Tallet på drepte i Jemen er grovt undervurdert – antakelig er tallet over 200.000

2
Våre saudiarabiske allierte sparer ingen. Her en utbombet skole i Jemen. Foto: Shutterstock.

Den folkemorderiske krigen som regimet i Saudi-Arabia fører – med støtte fra USA, Israel og resten av Vesten, inkludert Norge – mot det fattige nabolandet Jemen tar mange sivile liv hver dag. Til nå har det vært rapportert om over 10.000 døde, men dette tallet er gammelt, og nye opplysninger tyder på at det samlede antall drepte kan ha passert 200.000.

Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) har et estimat på 70.000 til 80.000 drepte på grunn av kamphandlinger. Redd barna anslo på slutten av 2017 at tallet på barn som hadde dødd på grunn av sult er over 50.000  – bare i 2017. Sulten og de dødelige sjukdommene fortsetter med uforminsket styrke, og det er ikke usannsynlig at tallet vil bli like høyt i 2018. Det betyr at de totale tapene på grunn av krig og blokade kan ha passert 200.000.

Den saudiarabiske koalisjonen driver også en massiv ødeleggelse av sivil infrastruktur, av vanningsanlegg, vannmagasiner, matvarelagre, produksjonsanlegg, veier, transport, handelssentra, skoler og sjukehus. Bombinga har ødelagt 421.911 hus, 930 moskeer, 888 skoler, 322 sjukehus og helsesentra og 38 medieorganisasjoner. Det har gått inflasjon i bruken av ordet folkemord, men når det gjelder Jemen, er det på sin plass å bruke det.

Mediene i vest nevner sjelden denne massive sønderknusinga av et land. De var en periode, og med rette, rystet over det makabre drapet på journalisten Jamal Khashoggi, men deres engasjement og moralske fordømmelse av folkemordet som fortsatt pågår i Jemen, lar vente på seg. Og det utføres av den samme brutale klikken som myrdet Khashoggi, bare at i Jemen gjør de det med Vestens fulle støtte.

Det vil si, inntil nå. USAs forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis har forlangt umiddelbar våpenhvile i Jemen. USAs utenriksminister Mike Pompeo har også forlangt våpenhvile. Men han forventer at houthi-geriljaen først skal innstille sine kamphandlinger, noe som naturligvis ikke vil skje så lenge Saudi-Arabia bomber.

USA har til nå stått 100 prosent bak Saudi-Arabia og deres krig. Så sjøl om USAs plan er ubrukelig, så er dette nye toner. Det gjenspeiler ikke en plutselig empati og medmenneskelighet i Washington, men antakelig en forståelse av at Saudi-Arabias krig, på tross av sin totale grusomhet, har mislykkes. De saudi-arabiske styrkene, som stort sett består av leiesoldater, har også store tap og houthiene har vist at de både kan slå dem tilbake og rette treffsikre missilangrep mot saudiarabiske styrker og befestninger.

Men sjøl om USA har endret signalene er det grunn til å frykte at denne krigen vil pågå en god stund til og at stadig flere uskyldige mennesker vil bli drept.

Det er også grunn til å merke seg at de liberale humanistene i Vesten, som elsker å flagge sine høye idealer og sine uangripelige verdier, har vært totalt tause overfor folkemordet i Jemen.

 

Det er neppe noen andre medier i Norge som har hatt en like langvarig, omfattende og vedvarende dekning av krigen mot Jemen som steigan.no. Les mer her.

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

    Et par observasjoner:
    Jeg kikket på hvem som sponser Armed Conflict Location and Event Data Project, og det er de vanlige mistenkte: US State Departement, diverse europeiske utenriksdepartement osv. Det har vært nevnt her på Steigan mange ganger før at disse statene bevisst gir støtte til frivillige organisasjoner som publiserer svært forsiktige estimat over drepte og dødsfall i f.eks Irak, Afghanstan.Libya etc. Slik hvitvaskes disse krigene med våre dagers propaganda og kontrollert opposisjon. Her virker det som de lett kan øke tallet litt for å legge press på Saudi-Arabia.

    Gitt at dette er denne krigen har pågått i mange år, høres 200.000 dødsfall egentlig ut som et konservativt anslag - mange dør uten at det blir rapportert. For en stund siden var det oppslag selv i MSM om hvordan Oljefondet tjente noen skillinger på massakren av barn i Jemen. Da ble tallet 10.000 rutinemessig og uten kommentar om at dette estimatet var altfor lavt brukt, selv av Klassekampen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.