Hvem sto bak terrormassakrene i Sri Lanka?

0
Politi bevokter Sankt Antonius-kirken i Sri Lanka. Skjermdump fra Twitter.

Dødstallene fortsetter å stige etter terrorbombene i Sri Lanka. Mandag 22. april 2018 hadde tallene på drepte kommet over 290 og de fortsatte å stige. Tilsammen var det hele 8 terroraksjoner pluss at en sylinder stappfull av sprengstoff ble stoppet av myndighetene. Dette viser naturligvis at terroren var ekstremt koordinert og at den var designed sor å drepe flest mange henholdsvis kristne og utenlandske turister.

Myndighetene i landet hadde fått et varsel på forhånd om at islamsitgruppa NTJ (National Thowheeth Jama’ath) planla en stor terroraksjon, men de har ikke foreløpig tatt på seg ansvaret. Anne Speckhard, som er direktør for International Center for the Study of Violent Extremism som er sponset av vestlige etterretningstjenester mener at denne gruppas mål ikke er å gjøre opprør, men å spre den internasjonale jihadistbevegelsen til Sri Lanka.

To muslimske organisasjoner i Sri Lanka har derimot klart tatt avstand fra terroren.

Det har også vært spekulasjoner om at Den islamske staten IS kan stå bak. Sprengstoffet på Colombos internasjonale flyplass skal ha vært av en type som IS bruker. Dessuten har IS begynt å feire terroren i Sri Lanka på sine nettsider. Selvmordsbomberen på Cinnamon Grand hotel hadde registrert seg under det falske navnet Mohamed Azzam Mohamed og oppgitt falsk adresse.

IS har på sine nettsider bedt Gud om å ta i mot angriperne og de har skrevet at dette er en hevn etter terrordrapene i Christchurch, men de har foreløpig ikke eksplisitt sagt at dette var deres aksjon.

Al-Qaida har oppfordret sine medlemmer og sympatisører om å angripe «korsfarerene» men å unngå deres kirker og eller andre religiøse forsamlingssentre.

Sri Lanka hadde en langvarig borgerkrig mellom tamilene og den lankesiske staten, så landet har hatt sin del av krig og terror. Men det er ingen kommentatorer vi har registrert som tror at de siste terrorangrepene har noe med denne konflikten å gjøre.

Hvis det skulle være IS som sto bak vil det være en alvorlig advarsel til de fleste andre land. IS har tapt krigen som leiesoldater for imperialismen i Syria. Nå søker de seg andre jaktmarker og har varslet om det.

Forrige artikkelKomikeren Zelenskij med knusende seier i Ukraina
Neste artikkelSri Lanka: – Ekstreme islamister sto bak terrormassakrene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).