Avtroppende IDF-sjef innrømmer at Israel har forsynt «opprørerne» i Syria med våpen

0
Den syriske hæren har oppdaget mange store lagre av israelske våpen og annet militært utstyr i den sørlige delen av landet. Kilde Sana.

Under hele krigen mot Syria har Israel prøvd å holde en lav profil og late som om landet ikke har deltatt. Vi har flere ganger vist at dette ikke er sant og at Israel i virkeligheten har støttet jihadistene i Syria med våpen, penger og forsyninger. Noen har forsøkt å avfeie dette som «konspirasjonsteori», men de får lite hjelp av den avtroppende sjefen for Israel Defence Forces (IDF), Gadi Eisenkot. I et intervju med Sunday Times innrømmer general Eisenkot at Israel har forsynt «opprørerne» med våpen. Intervjuet ligger bak betalingsmur, men innholdet er gjengitt i Times of Israel. Eisenkot sier også i intervjuet at Israel har gjennomført «tusenvis av angrep i Syria – uten å ta ansvar for dem eller å be om anerkjennelse».

Det har vært lekkasjer fra Israel tidligere som har sagt det samme, og vi har omtalt dette her:

IDF bekrefter: Israel forsynte jihadistene med våpen

Denne lekkasjen ble raskt trukket tilbake av IDF og oppslaget i Jerusalem Post ble slettet fra nettet. Vi antok at dette ville skje, så vi tok en skjermdump og oversatte en go del av teksten.

Faksimile av det sensurerte oppslaget i Jerusalem Post.

«Mens IDF fortsatt hevder at det ikke var innblanding i Syrias borgerkrig, ble det bekreftet mandag at det som en del av Operasjon God nabo har Israel regelmessig forsynt syriske opprørere nær grensen med lette våpen og ammunisjon for at de skal kunne forsvare seg mot angrep og gitt dem en betydelig mengde penger til å kjøpe ekstra våpen.
Gjennom Operasjon God nabo, som ble lansert i 2016, har det israelske militæret levert over 1524 tonn mat, 250 tonn klær, 947.520 liter drivstoff, 21 generatorer, 24.900 paller med medisinsk utstyr og medisin.
Rapporter om at Israel har gitt våpen og penger til rebellgrupper ble kjent for flere år siden, og regimet til Bashar Assad har hevdet at Israel har gitt våpen til terrorgrupper og syriske styrker regelmessig har beslaglagt våpen og ammunisjon med påskrifter på hebraisk.
Ifølge rapporter har Israel forsynt minst syv forskjellige rebellgrupper på syrisk side av Golanhøydene, inkludert Fursan al-Joulan-opprørsgruppa som hadde rundt 400 soldater og har fått Israel omlag $ 5000 per måned fra Israel.
«Israel sto ved siden av oss på en heroisk måte,» fortalte gruppas talsmann, Moatasem al-Golani, til The Wall Street Journal i en rapport fra januar 2017. «Vi ville ikke ha overlevd uten Israels hjelp.»
Hæren mener at beslutningen om å gi våpen og penger til opprørsgruppene langs grensen til Israels Golanhøyder var en riktig avgjørelse.
Israels mål om å gi våpnen og kontanter til opprørsgrupper gjennom Operasjon God Nabo, var å holde tropper som tilhører Hezbollah og Iran bort fra Israels Golanhøyder. Dette ble slutt da Assad-regimet tok kontroll over Golanhøydene i juli.»

Operation Good Neighbor var kodebetegnelsen på programmet. Israels definisjon på godt naboskap var å forsyne minst tolv forskjellige jihadistgrupper med våpen og å betale leiesoldatenes månedslønn. Dette kom fram i en artikkel i Foreign Policy som er sitert i Jerusalem Post. Dette ble angivelig gjort for å hindre Iran-støttede grupper i å etablere seg nær de Israel-okkuperte Golanhøydene. Foreign Policy  har intervjuet tjue forskjellige kommandanter fra disse gruppene og de kan fortelle at de fikk både våpen og kontanter fra Israel.

Ifølge avisas kilder betalte Israel jihadistene en månedslønn på 75 dollar. Gjennom dette programmet forsynte Israel jihadistene med 1.524 tonn mat, 250 tonn klær, 947.520 liter drivstoff, 21 generatorer, 24.900 paller med medisinsk utstyr og medisiner.

Les mer her: Israel betalte månedslønn og ga våpen til jihadister i Syria

Eisenkot bekrefter det vi visste

Det er derfor ingenting nytt i det general Eisenkot sier til Times. Det nye er at det er han som sier det. Han bekrefter at Israel har vært en deltaker i kriegn mot Syria i mange år og at Israel har støttet terroristene. Det han innrømmer er etter FN-pakten omfattende krigsforbrytelser, men med USAs vetorett i Sikkerhetsrådet vil Israel ikke bli stilt til ansvar for dem.

De store mediene avslørt igjen

Det at general Eisenkot nå innrømmer det som de store mediene både har unnlatt og rapportere om og til dels aktivt har benektet eller forsøkt å stemple som «konspirasjonsteori» avslører dem enda en gang som alt annet enn undersøkende og objektive. De fleste av dem betrakter seg som Israels våpendragere og gjør sitt ytterste for å tilsløre landets forbrytelser. Det kan fungere en stund, men ting har en tendens til å komme for en dag. Israel og deres allierte har tapt krigen mot Syria og gradvis kommer fakta på bordet. Det vil også gjelde den rollen Norge har spilt i denne skitne krigen. Men ikke ha for store forhåpninger om at de systemlojale mediene vil hjelpe til med avsløringene.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHva er du redd for, Maren Sæbø?
Neste artikkel«Feil» valgvinner i Den demokratiske republikken Kongo
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).