USAs oljeembargo mot Syria en krigsforbrytelse

0
Oljeembargoen rammer vanlige syrere. Biler i bensinkø. Skjermdump fra video av Kari Jaquesson.

Av Eva Thomassen.

Begår USA krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten når de nå blokkerer petroleumsprodukter å nå syriske havner?

Olje

 Syria var selvforsynt med olje. Olje var et av de viktigste eksportvarene til blant annet EU. Nå er Syria avhengig av å importere alle oljeprodukter.

Den bevæpnede kurdiske militsen SDF okkuperer sammen med USA 27% av Syria. Der Syrias oljefelt ligger. Syria har altså ikke tilgang til egen olje fordi USA og den amerikanskstøttede bevæpnede kurdiske militsen SDF blokkerer statens tilgang til oljen. Syria må derfor importere alle oljeprodukter. Det har vært mulig inntil nå. Blant annet Iran har levert olje til Syria via syriske havner. Iran må passere Suez-kanalen og seile gjennom Middelhavet for å nå Syria.

Det har USA satt en stopper for. Harde sanksjoner rammer alle ledd i iransk skipsfart. Iran får ikke lov å assurere tankskip i internasjonale assuranseselskaper. Det betyr i realiteten at ingen selskaper, tredjeland, rederier, alt hva som trengs for å drive tankfart er lammet. Ingen tør å samarbeide med Iran. Det vil ramme dem med bøter i milliardklassen.

USA blokkerer iranske skip fra å nå syriske havner.

The U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC), with the U.S. Department of State and the U.S. Coast Guard, is issuing this advisory to alert persons globally to the significant U.S. sanctions risks for parties involved in petroleum shipments to the Government of Syria. These shipments create significant sanctions risk for entities and individuals in the shipping industry, including shipping companies, vessel owners, managers, operators, insurers, and financial institutions. Countries such as Iran and Russia have been involved in providing the Government of Syria with petroleum. Those who in any way facilitate the financial transfers, logistics, or insurance associated with these or other petroleum shipments are at risk of being targeted by the United States for sanctions. The United States is committed to disrupting illicit financial and other support to the Government of Syria, to include transporting petroleum to its state-owned and -operated ports, regardless of the location or nationality of those facilitating such support.

Should there be an accident involving an Iranian tanker, there is simply no way these Iranian insurance companies can cover the loss.

Oil spills and accidents involving tankers are extremely costly.  The immediate costs associated with response and cleanup can range from hundreds of millions of dollars to several billion dollars.  When litigation costs and penalties are added, the total liability is even greater.

From the Suez Canal to the Strait of Malacca and all chokepoints in between, Iranian tankers are now a floating liability. Countries, port and canal operators, and private firms should know they are likely on the hook for any costs in the event of an accident involving a self-insured Iranian tanker.

Dette er fra spesialutsendig Hooks uttalelse.

Hvordan rammer blokaden Syria?

Folk må stå i timevis for å få bensin. Det er blitt rasjonering på bensin. Folk kommer seg ikke på jobb eller får kjøpt mat. Matvarer blir skyhøye. Det fører til svartebørshandel. Man får ikke varmet opp huset. Man får ikke laget mat. Den lille maten man har råd til å kjøpe råtner i kjøleskap. Man får bare strøm i 3 timer ad gangen så tre timer uten strøm. Sykehusene får ikke drevet forsvarlig behandling. Aggregatene fungerer ikke, mangel på strømmen. Militæret blir rammet. Alle militære kjøretøy trenger bensin. Soldater trenger mat. Trenger varme. Det er krig og allerede nå har terrorister i Idlib hatt fordel av denne blokaden. Den rammer ikke områder der terrorister oppholder seg. I går ble 27 soldater drept utenfor Aleppo av terrorister fra Idlib. Dette er livsfarlig.

Biler i bensinkøer

Her en video tatt av nordmenn på reise i Syria i disse dager. Langs med vegen mot Homs og Tartous ser man milivis med biler som venter på å få rasjonen på 20 liten med bensin. Sånn er det over hele Syria. Jeg har vært i Syria 5 ganger siden 2015. Jeg har aldri sett dette før.

Hvorfor gjør USA dette?

USA har tapt krigen militært. Alle våpen er brukt. Nesten alle. «Fredelige demonstranter» er brukt opp, «Assad-dreper egen befolkning» er brukt opp, « Opprørere er brukt opp». «Borgerkrig» er brukt opp Terrorister er snart brukt opp. Den USA- ledede koalisjonen på 76 land hvor Norge er med, har gitt opp støtten til IS. USA må ut av Syria. Det er kun et tidsspørsmål før den kurdiske bevæpnede terrorgruppa SDF må vende seg mot Damaskus, legge ned våpen.

Blokade

Hva gjenstår? Å bruke det mest dødbringende våpenet i verktøykassa: Blokade og flere sanksjoner. Hvorfor har ikke USA tidligere blokkert tilgang på bensin og andre petroleumsprodukter kan man jo undre seg over? Bensin er nødvendig skal man drive krig. USA har tapt krigen.

USA er ute etter å straffe det syriske folket. Å straffe Iran, Russland, Egypt om de slipper  iranske skip gjennom Suezkanalen. Israel stiller villig opp. Det er ikke vanskelig å fingere et angrep på en stor tankbåt. USA håper på et indre opprør som etterhvert vil ramme president Assad. At folk blir desperate. At president Assad gjennom forhandlinger må gi fra seg Syria til en amerikansk marionetteregjering slik at Israels drøm kan oppfylles. Intet Palestina, innlemming av Golan og store deler av Syria, hindre aksen Iran, Irak, Syria og Hezbollah. Undergrave Russland.

Er det en krigsforbrytelse og forbrytelse mot menneskeheten å blokkere folks tilgang til petroleumsprodukter? I henhold til Genève-konvensjonen ja.

Denying humanitarian access is prohibited under Geneva Convention IV, which only governs IAC

With respect to a blockade, the fact that restrictions of resources themselves were not kinetic acts does not mean they fall outside the meaning of an «attack» for purposes of crimes against humanity. The acts of embargo, when conducted in a manner that cause deprivation of resources indispensable to survival, including food, medicine, sanitation, electricity, and fuel, among others—could constitute an attack. While such deprivation did not instantly translate into deaths, it imposed excessive burdens upon civilians that eventually caused great loss of life. The duration of time between the infliction of conditions and the death is irrelevant for establishing the offense. The less clear issue is whether the intent—»bring about the destruction of part of a population»—is met. The mental element has two parts: for a crime that requires conduct, the perpetrator must intend to engage in the conduct; for a crime that requires a consequence, the perpetrator must mean to cause the consequence orbe aware that it will occur in the ordinary course of events.

«Widespread or systematic»

USAs blokade er planlagt, vedvarende og svært vanskelig å oppheve fordi den rammer tredjeparter som igjen rammes av sanksjoner.

A blockade is usually operated in a manner that is both widespread and systematic. It very often covers a large area of territory, affecting a large civilian population (millions have been severely depleted basic living needs in the case of Yemen). The use of blockade also requires well-organized plans to carry out repetitive and continuing restrictions over resources going into the controlled area. Restrictions imposed through a blockade, in their nature, are unlikely to be random occurrence—it requires a methodical mechanism for enforcement. 

Sitert fra American Society of International Law: Unlawful Blocades as Crimes Against Humanity

Artikkelen er redigert 23. april 2019.

Andre artikler av Eva Thomassen på steigan.no, se her.


Blant dem som støtter steigan.no er:

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelRotevatn (V) ville ha rammet steigan.no hvis han kunne
Neste artikkelKomikeren Zelenskij med knusende seier i Ukraina