Handelsreisende i død: Kongsberg og Raytheon med milliardkontrakt i Australia

2
Nasams-systemet slik det er presentert på nettsidene til Kongsberg Gruppen.

Australia har tatt enda et steg nærmere å bestille det norske luftvernsystemet Nasams. For Kongsberg Gruppen betyr det at man kan lande to store forsvarsleveranser til landet innen få år. Dette skriver nettavisa E24, og fortsetter:

Myndighetene i Australia er nå et steg nærmere å formelt bestille luftvernsystemet Nasams av amerikanske Raytheon og norske Kongsberg Gruppen.

Australia valgte i 2017 å gå til en såkalt direkteanskaffelse av Nasams. Det betyr at man dropper et tradisjonelt offentlig innkjøpsanbud og går i direkte forhandlinger med en leverandør.

I en børsmelding skriver Kongsberg Gruppen at Australias forsvarsminister, Christopher Pyne og lederen av delstatsregjeringen i South Australia, Steven Marshall, har annonsert valget av Nasams.

Forsvarsminister Pyne skrev panegyrisk på Twitter:

Pressemeldinga fra Kongsberg Gruppen bekrefter avtalen.

Raytheon er en av de fire største våpenprofitørene i verden. Oljefondet har investert 3,6 milliarder kroner i selskapet. Det gjør fondet til en av de 30 største eierne i selskapet. (De tre største eierne er Vanguard, State Street og BlackRock, de tre store på Wall Street.)

Raytheon har vært og er storprofitør på krigen mot Jemen, en krig som har kostet over 85.000 barn live og drevet millioner til randen av sultedøden. Mange av de bomene som har drept sivile, blant annet i angrep på skolebusser og markeder, har vært produsert av Raytheon. Dette tjener Norge penger på.

22. juni 2018 kom stortingsmeldinga som viser hvor mye Norge eksporterte for i våpen og krigsutstyr i 2017. I pressemeldinga fra utenriksdepartementet skriver man stolt:

«Regjeringen la i dag fram den årlige meldingen om eksporten av forsvarsmateriell. I 2017 eksporterte Norge våpen og militært utstyr for om lag 5,4 milliarder, mot 3,6 milliarder i 2016.

Nå skal altså samarbeidet mellom Kongsberg og Raytheon bli enda tettere og «fredsnasjonen» Norge styrke sin posisjon som handelsreisende i død.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for runeulv runeulv says:

    Norge er en av verdens eldste krigsnasjoner og eksportør av våpen sammen med våre nordiske brødre, og for oss som er stolt av dette, så er det fint at Kongsberggruppen forsetter tradisjonen.

    Vi finner haugevis av våpen i bronsealderen, men det var vel først i vikingetiden at våpeneksport ble en viktig inntekskilde, noe som har forsatt uavbrutt til våre dager. På 1600 eksporterte vi blant annet kanonkuler av manganstål, og da startet også tradisjonen med å sende soldater til å kjempe i kriger vi ikke hadde noe med, slik at våre soldater alltid hadde krigserfaring. Hvor resten av verden hadde fredelige patenter, så var Norges konsentrert omkring kuler og krutt allerede på 1800-tallet, og Kongsberg har også vært et senter for våpenproduksjon veldig lenge.

  2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Det er ikke for ingenting at en bærende myte(?) i nordisk kultur er om et sverd smidd av magi.

    Men så er det også et tema i Enoks bok, som fortsatt er kanon i den koptiske Bibelen. Vår kjennskap skriver seg fra Dødehavs-rullene, og referansene i Bibelen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere