– USA brukte hvitt fosfor i bombinga av Raqqa

0
Bildet skal vise bruk av hvitt fosfor over Raqqa. (The Telegraph)

USAs bruk av hvitt fosfor under bombinga av Raqqa i Syria kan være en krigsforbrytelse, skriver organisasjonen Amnesty International. Organisasjonen skriver på sine nettsider:

The US-led coalition’s use of white phosphorus munitions on the outskirts of al-Raqqa, Syria is unlawful and may amount to a war crime, Amnesty International can confirm after verifying five videos of the incident.

The videos, published online on 8 and 9 June, showed the coalition’s artillery strike using the munitions over the civilian neighborhoods of Jezra and el-Sebahiya. International humanitarian law prohibits the use of white phosphorus near civilians.

“The use of white phosphorus munitions by the US-led coalition gravely endangers the lives of thousands of civilians trapped in and around al-Raqqa city, and may amount to a war crime under these circumstances. It can cause horrific injuries by burning through flesh and bone and can pose a threat even weeks after being deployed by reigniting and burning at extremely high temperatures,” said Samah Hadid, Middle East Director of Campaigns at Amnesty International.

Når hvitt fosfor brenner kan den brenne levende vev ned til beinet og påføre ofrene uhyggelige skader og lidelser. USA-koalisjonen har innrømt at den brukte hvitt fosfor under bombinga av Mosul.

USA-koalisjonens bombing av Raqqa har vært så hensynsløs at FNs krigsforbryteretterforskere snakker om «et rystende tap av sivile liv», skriver The Guardian. Disse angrepene har bokstavelig talt ryddet vei for de framrykkende kurdiskdominerte SDF-styrkene.

Amnesty International er blitt kritisert for sitt samrøre med US State Department og for falske rapporter som har bidratt til å begrunne USAs krigføring i Libya og Syria, så det er liten grunn til å tro at organisasjonen overdriver når den beskylder USA for krigsforbrytelser.

Og for å understreke det enda en gang: Norge er en del av denne koalisjonen som fører en ulovlig krig i Syria og som etter alt å dømme har gjort seg skyldig i en rekke krigsforbrytelser. Hører man noe om dette i valgkampen?

Forrige artikkelVårt Nestlé bekrefter slaveliknende forhold i kaffeindustrien
Neste artikkelDanske kapitaleiere har fått smaken for billig arbeidskraft fra Øst-Europa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).