Dollarmilliardærene rikere enn noen gang

5
Verdens ti rikeste milliardærer er bare blitt enda rikere. Kilde: Forbes.

Hvis du synes at klasse er et gammeldags begrep burde du lese den årlige rapporten fra den sveitsiske banken UDS og PriceWaterhousCoopers. Den viser at den superrike overklassen i verden er rikere og flere enn noen gang. Formuen deres økte på bare ett år med 1.400 milliarder dollar og det er nå 2158 mennesker med en formue på over en milliard dollar. De er så få at dersom de alle bestemte seg for at de ville ha sitteplass på Ullevål Stadion, så ville de bare legge beslag på 10 prosent av billettene. De utgjør 0,00003 prosent av menneskeheten.

Hele rapporten kan lastes ned her.

Her er de rikeste av disse superrikingingene ifølge Forbes. Milliardærenes samlede formue var på 8.900 milliarder dollar. Til sammenlikning er bruttonasjonalproduktet til hele Afrika på 2.200 milliarder dollar.

USA er fortsatt det landet der milliardærenes rikdom er største. Formuen deres økte med 12 prosent til 3.100 milliarder.

Det er nå flere milliardærer i Asia enn i USA. Hvis deres rikdom fortsetter å vokse som nå, vil den innen tre år overgå den samlede rikdommen til USAs milliardærer.

80 prosent av milliardærene har oppnådd sin rikdom gjennom teknologiselskapenes gjennombrudd og 80 prosent av disse selskapene finnes i USA.

USA har størst fotavtrykk i den teknologiske industrien der 70 teknologimilliardærer står for en samlet formue på 707 milliarder.

Kina tar igjen USA. 67 selskaper der har nå «enhjørningstatus» mot 119 i USA, det vil si oppstartselskaper med en verdi på mer enn en milliard dollar.

I 2017 hadde Kina for første gang flere nye milliardærer enn USA.

Legg merke til hvordan milliardærene har økt sine formuer siden finanskrisa.

Milliardærer i Asia og særlig i Kinas Shenzhen utfordrer nå USAs tradisjonelle dominans innen teknologisk innovasjon. De registrerte i 2017 fire ganger så mange patenter knyttet til kunstig intelligens som i USA. Shenzhen er nå en reell utfordrer til Silicon Valley.

89 kinesiske entreprenører ble milliardærer i 1017, det er omtrent tre ganger så mange som i USA. Typisk nok kaller UBS rapporten for The New Visionaries and the Chinese Century.

Dynastiene forsterker sin posisjon. 44 av de nye milliardærene hadde arvet formuen – totalt 189 milliarder dollar. Rapporten anslår at over de to neste generasjonene vil arveformuen til milliardærene utgjøre 3.400 milliarder, eller 40 prosent av formuen til dagens milliardærer. Den superrike overklassen konsoliderer seg altså som dynastier.

De smarteste av de superrike har etablert egne stiftelser som de bruker til å sørge for at politikere og institusjoner følger politiske linjer som tjener deres interesser. Blant dem er Bill og Melinda Gates, Warren Buffett og George Soros. Men de blir flere. Mark Zuckerberg har også plassert store deler av sin formue i en stiftelse. Fordelene er klare: mindre skatt og mer makt.

Warren Buffett er kjent for å ha sagt følgende: Det pågår en klassekrig der ute, og det er min klasse, de superrrike som vinner.

Årets rapport viser at han har sine ord i behold.

 

___________________________________________________
Dersom du vil støtte steigan.no kan du bruke betalingsløsningen vår: https://betaling.steigan.no/
En annen mulighet er å overføre til donasjonskontoen vår via nettbank: 9001 30 89050
Du kan også vippse til: 116916

Tusen takk!

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Ja, de plasserer pengene i stiftelser, som bl.a. arbeider for å overbevise oss om at klassesamfunnet er dødt, og at alle har like muligheter innenfor et kapitalistisk system. Men egentlig er det et nyføydalt samfunn de introduserer, pakket inn i glanspapir. For gårsdagens føydale system hadde ikke PR-agenter. Derimot hadde undersåttene i mange føydalkulturer en nokså sterk beskyttelse gjennom tradisjonene. Derfor, er det noe disse menneskene undergraver, er det tradisjoner, med nye Rausteinshytta på Østhøgda på Totenåsen som et knalleksempel!

 2. De åtte rikeste eier mer enn 50% av verdens fattigste, og dette forholdet mellom de rikeste og fattigste øker i de rikestes favør hvert år. 62 personer eier nå like mye som halvparten av verdens befolkning. Deres makt øker når monopolkapitalismen gjør at selskapene blir større og større, og får mer og mer politisk innflytelse.

  En skal ikke lese mye geopolitikk for å forstå at det parlamentariske systemet med representativt demokrati er korrupt. Det at de rikere blir rikere og de fattige fattigere og flere, er et resultat av politiske beslutninger, ikke på grunn av at tidene er slik, som politikerne skal få folket til å tro.

  Amazon dvs Jeff Bezos tjener 11000000$ per time, mens lagerpersonalet hans får 12$ per time. Og Amazons sweatshops eller lagre/vare-utsending sentre med elendige arbeidsforhold for de ansatte er etablert i EU bla i Storbritannia og Tyskland, og andre EU land ønsker Amazon velkommen.

  Et EU som Arbeiderpartiet vil inn i som fullverdig medlem, sammen med de (andre) borgerlige partiene. Det er politikere i EU og politikere som vil inn i EUs oppgave å demontere alle arbeidstakerrettigheter og sosiale rettigheter som arbeiderbevegelsen har kjempet seg til i over 100 år. Dette gjelder ikke bare for arbeiderklassen, men for alle arbeidstakere under øvre middelklasse.

  Navnet Arbeiderpartiet er nå en dårlig vits, all den tid ledelsen etter Nordli er agenter for global finanskapital. De vil inn i EU og selge landressursene og infrastrukturen til storkapitalen. Et inntrykk som ble forsterket da Barth Eide som var direktør i World Economic Forum, ble en del av ledelsen i AP.

  De kan ikke være for EU/EØS, som er påfunn av den globale storkapitalen for å lure europeiske stater til å åpne sine økonomier for privatisering, og samtidig hevde at de er sosialister, noe de burde konfronteres med i partidebatter. Men norsk presse og media er mikrofonstativ for storkapitalen som resten av vestlig presse og media, så spørsmål om det behøver de ikke være redde for.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  ‘Legg merke til hvordan milliardærene har økt sine formuer siden finanskrisa.’

  Klart det. Utover smart business så er pengersystemet et problem som nå alle vet som leser denne bloggen. Det om man nå skal ha et samfunn som skal vare mer rettferdig.

  Hinsides økningen i pengemengden = gigantiske ulikheter = dårlig butikk før alle til slutt… Garantert.

  Pengersystemet er et gigantisk hinsides problem.

  https://www.youtube.com/watch?v=_pSAZB_KCew

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere