Drømmen om Stor-Albania lever og kan føre til mer krig

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den albanske nasjonale bevegelsen oppsto på 1800-tallet som mange av de andre nasjonale bevegelsene i Europa, men den blomstret mye seinere enn de andre nasjonale bevegelsene på Balkan. Etter Balkan-krigene i 1912–1913 ble en del områder med stor albansk befolkning delt av andre nasjonalstater. Kosovo ble delt mellom Serbia og Montenegro og Serbia fikk en stor del av det som er dagens Makedonia. London-traktaten opprettet et «lite Albania» som omtrent tilsvarer den nåværende staten Albania.

Siden da har det eksistert en drøm om å skape at Stor-Albania som enten er tenkt å omfatte alle områder som historisk sett har vært bebodd av albanere eller som har et albansk flertall i dag.

Den mest ambisiøse drømmen er det historiske Stor-Albania er illustrert her:

Historisk og ideologisk kan det sammenliknes med Vidkun Quislings drøm om å gjenskape Norgesveldet.

Som man vil se vil et slikt prosjekt ikke bare omfatte Kosovo, men også områder i Hellas, Makedonia, Serbia og Montenegro.

Den mindre varianten med et etnisk Stor-Albania, vil også bety å legge områder i nabolandene inn under albansk styre, men med noe mindre territorium.

Planer om sammenslutning Albania-Kosovo

En mindre variant av prosjektet Stor-Albania er å slå sammen Albania og Kosovo. Kosovo er i praksis en bandittstat og et USA-protektorat beskyttet av den kjempestore USA-basen Camp Bondsteel.

Krigsforbryteren og den tidligere UCK-lederen Hashim Thaçi er president i Kosovo. I 2010 la den sveitsiske senatoren Dick Marty fram en rapport på vegne av Europarådet der han knyttet Thaçi til organisert kriminalitet, deriblant omfattende narkotikatrafikk. Daværende visepresident i USA, Joe Biden, kalte derimot Thaçi for «Kosovos George Washington».

Washington Times skrev i 1999 at Thaçis KLA ble finansiert gjennom smugling av heroin og kokain. BBC skrev i 2000 at Thaçi sjøl var sentral i denne kriminelle aktivteten. Den tyske etterretningsorganisasjonen BND skrev i 2008 at den nåværende albanske presidenten er en hovedaktør i det kriminelle nettverket som dominerer Kosovo. Den franske avisa Le Figaro skrev i 2016 at han sto i fare for å bli tiltalt for en serie forbrytelser, deriblant organhandel.

Nå er Thaçis Kosovo og Albania i samtaler om sammenslutning. Albanias statsminister Edi Rama og politikere fra Kosovo hadde samtaler i november 2018 der de diskuterte en strategi for en sammenslutning innen 2025.

Problematisk historie

Nå er det slik at Sor-Albania faktisk har eksistert. Det ble skapt av den italienske fascistlederen Benito Mussolini. De fascistiske italienske styrkene erobret Albania i 1939 og tok også Kosovo og det vestlige Makedonia. Slik skapte de det fascistiske protektoratet Stor-Albania med den italienske kongen Vittorio Emmanuele som konge.

Det fascistiske Stor-Albania slik det var under Mussolinis kontroll.

Fare for ny Balkan-krig

Spenningen mellom Serbia, det albanskdominerte Kosovo og Albania skjerpes. Militærapparatet i Serbia forbereder seg tydeligvis på en mulig krig eller militær konflikt. Landet gjennomførte i november 2018 den største militærøvelsen i sin historie. Informerte kilder sier at øvelsen også omfatter paramilitære styrker, politiet og frivillige, slik at øvelsen er en god del større enn den ser ut på papiret.

Albania på sin side har invitert USA til å etablere en base på albansk jord. USA er uten tvil en pådriver i disse konfliktene, nå som tidligere. Faktisk finnes det allerede en militær enhet fra USA på Gjadër Air Base i Nord-Albania.

Deutsche Welle skriver 2. mars 2019 at planer om grenseendringer på Balkan kan åpne en «Pandoras eske», og det er neppe langt fra sannheten.

Tyskland, EU og USA har tidligere utløst kriger på Balkan for å stykke opp det tidligere Jugoslavia, og vi så jo hva slags helvete det ble. Nå lekes det med fyrstikker nær kruttønna igjen.

Les også: Eksplosiv situasjon i det nordlige Kosovo: 32 såret under militæraksjon

Treningsleire for jihadister i Kosovo

Serbia forbereder seg på militær konflikt med Albania

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkel‘Alle veier fører til Russland’ for hysteriet som har gått helt av hengslene i britisk media
Neste artikkelMassiv USA-opprustning i Romania. Hvorfor?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).