanovitch, som Trump har ”arvet” som ukrainsk president fra sin forgjenger Barack Obama og visstnok ønsker å bli kvitt. (Pravda.ru 21.03.2019: ”Ukrainas generalprokurør ’støtte sammen med’ USAs ambassadør: Hva betyr det?”).

Å analysere utspill som dette, koble dem til personer og grupperinger i ukrainsk og amerikansk politikk, spå kommende aksjoner og motaksjoner og liknende har liten hensikt. Det de viser er at ukrainsk politikk ikke er noe annet enn kamp om makt, penger og eiendom mellom et begrenset antall personer, mens nasjonale interesser og befolkningens velferd knapt spiller noen rolle.

En realistisk plan for hvordan borgerkrigen i Ukraina skal kunne bringes til opphør eller hvordan en sammenbrutt ukrainsk økonomi skal kunne gjenopplives, som begge deler forutsetter samarbeid med Russland, har ingen av favorittene ved det kommende presidentvalget. Og presidentvalget vil derfor ikke gi Ukraina den nye sjansen landet så sårt trenger.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Ditlef Nistad.

Andre artikkel av samme forfatter på steigan.no finner du her.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Denne artiklen fra Herr Nistad oser igjen av russisk propaganda. Hvorfor må du lyve så åpenlyst bare for å tekkes dine oppdragsgivere? Eier du ikke integritet?
  Du snakker om 3 mln Ukrainere som jobber i Russland. Det er ikke korrekt. Det du burde ha forstått ut fra din lesing, er at 3 mln Ukrainere er det antatte mål på stemmeberettigede mennesker som bor i okkupert område i Ukraina (les: Krim og deler av Donetsk / Luhansk). I disse områdene tillater ikke de Russiske myndigheter at lokalbefolkningen får delta i Ukrainsk valg. Det betyr at de må krysse grensen inn til det frie Ukraina for å stemme. Og det blir en for dyr affære for de mange fattige. Dessuten har Russland lagt store begrensninger på mennesker som vil krysse grensen inn til det frie Ukraina.
  Så snakker du om at Russiske og russisk-finansierte tyskere ikke får delta i valget som observatører. Det skulle bare mangle. Hvis du husker Russiske observatører i OSCE’s delegasjon i Donbas. De drev med spionasje og oppvigleri, og OSCE måtte kaste dem ut. Mener du i fullt alvor at denne type agenter skal fungere som uhildede valgobservatører? Da må du være rimelig hjernevasket med Kreml-propaganda. Disse såkallte observatørene ville ha kun en hensikt: å dikreditere valget. Og prøv å husk, Herr Nistad: Kan du erindre når en Ukrainsk valgobservatør ble invitert til Russisk valg?
  Så skriver du om den skitne valgkampen. Jeg følger med i nyhetene her hver dag, med innspill fra alle oblastene, samt fra utenlandske journalister. Og graden av skittenhet, kan jeg gjerne diskutere med deg, men du har ingen forutsetning for å diskutere, så lenge du ikke kjenner Ukrainsk politikk og samfunnsliv. Det som selvsagt kommer frem i valgkampen, er de dårlige (og etter min mening, kriminelle) politiske resultater presidenten har levert i sine 5 år. Sammen med sine 2 General Prosecutors (Shokin og Luszenko) har han ikke levert noe på bekjempelse av korrupsjon. Selv om det er langt mere transparens i det Ukrainske samfunn enn i Russland (med sitt vannvittige oligarki-styre), så lider Ukraina av korrupsjon. Det ille med korrupsjon er jo at mye av dette er styrt fra Russland. Vi ser det gjennom skandalene i Rossia Sperbank (nå kun Sperbank etter nye eiere), vi ser det gjennom oligarkene Akhmetov, Firtash, Onynenko og flere, som alle har forbindelser opp til Kremls tinder (inkl. den korrupte Putin). På grunn av dette - og fordi Poroschenko selv står for my av korrupsjonen (gjennom sin militærleveranser fra Russland, gjennom sin sjokoladeindustri i blant annet Russland og gjennom sin skattesvindel, ønsker nå folket at han blir kastet. Og som de fleste (håper jeg) overtar Volodomyr Zelenskiy vervet etter andre valgrunde. Han har en trygg bakgrunn som reformist, han er ikke korrupt, og han har allerede god dialog med IMF for å sikre at kredittene derfra ikke lenger havner på feil hender. Han har også bedre standing i øst-Ukraina, og er derfor den som har best forutsetning for å kunne lykkes i dialogen med den Russiske okkupasjonsmakten. Men først og fremst er han den som er mest opptatt av å integrere Ukraina som en del av Europa, vekk fra tyranniet Russland.
  Så til slutt Herr Nistad. Utviklingen av Ukrainsk økonomi er definitivt ikke avhengig av god dialog med Russland. Imidlertid er vi avhengig av at Russland (Kreml) holder seg unna det landet de ønsker å okkupere. Da har Ukraina definitivt ingen problemer med å klare seg - og ikke minst klare seg vesentlig bedre enn Russland under Putin. Vi skjønner jo at det er dette Putin er redd. Å se en positiv Ukrainsk utvikling på linje med den i baltikum, vil være ødeleggende for hans makt internt i Russland. Innbyggerne må for all del ikke oppleve at Ukraina utvikler seg positivt i motsetning til Russland under hans regime.
  Så min anmodning til Nistad: slutt å sitere vrøvlet fra Russisk propaganda, og prøv heller å lær deg litt om Ukraina, før du kommer med alle dine løgner.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.