Svenske Vänstern – Oppskriften på politisk selvmord

3
Selvmorderen av Édouard Manet
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Vi som fulgte partileder Jonas Sjöstedts innlegg på pressekonferansen 15. januar 2019, kan ikke være i tvil om hva som var budskapet hans til Stefan Löfven: Det er nesten ingenting som skal til for at vi stemmer ja til deg likevel.

Ingenting i teksten i den politiske avtalen mellom Sosialdemokraterna, Centern og Libe-ralerna vil Sjöstedt ha endra. Trass i at han omtaler den som den mest høyreorienterte som noen sosial-demokratisk regjering i Sverige skal styre etter. Ikke en gang setninga om at V skal holdes ute fra enhver politisk innflytelse i hele den inneværende riksdagsperioden ville Sjöstedt ha bort: «Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.» Bare at Löfven skulle si til han at dette ikke var noe å bry seg om.

Men Centerns Annie Lööf mener at dette er uhyre viktig, at V skulle «krokas av», hektes av, sa hun iflg svt text i går. Björklund i L ville heller ikke endre en tøddel på avtalen. Det er også Löfvens utgangspunkt. Men Vänsterns stemmer skal de ha. Den politiske styrken C og L viser, mangler helt i V.

Det skinner gjennom at det er viktigere for Vänstern at Sverigedemokraterna ikke får noen innflytelse enn at V sjøl får noen innflytelse. For som han får spørsmål om: Hvis V stemmer nei til Löfven, blir det en regjering støttet av SD. Og det er viktigere for V å hindre at SD får noen innflytelse enn at V får noen innflytelse sjøl. Det er en helt utrolig sjølmordslinje av et parti. Men sånn er det når rasismen er den viktigste motsigelsen i verden.

Sjöstedt driver nok bare intern kamp for å få motstanderne blant partimedlemmene til å akseptere hans ja til denne regjeringa. Sjöstedt vil ikke en gang ha knapper eller glansbilder, bare løfter om kjærlighet. Sånne løfter som Rudolf Nilsen skreiv ikke er mer verdt enn skrift i sand. 
Er det noe rart at tradisjonelle politikere, partier og journalister taper oppslutning? 

Først publisert på bloggen til Ove Bengt Berg.

Les også: Svenske sosialdemokrater: Går til høyre for å hindre høyrepolitikk. Fordi kamp mot rasismen er viktigste sak.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Da jeg var barn ble det ofte sagt at det var ikke så farlig om Norge vant, bare svenskene gjorde det dårligere. Det er blitt internalisert, skjønner jeg.

  2. C og L kan dette spelet. Dei tek avstand frå SD, men held og ei opning oppe for å stemme på ei M og Kd regjering. Eller kanhende V berre trur dette. Og det at V trur dette kjem ut på ut det same. Ein ser då at C og L kan bruke tyngda som SD gjev. Då det er SD som gjer at det er klart borgarleg fleirtal.

    Ein ser og noko av det same i Noreg, der det er Frp som gjer at det er borgarleg fleirtal. Om ein ser på utviklinga i norsk politikk frå 1980 talet. Venstresida vil ha innvandring, men det er dei borgarlege som haustar politisk fleirtal av dette, fordi innvandringsmotstanden er så høg. Og legg og merke til at Frp enno ligg nokså høgt i stemmetal. Dei som stemmer på parti som SD og Frp er ofte veldig trufaste til desse partia.

  3. Hadde S og Mp teke inn V i regjering, så ville vel desse tre partia ha eit mandat meir en M, Kd, L og C ? Eller stemmer ikkje dette? Og dei tre partia kunne vel ha rett til å styre. Dersom ein då altså ser vekk frå mandata SD har. Kvifor kunne så ikkje V koma inn i regjering? Er V eit kommunistisk parti. Og er det årsaka til at partiet ikkje er med i det gode selskap? I røynda er det vel tvilsamt om V er eit kommunistisk parti lenger. Jamfør tildømes at partiet ikkje heiter VPK lenger. Vonar nokon kan oppklare dette.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.