Dollarmilliardærene rikere enn noen gang

0
Verdens ti rikeste milliardærer er bare blitt enda rikere. Kilde: Forbes.

Hvis du synes at klasse er et gammeldags begrep burde du lese den årlige rapporten fra den sveitsiske banken UDS og PriceWaterhousCoopers. Den viser at den superrike overklassen i verden er rikere og flere enn noen gang. Formuen deres økte på bare ett år med 1.400 milliarder dollar og det er nå 2158 mennesker med en formue på over en milliard dollar. De er så få at dersom de alle bestemte seg for at de ville ha sitteplass på Ullevål Stadion, så ville de bare legge beslag på 10 prosent av billettene. De utgjør 0,00003 prosent av menneskeheten.

Hele rapporten kan lastes ned her.

Her er de rikeste av disse superrikingingene ifølge Forbes. Milliardærenes samlede formue var på 8.900 milliarder dollar. Til sammenlikning er bruttonasjonalproduktet til hele Afrika på 2.200 milliarder dollar.

USA er fortsatt det landet der milliardærenes rikdom er største. Formuen deres økte med 12 prosent til 3.100 milliarder.

Det er nå flere milliardærer i Asia enn i USA. Hvis deres rikdom fortsetter å vokse som nå, vil den innen tre år overgå den samlede rikdommen til USAs milliardærer.

80 prosent av milliardærene har oppnådd sin rikdom gjennom teknologiselskapenes gjennombrudd og 80 prosent av disse selskapene finnes i USA.

USA har størst fotavtrykk i den teknologiske industrien der 70 teknologimilliardærer står for en samlet formue på 707 milliarder.

Kina tar igjen USA. 67 selskaper der har nå «enhjørningstatus» mot 119 i USA, det vil si oppstartselskaper med en verdi på mer enn en milliard dollar.

I 2017 hadde Kina for første gang flere nye milliardærer enn USA.

Legg merke til hvordan milliardærene har økt sine formuer siden finanskrisa.

Milliardærer i Asia og særlig i Kinas Shenzhen utfordrer nå USAs tradisjonelle dominans innen teknologisk innovasjon. De registrerte i 2017 fire ganger så mange patenter knyttet til kunstig intelligens som i USA. Shenzhen er nå en reell utfordrer til Silicon Valley.

89 kinesiske entreprenører ble milliardærer i 1017, det er omtrent tre ganger så mange som i USA. Typisk nok kaller UBS rapporten for The New Visionaries and the Chinese Century.

Dynastiene forsterker sin posisjon. 44 av de nye milliardærene hadde arvet formuen – totalt 189 milliarder dollar. Rapporten anslår at over de to neste generasjonene vil arveformuen til milliardærene utgjøre 3.400 milliarder, eller 40 prosent av formuen til dagens milliardærer. Den superrike overklassen konsoliderer seg altså som dynastier.

De smarteste av de superrike har etablert egne stiftelser som de bruker til å sørge for at politikere og institusjoner følger politiske linjer som tjener deres interesser. Blant dem er Bill og Melinda Gates, Warren Buffett og George Soros. Men de blir flere. Mark Zuckerberg har også plassert store deler av sin formue i en stiftelse. Fordelene er klare: mindre skatt og mer makt.

Warren Buffett er kjent for å ha sagt følgende: Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrrike som vinner.

Årets rapport viser at han har sine ord i behold.

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

Forrige artikkelMerkel tror at hun får sitte til 2021, det får hun ikke
Neste artikkelTallet på drepte i Jemen er grovt undervurdert – antakelig er tallet over 200.000
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).