Svenske sosialdemokrater: Går til høyre for å hindre høyrepolitikk. Fordi kamp mot rasismen er viktigste sak.

2
De svenske sosialdemokratene gjør tydeligvis hva som helst for å klamre seg til makta. Påskuddet for å rasere alt som er av sosialdemokratisk politikk er "kamp mot rasismen". Foto: Shutterstock.
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Sosialdemokratene i Sverige blir sittende i regjering med Miljøpartiet de gröna (MP) med støtte av Centern og Liberalerne. Prisen for det er enda mer høyrepolitikk i Sverige, alt for å hindre Sverigedemoktarerna mulighet til politisk innflytelse. Sosialdemokratene øker farta til høyre. Høyrekrava  fra C og L er bare unnskyldninger for en politikk Sosialdemokratene ville ha kommet med likevel. 

Utkast till sakpolitisk överenskommelse

Kamp mot Sverigedemokratene viktigst Fire partier gikk til valg på løftet om at de sammen skulle danne regjering. For å holde løftet, går de nå fra hverandre. Det var nemlig et annet løfte som var viktigere: Ikke noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterna (SD). 

Med løftebruddet fra Centerpartiet og Liberalerne, ser det endelig ut til at Sverige skal få en politisk regjering, sjøl om Sverige har greidd seg like godt med et såkalt «forretningsministerium». Det er kanskje ikke så stor forskjell på en «politisk» regjering og en «upolitisk» for de dominerende økonomiske, og dermed politiske kreftene i dagens vestlige samfunn? 

S langt til høyre NRKs Magnus Takvam sa i Dagsnytt 18 på fredag at sosialdemokratene «måtte gå svært langt til høyre» for å beholde regjeringsmakta. Politisk mener både Takvam og den svenske avisa Dagens lederskribent Elisabeth Sandlund at Centerpartiet og Liberalerna er de politiske vinnerne med denne avtalen. 
Her er noe av sosialdemokratenes nye politikk i regjering  i følge det 73 punkt lange avtaledokumentet:

 • Skattepolitikk til fordel for de rikeste 
 • Det skal bli lettere å si opp folk
 • Det skal flere private aktører inn i velferdsytelsene, og de skal kunne ta ut mer profitt 
 • Privatisering av arbeidsformidlinga
 • Færre byggerestriksjoner for at utbyggerne skal kunne få gjøre som vil
 • Mer utleie i boligpolitikken
 • Mer utbygging i strandsonen

Politisk skal ikke bare Sverigedemokraterna holdes ute fra politisk innflytelse, men også Vänsterpartiet.

Bekjempe høyrepolitikk med høyrepolitikk Høyrepartiet som skal bekjempes med høyrepolitikk, er Sverigedemokratene. Det er et borgerlig parti. Men ikke så konsekvent på skatt og de andre økonomiske kjernesakene som andre partier. Partiet er mest kjent for å være mot mer innvandring og gjøre noe med den mislykka integreringa (om det er et mål). Samtidig står det i den nye regjeringsplattforma at det er store utfordringer i Sverige  med «bristande integration, segregation och bidragsberoende».

«Integration og hedersbrott» har fått et eget avsnitt med tre punkter med følgende innledning «Sverige har en stor integrationsutmaning. De som får uppehållstillstånd ska snabbt ges möjlighet att komma in i vårt land, stå på egna ben och lära sig svenska. Hedersrelaterad brottslighet och förtryck ska förebyggas, förhindras och straffas. »  Men likevel skal det altså ikke være noe som helst samarbeid med Sverigedemokraterne.

I samsvar med høyresosialdemokratisk tradisjon Denne høyresvingen er ikke noe brudd med europeisk sosialdemokratisk politikk. Den er en naturlig følge av en politikk som begynte alt på 1950-tallet med stadig mer tilpasning til kapitalistiske krav. Denne høyreorienterte økonomiske og utenrikspolitikken er en politikk som ligger i ryggmargen i alle sosialdemokrater. I stedet for å si at de blir pressa til høyre, er det mer riktig å si at sosialdemokratene under Stefan Löfven har funnet et påskudd for å unnskylde den høyreorienterte politikken de ville gått inn for uansett. 

Vänsterpartiet også spedalsk Vänsterpartiet skal også holdes ute fra et hvert samarbeid, og politikken deres skal avvises fullstendig. V kan vise et mot som Finn Gustavsen i 1963 og stemme nei til plattforma, og da faller også dette regjeringsprosjektet og det blir nyvalg. Et nyvalg både V og SD vil tjene på.

V lar seg piske — med glede? Vänsterpartiet med Klassekampens tidligere debattredaktør Ali Esbati som en av sine riksdagsrepresentanter, lar seg helt sikkert piske til lojalitet med fasttømring av en økonomisk politikk som vanskelig kan endres. V jubler nok for det de oppfatter som antirasismens seier med denne plattforma og nye regjeringa, et standpunkt de deler med S, C og L.

Klarere kan det ikke vises at sosialdemokratiske partier av ulike avskygninger underordner økonomisk kamp det de mener er hovedkampen i verden i dag:  kamp mot rasismen. 
Det er en grunnleggende feilorientering som kan få alvorlige følger for vanlige mennesker. 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Ove Bengt Berg.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. ABC says:

  “kamp mot rasismen” den er viktig men politikker og tjener også mer personligen på høyre politikk og det er nok en enn viktigere variabel. Utover det så får man msm mot seg eller med seg (se nedenfor) .

  Andre menneskers penger “Follow the money” alltid…

  hovedkampen i verden i dag:crazy_face::confounded::dizzy_face::scream:

  Hovedkampen burde vare kampen mot korrupsjonen som ødelegger alt vi har…

  Kuriosa…

  Håkan Julholts, (Svensk partileder sosialdemokratene en kort periode) definsjon av makten som han kaller klegget er intressant.

  -Klägget, det är en smet av makthavare inom media och politik som umgås privat. Det är ett klägg. Och de byter tjänster med varandra: du får det av mig så får jag det av dig. Jag får den nyheten av dig där och jag lyfter fram dig där. Och de kliar varandra på ryggen och de växer gemensamt upp. Jag var aldrig en del av det klägget.

  Han har medvirket til en bok “Håkan Juholt – utmanaren” som sikkert er interessant lesing…:crazy_face::confounded:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.