Møtet mellom Putin og Kim legger premissene

0
Kim Jong-un og Vladimir Putins første møte. Skjermdump fra BBC.

Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møttes for første gang 25. april 2019. Møtet varte i fem timer og det var tydelig at de to lederne hadde bestemt seg for å oppnå resultater.

Våren 2018 så det ut som om Donald Trump og Kim Jong-un hadde lagt grunnlaget for en fredsløsning og en av-nuklearisering av den koreanske halvøya. Møtet deres i Singapore var riktignok svært lite konkret, men det henviste til og «bekrefter Panmunjom-erklæringa av 27. april 2018 der Nord-Korea forplikter seg til å arbeide for en fullstendig av-nuklearisering av den koreanske halvøya.»

Et håndtrykk som varte tolv sekunder. Kim Jong-un og Donald Trump i Singapore. Foto: Strait Times.

Men oppfølgingsmøtet mellom Trump og Kim i Hanoi i februar 2019 ble en fiasko. Ingen avtale ble inngått. En del kommentatorer har lagt ansvaret for fiaskoen på USAs «utenrikspolitiske president» John Bolton.

Nettopp derfor var møtet mellom Putin og Kim så viktig. Møtet fant sted samtidig med det årlige økonomiske møtet som Russland arrangerer i Vladivostok, og det var neppe tilfeldig. Russland har lenge ville ha et slikt møte, men Nord-Korea har ikke vært like ivrig. Med dette møtet mener antakelig Kim at han styrker sin posisjon foran det neste møtet med Trump.

Belt and Road Initiative-konferansen i Beijing og vil helt sikkert orientere Xi Jinping om møtet. Sjøl om det er lite kommentert i norske medier, er Beijing-konferansen antakelig et av de viktigste møtene i verden i 2019.

Les også:Russland og Kina planlegger massiv infrastruktur og investeringer i BEGGE Koreanske stater.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.