Handelsreisende i død: Kongsberg og Raytheon med milliardkontrakt i Australia

0
Nasams-systemet slik det er presentert på nettsidene til Kongsberg Gruppen.

Australia har tatt enda et steg nærmere å bestille det norske luftvernsystemet Nasams. For Kongsberg Gruppen betyr det at man kan lande to store forsvarsleveranser til landet innen få år. Dette skriver nettavisa E24, og fortsetter:

Myndighetene i Australia er nå et steg nærmere å formelt bestille luftvernsystemet Nasams av amerikanske Raytheon og norske Kongsberg Gruppen.

Australia valgte i 2017 å gå til en såkalt direkteanskaffelse av Nasams. Det betyr at man dropper et tradisjonelt offentlig innkjøpsanbud og går i direkte forhandlinger med en leverandør.

I en børsmelding skriver Kongsberg Gruppen at Australias forsvarsminister, Christopher Pyne og lederen av delstatsregjeringen i South Australia, Steven Marshall, har annonsert valget av Nasams.

Forsvarsminister Pyne skrev panegyrisk på Twitter:

Pressemeldinga fra Kongsberg Gruppen bekrefter avtalen.

Raytheon er en av de fire største våpenprofitørene i verden. Oljefondet har investert 3,6 milliarder kroner i selskapet. Det gjør fondet til en av de 30 største eierne i selskapet. (De tre største eierne er Vanguard, State Street og BlackRock, de tre store på Wall Street.)

Raytheon har vært og er storprofitør på krigen mot Jemen, en krig som har kostet over 85.000 barn live og drevet millioner til randen av sultedøden. Mange av de bomene som har drept sivile, blant annet i angrep på skolebusser og markeder, har vært produsert av Raytheon. Dette tjener Norge penger på.

22. juni 2018 kom stortingsmeldinga som viser hvor mye Norge eksporterte for i våpen og krigsutstyr i 2017. I pressemeldinga fra utenriksdepartementet skriver man stolt:

«Regjeringen la i dag fram den årlige meldingen om eksporten av forsvarsmateriell. I 2017 eksporterte Norge våpen og militært utstyr for om lag 5,4 milliarder, mot 3,6 milliarder i 2016.

Nå skal altså samarbeidet mellom Kongsberg og Raytheon bli enda tettere og «fredsnasjonen» Norge styrke sin posisjon som handelsreisende i død.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelInkassoselskapene med superprofitter
Neste artikkelTi barn drept av USA-angrep i Afghanistan
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).