Gule vester #Acte XXII: stor demonstrasjon i Toulouse

0
De gule vestene fortsetter sine demonstrasjoner over hele Frankrike. Her fra den sørfranske byen Toulon. Kilde GiletsJaunes på Twitter.

De gule vestenes opprør i Frankrike fortsetter ufortrødent. Lørdag 13. april 2019 var den tjueandre lørdagen på rad at gilets jaunes, eller de gule vestene, demonstrerte i Frankrike. Demonstrasjonene ble gjennomført i mange store byer, men de gule vestene hadde valgt Toulouse i Sør-Frankrike som sin «hivedstad» denne gangen. Tusener av folk flommet ut i gatene og ble møtt med massiv politivold.

Gjennom bruk av en svært kraftig tåregass og andre kjemiske stridsmidler fører Macron-regimet sin hensynsløse, men lavintensive krig mot sitt eget folk, så også i Toulouse.

Representanter fra de gule vestene skriver på Twitter at over 80.000 folk deltok i 180 ulike demonstrasjoner over hele Frankrike.

#ActeXXI er den første demonstrasjonslørdagen etter at den nye opprørsloven «loi anti-casseurs» ble vedtatt. Loven gir myndighetene vide fullmakter til å slå ned på demonstrasjoner og gjennomføre fengslinger eller utstede bøter opp til 15.000 euro mot demonstrantene. Man behøver ikke å ha gjort noe spesielt for å bli straffet. Etter loven er det nok å oppholde seg i nærheten av urolighetene.

Loven er blitt kritisert fordi den overfører dømmende myndighet til politiet og dermed bryter med prinsippet om maktfordeling. Kritikere sier at «man føler seg hensatt til Vichy-regimet».

Vichy-regimet var regimet i Frankrike mellom 1940 og 1944, etablert av marskalkPhilippe Pétain under den andre verdenskrigen.

Gjennom denne loven og den vedvarende og summariske politivolden mot demonstrantene beveger Macron-regimet seg raskt i en svært autoritær retning. Det skjer uten at Emmanuel Macrons europeiske kolleger ytrer et ord i protest. Hva sier for eksempel Jonas Gahr Støre, som i forbindelse med presidentvalget i Frankrike sammenliknet sin egen politikk med Macrons?

Les: Støre sammenlikner seg med nyliberalisten Macron

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Gule vester og «deplorables» – en ny type klassekrig er i gang

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRegjeringas kortsiktige fiskeripolitikk
Neste artikkelHva skjer i Syriakrigen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).