Full seier for svenske Hamnarbetarförbundet

0
Foto: Hanarbetarförbundet

Svenska Hamnar, som er kapitaleiernes organisasjon for havnene i Sverige, gikk 1. mars 2019 ut med et omfattende lockoutvarsel mot havnarbeiderne som er organisert i Hamnarbetarförbundet.

Av den grunn hadde Hamnarbetarförbundet bestemt at de skulle svare med full streik. Fra midnatt 6. mars skulle forbundet legge ned alt arbeid i samtlige havner som er organisert i Svenska Hamnar.

Bare noen timer før streiken skulle settes i gang ble det klart at Hamnarbetarförbundet og Svenska Hamnar hadde undertegnet en kollektivavtale. Streiken er dermed avblåst. Endelig etter 47 år som fagforbund har Hamnarbetarförbundet undertegnet kollektivavtale.

Den svenske avisa Proletären, som vi samarbeider med, har hele tida både dekket og støttet denne faglige kampen, og vi gratulerer både dem og ikke minst de fagorganiserte ved svenske havner med seieren.

Her er en samling artikler om havnekonflikten i Sverige.

Proletären skriver om seieren til Hamnarbetarförbundet:

Bara några timmar innan den landsomfattande hamnstrejken skulle bryta ut, blev det klart att Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknat ett avtal. Strejken är således avblåst. 
– Hälsa era läsare och tacka så in i helvete för allt stöd! är det första en påtagligt uppsluppen Erik Helgeson, från Hamnarbetarförbundets styrelse, säger när Proletären når honom på telefon.
– Det känns helt otroligt, stödet vi fått från alla håll har skyddat oss från ännu värre övertramp från arbetsgivaren.
Transportföretagens vd Mattias Dahl säger i en intervju i Sveriges Radio att ”det lossnade på slutet” i medlingarna. Vad som lossnade var Transportföretagens och Sveriges Hamnars motstånd. Rätten till lokala förhandlingar var det som Hamnarbetarförbundet hela tiden krävt, men som varken arbetsköparnas eller medlarnas bud innehöll.
”Alla problematiska skrivningar om lokala förhandlingar som Hamnarbetarförbundet har motsatt sig är strukna i överenskommelsen”, skriver förbundet på sin Facebooksida efter att man kommit överens.
Erik Helgeson säger till Proletären att de aldrig kommer att få veta exakt vad som till slut fick Sveriges Hamnar att backa.
– Men en sak är säker. Det här är ingen förhandlingsseger, det här är tack vare att våra medlemmar har stått pall för det enorma tryck vi varit utsatta för. Alla splittringsförsök har misslyckats.
Han ser också arbetarsolidariteten som strömmat in till hamnarbetarna som en avgörande faktor.
– Det är helt otroligt. Många LO-förbund har gett oss stöd och pengar, väl medvetna om att de kommer att bli satta under press. Ändå har de gjort det. Jag tror att solidariteten har gjort det tydligt för många makthavare att man kan faktiskt inte göra vad som helst i Sverige 2019.
I och med överenskommelsen drar både Hamnarbetarförbundet och Transportföretagen/Sveriges Hamnar tillbaka sina respektive konfliktåtgärder. Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér kommenterar uppgörelsen i ett pressmeddelande: Så jävla gött!

Kommentar:

I ei tid da arbeiderklassen er splittet og svekket og den organiserte arbeiderbevegelsen har gått på mange nederlag, er en seier som dette spesielt viktig. Det er all grunn til å glede seg over den og håpe at den kan sette et eksempel for mer faglig kamp.

I 2018 var det de offentlig ansatte i Danmark som oppnådde en betydelig seier i sin kamp for tariffavtaler. Det var også en viktig milepæl.

Kampen om offentlige tariffavtaler i Danmark ble en massiv demonstrasjon av solidaritet

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMacrons Frankrike er en bananrepublikk
Neste artikkelGuaidó, en “president” utan land, utan armé vill störta demokratin och lägga Venezuela under USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).