Folkelige protester mot SDF i Syria

0
Fra en av demonstrasjonene mot SDF i Deir Ezzor-området. Foto: Sana

Det har vært flere tilfeller av at lokalbefolkninga i det nordøstlige Syria har protestert mot styret til de USA-støttede SDF-styrkene. Disse protestene har blusset opp igjen. På landsbygda utenfor Deir Ezzor har innbyggerne tre dager på rad gjennomført demonstrasjoner mot de kurdiskledede SDF-styrkene, skriver det syriske nyhetsbyrået Sana.

Protestene retter seg mot at SDF stjeler syrisk olje, beslaglegger eieendom og begår vold mot lokalbefolkninga. SDF-styrkene svarte på protestene med å åpne ild mot demonstrantene og skadet flere av dem, ifølge meldingene. Demonstrantene krever at SDF trekker seg ut av området.

Ifølge nettavisa Muraselon har den syriske hæren, støttet av russiske styrker gjennomført et overraskende angrep på SDF-styrkene i det sørvestlige Raqqa. Den syriske hæren tok et tre kilometer bredt område og SDF-styrkene trakk seg tilbake.

President Donald Trump hadde lovt at USA skulle trekke seg ut av den nordøstlige Syria innen utgangen av april 2019, og det er faktisk trukket ut både soldater og våpen. Men om løftet blir innfridd, er en helt annen sak. Trump har bedt allierte om å overta USA-styrkenes rolle, men han har bare fått lunkne svar tilbake. Det er tydeligvis veldig lite fristene å bli invitert til å overta ei hengemyr.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelMacron klarer ikke å knekke de gule vestene
Neste artikkelSviende nederlag i Afghanistan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).