Italias statsminister med kraftig kritikk av elitene i Davos

0
Italias statsminister Giuseppe Conte på talerstolen i Davos. Skjermdump.

– Åpne globale markeder, fri bevegelse av kapital og den teknologiske revolusjonen ga virkelig de lovede gevinstene. Men bare for de få, og ikke de mange.

Dette sa Italias statsminister Giuseppe Conte fra talerstolen på World Economic Forum i Davos, skriver ABC Nyheter. Dette var både et spark til milliardærklubben som var samlet der og til EU-kollegene. Conte er leder for regjeringa av Lega og Femstjernersbevegelsen. Denne regjeringa blir gjerne kalt høyrepopulistisk, men akkurat denne kritikken kunne like gjerne ha kommet fra venstresida. ABC Nyheter skriver videre:

Conte mener derimot at andre lands makthavere overser vanlige folks ønsker og behov.
– I altfor mange å har italienske og europeiske politikere prioritert å misbruke framfor å opprettholde tilliten fra folk, sa han i Davos.
– De har bedt folk gjøre ofre for å bygge opp en sprudlende framtid. De har avregulert arbeidsmarkedet med flere og bedre arbeidsplasser som påskudd, anklaget den italienske statsministeren, og fortsatte:
– De har tillatt at staten har trukket seg ut som direkte produsent av varer og tjenester, angivelig i bytte for bedre tjenester, lavere priser og høyere forbrukertilfredshet. I frykt for statlige feilgrep har de bedt folk å tolere markedsfeil.
Ifølge statsministeren har andre politikere i årevis omfavnet en økonomisk tro preket av den såkalt liberaldemokratiske orden:
– Integrasjon i det globale markedet, fri bevegelse av folk og kapital, statlig sparsommelighet, bruk av uprøvd ny teknologi samt utemmede globale finanskrefter.

Hard kritikk av Tyskland og Frankrike

Conte hadde mer på lager. I Davos tok han også et knallhardt oppgjør med Tyskland og Frankrike og den nylige inngåtte Aachen-avtalen mellom de to landa. Der forplikter Frankrike og Tyskland seg til å jobbe for at Tyskland skal få et fast sete i Sikkerhetsrådet.

Hvordan var det, sa Conte syrlig, tapte eller vant Tyskland annen verdenskrig?

Dette sa han i et intervju med den italienske storavisa Corriere della sera. Italia er fullstendig motstander av at Tyskland skal få et sete i Sikkerhetsrådet. Conte tok i stedet til orde for at Frankrike bør avgi sitt sete til EU. I EU har det aldri vært snakk om at Tyskland skulle få noen plass i Sikkerhetsrådet. Her har de gått bak ryggen både på oss og på EU, sa den italienske statsministeren. Han sa at de to landa benytter seg av en europeisk retorikk når det passer dem, men at bak denne er det sine egne nasjonale interesser de tar vare på.

– Har har vi tatt dem begge med fingrene dypt nede i marmelanden, sa Conte.

Tyskland og Frankrike har gått sammen om å bruke EU mot Italias ønske om å øke underskuddet på statsbudsjettet for å stimulere hjemmemarkedet og skape arbeidsplasser.

Luigi di Mail fra M5S og Matteo Salvini fra Lega gjorde det med en erklæring om at «vi frykter ikke EU». Og: «EU-kommisjonen er et vandrende kadaver.»

Les: Tyskland og Frankrike vil straffe Italia

Markant splittelse i EU

Regjeringa i Italia er tydeligvis på kollisjonskurs med aksen Tyskland-Frankrike, og nylig gikk både Di Maio og Salvini til angrep på fransk kolonialisme i Afrika. «Frankrike plyndrer Afrika for rikdommer,» sier både Salvini og Di Maio, og det har de utvilsomt rett i. Men det er uvant for Frankrike å få høre det fra sine EU-«kolleger», og det sier noe om den totale mangelen på samhold i EU-familien i dag. Stort bedre ble det ikke da de to italienske visestatsministrene erklærte sin støtte til de gule vestene i Frankrike og til og med tilbød dem hjelp til å organisere seg.

Les: Ordkrigen mellom Italia og Frankrike trappes opp

Angela Merkel og Emmanuel Macron ønsker å skape et mer sentralstyrt EU, men her får de ikke med seg EUs tredje største økonomi (etter at Storbritannia trekker seg ut). Opp mot dette stiller Conte det han kaller «Et EU av folket, skapt av folket og for folket.»

I 2019 skal det være valg til EU-parlamentet, og det blir regnet som sannsynlig at EU-sentralistene vil gå på mange nederlag da.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNRKs ukritiske hyperglobalist*
Neste artikkelTvang og sanksjoner mot arbeidsledige
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).