Sanders: – Kan ikke sidestille anti-semittisme med legitim kritikk av Israel

0
Ilhan Omar på talerstolen i januar 2019. Foto: Shutterstock.

Det har vært en opphetet debatt i USA etter at den nyvalgte kongressrepresentanten Ilhan Omar i en Twittermelding kritiserte den pro-israelske lobbyen i USA for å for å være «lojale mot en annen stat», altså Israel. Og hun beskylte dem for å være bestukket til å gjøre dette. Da hun så ble utfordret på hvem som eventuelt bestikker dem, svarte hun AIPAC!, altså den mektige pro-Israellobbyen American Israel Public Affairs Committee.

Dette førte naturligvis til stor ståhei, og Omar ble naturligvis beskyldt for å være «anti-semittisk» og for å drive med «hatprat», men oppsiktsvekkende nok har denne kampanjen ikke virket slik den var tenkt.

Etter lange diskusjoner og mye tautrekking kom Representantenes hus 7. mars 2019 fram til en utvannet resolusjon som fordømmer anti-semittisme og anti-muslimske holdninger, men som ikke kritiserer Omar direkte. Hun har tvert om fått støtte fra en del ledende kongressmedlemmer, og debtatten har ført til at det er blitt trukket et skille mellom anti-semittisme og legitim kritikk av Israel. Bernie Sanders sa det slik:

Anti-semittisme er en hatefull og farlig ideologi som må bekjempes kraftig i USA og i resten av verden. Vi må imidlertid ikke sidestille anti-semittisme med legitim kritikk av den høyreorienterte Netanyahu-regjeringa i Israel. Vi må tvert om ha en balansert Midtøsten-politikk som bringer israelere og palestinere sammen for en varig fred.

Sanders er den første jødiske politikeren som har vunnet et primærvalg i en delstat i USA, så overfor mange har hans ord stor vekt i denne saka.

Omars partifelle Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, og den første i rang etter visepresidenten i USA, forsvarte Omar og sa at den unge representantens uttalelser ikke var basert på anti-semittiske holdninger.

Hele dette sirkuset ble et tilbakeslag for AIPAC og sionistene. Som kjent prøver Israel nå, med ganske sterk framgang, å få til vedtak i land etter land som setter likhetstegn mellom antisemittisme og antisionisme. President Emmanuel Macron vil som kjent lovfeste i Frankrike at antisionisme er på linje med antisemittisme.

Debatten etter Omars uttalelse har til og med fått New York Times til å spørre om AIPAC er blitt for mektig.

«Antisemittisme» er et av de verste stemplene du kan sette på et menneske i dagens verden. Benjamin Netanyahu skjønner dette godt, så han bruker dette til å få all kritikk av Israel stemplet på samme måte. Slik sett har debatten i USA etter Ilhan Omars twittermelding utviklet seg til å bli et tilbakeslag for sionistene. Og Omar har satt et eksempel ved at hun har våget å stå opp mot den mektige Israel-lobbyen.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelDansk direktør: – Sundt for fattige børn at lære konsekvenserne af lediggang
Neste artikkelKomikere fikk Elliott Abrams ut på glattisen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).