Pentagon klarte å bremse tilbaketrekking fra Syria

0
USAs forsvarsdepartement holder fast på tilbaketrekkinga. I bakgrunnen en skjeremdump fra Fox News.

Donald Trumps vedtak om å trekke USAs tropper ut av Syria har rystet Pentagon i grunnvollene. Dette kommer for eksempel til uttrykk i nettmagasinet War on the Rocks, som er et slags uoffisielt forum for Pentagon. Beslutningen blir kalt «uansvarlig» og «hastverkspreget». Begge de to forfatterne av denne artikkelen er knyttet til The Washington Institute for Near East Policy, som igjen er sterkt knyttet til Israel-lobbyen AIPAC, og det går da også fram av artikkelen at de mener at tilbaketrekkinga er «å svikte Israel» og «å svikte SDF».

Mediene gjorde et stort poeng at Trump spiste lunsje med republikaneren Lindsey Graham, som har kritisert presidentens vedtak i harde ordelag, og da Graham kom ut av lunsjmøtet sa han at han nå var mye mer tilfreds og fikk det til å lyde som om tilbaketrekkinga var avblåst. Graham har seinere vært nødt til å korrigere det inntrykket, og presidenten har sagt at han står ved sin politikk om å trekke troppene ut av Syria. Han kom også med en nokså ramsalt kritikk av ikke-navngitte generaler. Han kam ha tenkt på folk som Stanley A. McChrystal og avtroppende stabssjef i Det hvite hus, John F. Kelly, som også har generals rang. Begge har kritisert Trumps beslutning.

New York Times hevder at det som har skjedd er at Trump har gått med på de militæres krav om å redusere tempoet i tilbaketrekkinga, men ikke det at troppene skal ut. Opprinnelig var planen å trekke ut soldatene innen 30 dager, men nå skal fristen angivelig være forlenget til fire måneder. Det er mulig de militære håper at de kan bruke den tida til å legge grunnlag for ytterligere utsettelser.

I praksis er det ikke sikkert at forskjellen blir så stor. Bare det at vedtaket er gjort har allerede ført til strategiske endringer på bakken. Ånden er ute av flaska, og det blir vanskelig å få den tilbake igjen. Allierte og fiender har allerede begynt å forholde seg til tilbaketrekkinga som en kommende virkelighet. Blant annet har Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi signalisert at hans land vil samarbeide tettere med Syria som en følge av dette.

Eva Bartlett kommer på Mot Dag-konferansen. Gjør du? Meld deg på her.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.