Desinformasjon fra Atlanterhavskomiteen

0
Julian Lindley-French from Institute of Statecraft was a key speaker at the conference of The Norwegian Atlantic Committee.

Vi har avslørt at det såkalte Institute of Statecraft, som er finansiert av den britiske hæren og det britiske forsvarsdepartementet opererer med et nettverk av såkalte nasjonale «klynger» som skal drive psykologisk krigføring med sikte på å påvirke, mediene, politikerne og beslutningstakere i blant annet Norge. Vi har også avslørt at dette instituttet driver en meget skitten kampanje for å sverte den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn.

Nettavisa ABC Nyheter har konfrontert noen av de folkene som står på lista over instituttets norske «klynge» for å få deres kommentar til dette. Ikke overraskende blånekter de for at noe sånt eksisterer, og de later som om de aldri har hørt om noen klynger eller har noen befatning med instituttet.

«Min befatning med Institute for Statecraft er at jeg gjennom tidligere informasjonsdirektør i NATO, Chris Prebensen, har blitt presentert for direktør Chris Donnelly.» Det sier generalsekretær Kate Hansen Bundt i DNAK til ABC Nyheter.

Dette er pussig. En av lederne for Institute of Statecraft, Julian Lindley-French, deltok på et seminar i regi av nettopp Den norske atlanterhavskomité og Kate Hansen Bundt. Der sa han blant annet følgende:

The 53rd Leangkollen Conference has been organised brilliantly (as ever) by my dear friend Kate Hansen Bundt and her outstanding team at the Norwegian Atlantic Committee.

Det er mer enn pussig at hans «very dear friend» knapt har hørt om det instituttet Lindley-French er «senior fellow» i og som han opptrådte på vegne av på den konferansen hun så «brilliantly» «som vanlig» hadde organisert og ledet.

Her introduserer Kate Hansen Bundt sin kjære venn Julian Lindley-French som hun overfor ABC Nyheter later som om hun knapt har hørt om. Skjermdump fra Atlanterhavskomiteens nettsider

Denne Julian Lindley-French er forøvrig en kaldkriger av rang og han brukte sitt foredrag på Leangkollen til å agitere for at Norge bør bruke oljefondet til å ruste opp mot Russland.

Her leder Kate Hansen Bundt tydeligvis en paneldebatt med sin «kjære venn» Julian Lindley-French i sentrum. Veldig pussig at hun knapt har hørt om det instituttet han talte på vegne av.

På det samme seminaret deltok Erna Solberg, Jens Stoltenberg, Ine Eriksen Søreide og Espen Barth-Eide, så det var ikke akkurat ei tilfeldig sammenrasket deltakerliste. Julian Lindley-French var listet opp som framstående taler på linje med disse. Og ifølge dagsordenen for møtet opptrådte han som representant for og «senior fellow» i Institute for Statecraft.

Man kan dermed slå fast at Kate Hansen-Bundt er noe sparsom med sannheten i intervjuet med ABC Nyheter.

Men oppe i alle dementiene kan vi jo ane at hun vet mer om dette enn hun later som. Hun sier blant annet til ABC Nyheter:

– Den eneste kontakten jeg har fått om dette, var en forsiktig sondering om vi kunne tenke oss å være med i et nettverk med fokus på Russlands informasjonsoperasjoner, forteller hun.

Nettverket finnes

Altså finnes det et slikt nettverk som Integrity Initiative skriver om i de lekkede dokumentene. Og Integrity Initiative, som bare er et prosjekt under Institute of Statecraft, skriver om dette nettverkets oppgaver her.

Lederen for Institute of Statecraft, Chris Donnelly, sier rett ut hva disse klyngene og dette nettverket er for noe:

Ut over hele Europa har vi et nettverk, vi kaller dem klynger, av folk som forstår disse spørsmålene og har sagt seg villige frivillig til å forplikte seg til å stå sammen for å håndtere disse sakene i sine egne land og å dele informasjon på tvers av landegrensene om disse problemene og hvordan man skal håndtere dem og hvordan man skal øke sin egen regjerings kapasitet til å håndtere dem.

Må bli bedre til å desinformere

Kort sagt er ikke Atlanterhavskomitéen helt på høyden når det gjelder å desinformere publikum. CIA jobber etter en metode som kalles «plausible deniability», eller plausibel benekting, for å dekke sine spor i hemmelige operasjoner. Atlanterhavskomiteen benekter, men videre plausible er de ikke. Her er det forbedringspotensial!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelÄr Gui Min-Haj en bra demokratisk symbol?
Neste artikkelBåde utenrikspolitisk og på bakken går det Syrias vei
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).