Pentagon klarte å bremse tilbaketrekking fra Syria

0
USAs forsvarsdepartement holder fast på tilbaketrekkinga. I bakgrunnen en skjeremdump fra Fox News.

Donald Trumps vedtak om å trekke USAs tropper ut av Syria har rystet Pentagon i grunnvollene. Dette kommer for eksempel til uttrykk i nettmagasinet War on the Rocks, som er et slags uoffisielt forum for Pentagon. Beslutningen blir kalt «uansvarlig» og «hastverkspreget». Begge de to forfatterne av denne artikkelen er knyttet til The Washington Institute for Near East Policy, som igjen er sterkt knyttet til Israel-lobbyen AIPAC, og det går da også fram av artikkelen at de mener at tilbaketrekkinga er «å svikte Israel» og «å svikte SDF».

Mediene gjorde et stort poeng at Trump spiste lunsje med republikaneren Lindsey Graham, som har kritisert presidentens vedtak i harde ordelag, og da Graham kom ut av lunsjmøtet sa han at han nå var mye mer tilfreds og fikk det til å lyde som om tilbaketrekkinga var avblåst. Graham har seinere vært nødt til å korrigere det inntrykket, og presidenten har sagt at han står ved sin politikk om å trekke troppene ut av Syria. Han kom også med en nokså ramsalt kritikk av ikke-navngitte generaler. Han kam ha tenkt på folk som Stanley A. McChrystal og avtroppende stabssjef i Det hvite hus, John F. Kelly, som også har generals rang. Begge har kritisert Trumps beslutning.

New York Times hevder at det som har skjedd er at Trump har gått med på de militæres krav om å redusere tempoet i tilbaketrekkinga, men ikke det at troppene skal ut. Opprinnelig var planen å trekke ut soldatene innen 30 dager, men nå skal fristen angivelig være forlenget til fire måneder. Det er mulig de militære håper at de kan bruke den tida til å legge grunnlag for ytterligere utsettelser.

I praksis er det ikke sikkert at forskjellen blir så stor. Bare det at vedtaket er gjort har allerede ført til strategiske endringer på bakken. Ånden er ute av flaska, og det blir vanskelig å få den tilbake igjen. Allierte og fiender har allerede begynt å forholde seg til tilbaketrekkinga som en kommende virkelighet. Blant annet har Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi signalisert at hans land vil samarbeide tettere med Syria som en følge av dette.

Eva Bartlett kommer på Mot Dag-konferansen. Gjør du? Meld deg på her.
Forrige artikkelSlik har krigen i Syria utviklet seg
Neste artikkelGhanas president: – Vi vil ha vår ungdom her, i Afrika!
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).