Stiv regning til tyske forbrukere for ubrukt «grønn» strøm

1
Vindkraft er svært dyrt for Tyskland - og den gir et ustabilt nett. Foto: Shutterstosck.

Tyskerne må betale hundrevis av millioner euro i året for ubrukt «grønn» strøm. Dette dreier seg om strøm som er produsert, men som ikke er matet inn i nettet. For dette må nettselskapene betale erstatning til produsentene av fornybar energi. Dette sier en representant for det tyske forbundsnettverket til avisa Augsburger Allgemeine. Disse erstatningskravene økte med 60 prosent i første kvartal 2018. I 2017 var erstatningskravet i første kvartal på 142 millioner euro, og det økte til 228 millioner euro i første kvartal 2018 fordi nettkapasiteten ikke var tilstrekkelig til å transportere den «grønne» strømmen. Dette gjelder spesielt i perioder med sterk vind i kystområdene. Det totale erstatningskravet i 2017 var på 610 millioner euro, mens det i 2016 var på 373 millioner euro.

Det er tyske forbrukere som må betale denne ekstraregninga for strøm de ikke bruker. Tyske husholdninger betaler mer for strømmen enn alle andre i Europa. Jan Herdal i Oljekrisa.no skriver:

«Vind- og solkraft vil i 2025 ha kostet tyskerne 4 billioner norske kroner i subsidier, ca. tre norske statsbudsjett. I 2017 sto de to for beskjedne 4,1 prosent av samlet energiforbruk. Ekstrabonus er et ustabilt nett med ny rekord i strømavbrudd.»

Fortsatt utgjør fornybar energi bare 13,1 prosent av den totale tyske energimiksen. Olje utgjør 34,6 prosent, naturgass 23,7 prosent, kull 22,2 prosent og atomkraft 6,1 prosent. Det såkalte grønne energiskiftet i Tyskland går ut på å bytte ut billig og stabil varmekraft med dyr og utstabil vind- og solkraft. Det har hittil kostet over 1 billion norske kroner i subsidier, og vil ifølge beregninger koste over 3 nye billioner innen 2025.

Skal vi anta at før vi kommer så langt vil også tyskerne ha skaffet seg gule vester?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for klypp klypp says:

    Gule vester?

    Det blir vel heller gule anorakker når januarhøytrykkene kommer med kulde og vindstille…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere