Eksplosiv situasjon i det nordlige Kosovo: 32 såret under militæraksjon

0

I det serbiskdominerte nordlige Kosovo ble et politisk møte i Mitrovica angrepet av kosovoalbanske sikkerhetsstyrker 26. mars 2018. 32 mennesker skal være såret, hvorav fem alvorlig.

Den kosovoalbanske sikkerhetsstyrken satte inn 200 soldater væpnet med maskinpistoler og tåregassgranater mot et proserbisk politisk møte. Soldatene tvang møtedeltakerne til å sette seg på gulvet med hendene over hodet og de ødela utsyret til den lokale serbisk TV-kanalen.

Denne videoen viser hvor brutal denne aksjonen var.

Representanter for den internasjonale KFOR-styrken var til stede og dokumenterte militæraksjonen, men gjorde ingenting for å hindre den.

Presidenten i Serbia Aleksandar Vucic har fordømt militæraksjonen og erklært politiet i Kosovo for terroristisk. Han har også hatt en samtale med Russlands president Vladimir Putin og EUs utenriksminister Frederica Mogherini om hendelsen. Mogherini har tatt avstand fra hendelsen og bedt partene om å besinne seg.

Kosovos president Hashim Thaçi  sa at myndighetene i Kosovo var i sin fulle rett til å gjennomføre en slik aksjon. Thaçi var medlem av terroristorganisasjonen KLA under krigen i Kosovo. Wikipedia skriver at han er bekyldt for å ha forbindelser med organisert kriminalitet, og medier i USA og Storbritannia har rapportet at KLA finansierte sin virksomhet gjennom smugling av heroin og kokain til Vest-Europa. Den tyske sikkerhetstjenesten BND beskylder Thaçi og andre kosovoalbanske ledere for å ha vidtrekkende forbindelser med organisert kriminalitet. En høytstående tjenestemann i BND sa det så skarpt at: «Tysklands regjering har latt seg sjøl bli dratt etter nesa gjennom den politikken som føres av et land der organisert kriminalitet er den formen regjeringa har.»

KLA er også anklaget for å ha drevet organhandel og noen av deres medlemmer er også dømt for dette under EUs oppsyn.

Men Kosovo står under USAs beskyttelse, og det er i Kosovo USA har sin store militærbase Camp Bondsteel, så det er ingen grunn til å tro at USA vil komme den serbiske minoriteten i Kosovo til unnsetning. Derfor kan overgrepene fortsette, i likhet med den organiserte kriminaliteten. Kosovo er også kjent for å huse jihad-terrorister. l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner, skriver:

Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, «heltene» fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljateknikk.

Kosovo er en stat som er skapt av NATO gjennom krigene for å partere den tidligere sosialistiske republikken Jugoslavia. Området drives som et protektorat under NATO og EU og er kandidat til å bli medlem av EU. Samtidig er landet et av de viktigste sentrene for organisert kriminalitet i Europa.

 

 

Krig er fred

 

 

 

 

 

Forrige artikkelTrump: – Vi vil forlate Syria, svært, svært snart
Neste artikkelTyrkia beskyldes for å rekruttere IS-medlemmer i tusentall til sin krig mot Afrin i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).