Uværet forsynte seg grovt av «fiolinskogen» i Val di Fiemme

0
La Foresta dei Violini. I forgrunnen utsnitt av en Stradivarius (Shutterstock)

I Val di Fiemme i Nord-Italia ligger en skog som kalles Foresta dei Violini – fiolinskogen. Det kommer av at det alltid har vært herfra fiolinbyggerne i Cremona har hentet treverk til sine verdensberømte fioliner, og da først og fremst Stradivarius. Skogen består av en type gran som kalles abete rossorødgran. På grunn av sine helt eksepsjonelle egenskaper kalles den også abeti di risonanzaresonansgran. Det tar to hundre år for et grantre å vokse seg så stort at det kan bli materiale for verdens mest berømte fioliner.

Uværet som har rystet Italia høsten 2018 har forsynt seg grovt av fiolinskogen. Vinder på opptil 120 kilometer i timen har feid gjennom dolomittene og tatt med seg en femtedel av fiolinskogen, sier Paolo Kovac, som er skogvokter i regionen til La Repubblica.

Kovac beskriver det synet som møtte skogvokterne da de baga seg til fots inn i området der uværet hadde rammet hardest: «Hundrevis på hundrevis av hektar med skog var lagt flatt. Det var et forferdelig syn.»

Den kunsten som fiolinbyggerne i Cremona har utviklet er så avansert og av så høy kvalitet at den i 2012 ble satt på UNESCOs verdensarvliste. Hvert enkelt instrument består av 70 forskjellige stykker treverk. Kunsten å bygge slike fioliner går tilbake til det sekstende århundre og ble grunnlagt av Andrea Amati, og den ble videreutviklet av Stradivarius, Guarneri, Rugeri og Bergonzi.

 

 

Klikk her og bli med du også.

Forrige artikkelStøtt steigan.no
Neste artikkelTrump gir etter for Bolton
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).