Gule vester #Acte XXII: stor demonstrasjon i Toulouse

0
De gule vestene fortsetter sine demonstrasjoner over hele Frankrike. Her fra den sørfranske byen Toulon. Kilde GiletsJaunes på Twitter.

De gule vestenes opprør i Frankrike fortsetter ufortrødent. Lørdag 13. april 2019 var den tjueandre lørdagen på rad at gilets jaunes, eller de gule vestene, demonstrerte i Frankrike. Demonstrasjonene ble gjennomført i mange store byer, men de gule vestene hadde valgt Toulouse i Sør-Frankrike som sin «hivedstad» denne gangen. Tusener av folk flommet ut i gatene og ble møtt med massiv politivold.

Gjennom bruk av en svært kraftig tåregass og andre kjemiske stridsmidler fører Macron-regimet sin hensynsløse, men lavintensive krig mot sitt eget folk, så også i Toulouse.

Representanter fra de gule vestene skriver på Twitter at over 80.000 folk deltok i 180 ulike demonstrasjoner over hele Frankrike.

#ActeXXI er den første demonstrasjonslørdagen etter at den nye opprørsloven «loi anti-casseurs» ble vedtatt. Loven gir myndighetene vide fullmakter til å slå ned på demonstrasjoner og gjennomføre fengslinger eller utstede bøter opp til 15.000 euro mot demonstrantene. Man behøver ikke å ha gjort noe spesielt for å bli straffet. Etter loven er det nok å oppholde seg i nærheten av urolighetene.

Loven er blitt kritisert fordi den overfører dømmende myndighet til politiet og dermed bryter med prinsippet om maktfordeling. Kritikere sier at «man føler seg hensatt til Vichy-regimet».

Vichy-regimet var regimet i Frankrike mellom 1940 og 1944, etablert av marskalkPhilippe Pétain under den andre verdenskrigen.

Gjennom denne loven og den vedvarende og summariske politivolden mot demonstrantene beveger Macron-regimet seg raskt i en svært autoritær retning. Det skjer uten at Emmanuel Macrons europeiske kolleger ytrer et ord i protest. Hva sier for eksempel Jonas Gahr Støre, som i forbindelse med presidentvalget i Frankrike sammenliknet sin egen politikk med Macrons?

Les: Støre sammenlikner seg med nyliberalisten Macron

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Gule vester og «deplorables» – en ny type klassekrig er i gang

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.