Der Spiegel knepet i bevisst manipulering av informasjon

0

Vestlige medier vil hindre de siste i Azov-regimentet fra å legge ned våpnene og kapitulere for Donetsk-enhetene.  

Av Thomas Röper, Anti-Spiegel

Thomas Röper.

Der Spiegel manipulerer video-opptak av sivile fra Azovstal. Det tyske nyhetsmagasinet omtaler 2/5-22 en video av de første sivile som evakueres fra Azovstal. Ved å manipulere en kvinnes vitnesbyrd, skal leserne tro hun retter sine bitre anklager mot «pro-russerne», mens hun faktisk sier det motsatte. 

Noen ganger lurer vi virkelig på om redaktørene i Der Spiegel kan se seg i speilet når de flagrant lyger. Mandag, 2/5-22, gir oss et ferskt eksempel på det. Magasinet publiserer da en artikkel som kun er en video-omtale av kvinnen som nettopp er evakuert fra stålverket og angivelig anklager russerne for å ha henne innesperret som gissel i Azovstal-katakombene. Overskrift: «Evakueringene fra Mariupol – «Jeg trodde ikke jeg ville overleve». 

Det er en ekstrem manipulasjon, for det lyves ikke direkte og det gjengis sågar hva kvinnen sier, men samtidig utelates ganske enkelt hennes viktigste uttalelser. Som hun sier, får de ikke slippe ut, men det som ikke skrives av Der Spiegel er hennes gjentatte anklager mot nazistene i Azov-regimentet for den umenneskelige situasjonen hun og familien havner i. 

Når Der Spiegel forteller sine lesere i dagevis at det er russerne som ikke slipper sivile ut av stålverket, er det tydelig hvordan leserne skal forstå den omtalte videoen: Onde russere slipper ikke sivile ut fra stålverket! Problemet med framstillingen er at det er svart løgn. Vi finner lett den ekte på YouTube, men må være obs. 

DPR: Ukrainian nationalists seize 2 foreign ships in Mariupol | Al Mayadeen  English
Realiteten var det helt motsatte av hva som ble rapportert av Der Spiegel: Azov-bataljonen i Mariupol nektet sivile å benytte de humanitære korridorene. De brukte sivilistene som menneskelig skjold.

Kvinnen anklager Azov-nazistene for ikke å slippe sivile ut av bunkeren. Hun sier eksplisitt på slutten: «Ukraina som stat døde for henne der og da og at hun ikke vil tilbake dit».

Jeg oversatte hele videoen som står nederst i denne artikkelen. Kun kvinnens svar vises i Der Spiegels omtale, journalistenes spørsmål kuttes. Jeg markerer alle kutt i det jeg oversetter med avsnitt, slik at vi kan lese hva som sies nøyaktig med kvinnens ord i videoen.

Start på oversettelse

«De sa alltid at vi ikke skulle gå dit. De ville ikke at folk skulle gå ut. De sa alltid det samme: alt ble bombet der ute, det er ingen steder å gå. Gå ikke dit, for der er det slemme gutter som vil skade dere.

Vi visste om humanitære korridorer. Vi hadde radio-mottak, vi visste at det var korridorer, men dit kunne vi ikke gå. De slapp oss ikke ut. De holdt oss i bunkeren og ville bare ikke slippe oss ut. Vi hørte «Korridor, korridor, korridor» på radioen – men hva skulle vi gjøre?

Krigerne slapp oss ikke ut. De sa: «Vi slipper dere ikke ut, det er dårlige mennesker som er i ferd med å skyte dere. Så dere får ikke lov til å gå dit». De skjulte seg bak påstanden om at de visstnok var bekymret for vår sikkerhet: «Dere må gå tilbake til bunkeren!» sa de, og krigerne slapp oss ikke ut.

Vi gikk inn i bunkeren selv. Mannen min og jeg jobber der. Ja, vi dro dit selv. Vi dro dit 26. februar vel vitende om at dette er et trygt sted.  

Titelbilder und Heftarchive 2022 - DER SPIEGEL
Der Spiegel prøver helt bevisst å manipulere informasjonen slik at det passer inn i deres virkelighetsbeskrivelse.

Det kan vi selvsagt ikke forestille oss. Det er et sivilt objekt, det er arbeidsplassen vår. Vi kan ikke forestille oss det. Tro meg, hadde jeg visst at noe slikt ville skje, ville jeg selvsagt ikke gått dit. Nei, vi dro dit for å redde livene våre og livene til barna våre. Vi visste det var et trygt sted.  

Vi hørte det på radioen. Krigerne fortalte oss ingenting. Om noen av dem kom og spurte oss: «Folkens vil dere gå til korridoren?» Nei, det skjedde ikke. Vi visste om det fra radioen. Vi prøvde å komme oss ut, men de ville ikke slippe oss ut.

Familien vår bestemte enstemmig at vi ikke skal til Ukraina. (Oversetter: de sivile som kom seg ut av stålverket, kunne velge å bli ført til ukrainsk eller russisk kontrollert territorium.)

Om vi bestemmer oss for å returnere, så vil vi bare til Mariupol, ikke til Ukraina. La oss si det slik: Ukraina døde som stat for meg. Det gjorde veldig vondt at vi ble behandlet slik».

Slutten av oversettelsen

Som vi ser her, bekrefter kvinnen fullt ut den russiske versjonen: De ukrainske nazi-krigerne fra Azov-bataljonen bruker sivile som menneskelig skjold og holder dem tilbake mot deres vilje i stålverket fra slutten av mars når verket er omringet. 

Hvorfor skjuler Der Spiegel dette for leserne? Det er umulig at redaksjonen ikke vet, for det de har oversatt av hennes uttalelser er korrekt. Redaksjonen kjenner videoen og uttalelsene til kvinnen. Men det skal ikke tyske lesere oppleve.

Tatt i løgn

Die Welt og Der Spiegel endrer i hemmelighet sin artikkel om kvinnen som sier det motsatte av det vi skal få inntrykk av. Etter min avsløring endrer der Spiegel innholdet. Die Welt gjør det samme.

«Kvalitetsmediene» lyger til leserne sine. Blir de tatt for det, som jeg nylig viser ved omtalen av videoen om en evakuert kvinne fra stålverket i Mariupol, endrer Die Welt og Der Spiegel, bare innholdet i artiklene uten videre. Leserne informeres ikke om det i det hele tatt, eller de fortsetter å skjule løgnene sine i stedet for å fortelle leserne at de er «feil» og usanne.

Der Spiegels løgner om Mariupol

3. mai rapporterer jeg nok en gang om hvor grovt det lyves, når magasinet legger ut om en video 2. mai med intervju av sivile som er evakuert fra stålverket. Det er et vitnesbyrd fra en kvinne. Spiegels sammendrag av hennes vitnesbyrd gir inntrykk av at hun anklager den russiske hæren for ikke å slippe sivile ut av bunkeren under Asovstal-anlegget. Dessverre for hovedstrøms-mediet kan alle lett finne intervjuet på nettet. Det viser det motsatte av hva Der Spiegel formidler. Kvinnen bekrefter alle påstander fra pro-russerne altså og anklager Azov-krigerne fordi de ikke slapp sivile ut: «Vi hørte på radio om tilbud fra pro-russere om humanitære korridorer, men ble ikke sluppet ut. Ukraina døde som stat for meg».

Men det – og alle deres anklager mot Azov-krigerne – skjules for leserne av Der Spiegel. Du kan finne artikkelen min om det, inkludert lenker til Spiegel-artikkel og videoen og komplett oversettelse av kvinnens uttalelser her: «Azovstal – Eine Frau berichtet» på Youtube». 

Etter publiseringen av artikkelen min skal Der Spiegel nok en gang ha fått mange sinte brev og – som lesere har fortalt meg – er det også sinte kommentarer under artikkelen. Der Spiegel reagerer med å fjerne videoen, i stedet kan vi se et bilde der og magasinet omtaler det slik nå: 

«Vi fjernet midlertidig videoen som var på nettstedet på dette tidspunktet på grunn av innholdsmessige inkonsekvenser som senere er identifisert. Vi innhentet video-materialet fra nyhetsbyrået Reuters og avklarer nå saken med Reuters. Vi vil da publisere nye funn her».

Slik er Der Spiegel. Mediet forteller ikke leserne sine når det tas med buksene nede i grove løgner, men snakker om «inkonsekvent innhold». Det er jo kreativt! Hvorfor fortelles ikke hva som faktisk skjedde? I stedet skyves ansvaret over på Reuters

Der Spiegel avslører seg nok en gang som kun et propaganda-verktøy, som lyver for leserne, og selv når løgnene må fjernes, skjules sannheten. Men internett glemmer for øvrig ingenting. Den gamle versjonen av Spiegel-artikkelen finner vi i internett-arkivet. Selv om videoen ikke lastes ned skikkelig, kan du lese videoutskriften. Men det er ennå folk som abonnerer på Der Spiegel, som betaler penger for å bli bevisst løyet for. 

Thomas Röper, Anti-Spiegel, 3/5-22: Vestlige medier vil hindre de siste i Azov-regimentet fra å legge ned våpnene og kapitulere for Donetsk-enhetene.  Til norsk for Derimot.no: Per Lothar Lindtner, 8/5-22.

Forrige artikkelCIA-sjef Burns raser over lekkasjer som viser at USA deltar aktivt i krigen mot Russland
Neste artikkelUSAs tvangsdiplomati overfor Saudi-Arabia