I Val di Fiemme i Nord-Italia ligger en skog som kalles Foresta dei Violini – fiolinskogen. Det kommer av at det alltid har vært herfra fiolinbyggerne i Cremona har hentet treverk til sine verdensberømte fioliner, og da først og fremst Stradivarius. Skogen består av en type gran som kalles abete rosso – rødgran. På grunn av sine helt eksepsjonelle egenskaper kalles den også abeti di risonanza – resonansgran. Det tar to hundre år for et grantre å vokse seg så stort at det kan bli materiale for verdens mest berømte fioliner.
Uværet som har rystet Italia høsten 2018 har forsynt seg grovt av fiolinskogen. Vinder på opptil 120 kilometer i timen har feid gjennom dolomittene og tatt med seg en femtedel av fiolinskogen, sier Paolo Kovac, som er skogvokter i regionen til La Repubblica.
Kovac beskriver det synet som møtte skogvokterne da de baga seg til fots inn i området der uværet hadde rammet hardest: «Hundrevis på hundrevis av hektar med skog var lagt flatt. Det var et forferdelig syn.»
Den kunsten som fiolinbyggerne i Cremona har utviklet er så avansert og av så høy kvalitet at den i 2012 ble satt på UNESCOs verdensarvliste. Hvert enkelt instrument består av 70 forskjellige stykker treverk. Kunsten å bygge slike fioliner går tilbake til det sekstende århundre og ble grunnlagt av Andrea Amati, og den ble videreutviklet av Stradivarius, Guarneri, Rugeri og Bergonzi.
Klikk her og bli med du også.