Sverige: En brutal oppvåkning

8
Nattbilde av Gamla stan i Stockholm. Foto: Shutterstock.

Rask vekst og økt elektrifisering har tatt svenskene på senga.

Mangel på kapasitet i det svenske strømnettet begynner å sette bom for nyinvesteringer. I Uppsala, Stockholm, Malmø og i Mälardalen beskriver ekspertisen situasjonen som akutt: – En brutal oppvåkning, sier Eva Vitell i Vattenfall til fplus. «Akut elbrist stoppar investeringar i hela landet «

Jan Herdal kommenterer dette på Oljekrisa.no:

«Allerede for to år siden, da de ba Svenska Kraftnät om mer nettkapasitet for en stor industrikunde i Uppsala, fikk de som svar at det var umulig. Aldri før hadde det vært et problem å få dekket behov for ny kapasitet. Den raske elektrifiseringen har tatt aktørene på senga.

Konsulentfirmaet Pöyry leverte nylig en studie til Energiföretagen som viser at i verste fall kan kapasitetsmangelen koste samfunnet og svensk industri inntil 150 milliarder svenske kroner årlig i tapte investeringer.

Ellevio har hovedansvaret for det regionale nettet i Stockholm der det foregår flere store prosjekter innen infrastruktur og bedriftsetableringer: – Det krever mye effekt og akkurat nå får vi ikke mer fra Svenska Kraftnät, sier sjef for samfunnskontakt Henrik Bergstrøm. De søker nå hjelp av varmekraftprodusenten Stockholm Exergi.»

Tidligere ansvarlige for Vattenfalls elproduksjon, Sivert Göthlin skriver om dette i Klimatsans (mars 2018):

«Innevarande vinter visar på vindkraftens stora brister som energikälla. Långa tider har vindarna uteblivit och produktionen varit under 3% av den installerade effekten. Samtidigt har det inte heller blåst i Danmark som varit helt beroende av upp till 30% import för att klara elförsörjningen. Där har man små reserver kvar i form av äldre fossilkraft.»

Som i flere andre europeiske land risikerer nå også svenskene å få rullerende strømstans, skriver Göthlin:

«Elbrist har vi inte haft i Sverige sedan år 1970. Då hade vi förbud för viss elanvändning under ett par månader i början av året och sparkampanj. Orsaken var kombinationen två torra år i rad, fel på ett par nya oljekraftverk samt kall vinter med snabbt växande elförbrukning. Då var det brist på energi men nu blir det främst effektbrist vid höglast. Skulle detta inträffa kan vi räkna med s k ‘roterande frånkoppling’ av abonnenter – ett par timmar i taget för olika samhällen.»

Dette er tydeligvis ingen spøk. Svenske myndigheter og etater har utarbeidet forklaringer og retningslinjer for roterende frakopling og strømbrist. Slik som her og her og her.

Blakout eller strømutkopling blir mer og mer vanlig i Europa fordi energipolitikken er feilslått. Nesten halvparten av Belgias strømforsyning er borte forut for den kommende vinteren. Der er det også snakk om rullerende strømutkopling.

Energikrisa i Europa er også et klassespørsmål. Beregninger sier at opp mot 120 millioner  innbyggere i EU lever i energifattigdom, det vil si at de bruker mer enn 10 prosent av inntekten til energi.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Takk for disse nyhetene! På mange vis innvarsles her en ny verden mer i takt med den menneskelige skala. James Howard Kunstler sliter økonomisk etter at han ble bannlyst som foreleser ved de amerikanske universitetene. Støtt ham gjerne ved å kjøpe hans roman “World Made By Hand”. Vi ser nå begynnelsen på “The Long Emergency”. Imidlertid kan vi gjøre denne overgangen langt mer smertefri hvis vi støtter opp om Bongards demokratimodell!

  Det hjelper ikke så mye, er jeg redd… Ser ut som inn-utgruppe ulikhetene er vanskelige å innrømme, særlig for moralistene og de toneangivende på “venstresida”. Som Trond er vi vel også en type sosialister, men i et lite mindretall mht å akseptere at snillheten trenger gode levekår… - Terje Bongard

  Ja, snillheten trenger gode levekår. Hvis ikke blir det stygt i åra som kommer. Venstresida velger stadig å stikke hodet i sanda og gir aldri opp ideen om “det nye mennesket”. Sannheten er at “det nye mennesket” er NARSOPATEN, det tjueførste århundrets menneskemonster. Stadig flere mennesker forvandles!

  -THE SAM VAKNIN INTERVIEW - IS NARCISSISM A SURVIVAL STRATEGY FOR THE 21st CENTURY?

  -Making of a Narcissist, Psychopathic Societies, Curing Narcissism (Grannon-Vaknin 3rd Conversation)

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Jaaa. Det er et enkelt regnestykke. Araberne som kommer sitter ikke lenger ute med bål eler primus for matlaging. Nå tror jeg ikke helt på dette selv fordi det er noen av de rikeste som drar over hit til Skandinavia… Likevel, i dag skrev nrk om “migranter” som var på vei til USA. Noe kommer seg i retorikken.

 3. Avatar for simon simon says:

  Meget nyttig informasjon. Dette hadde vi aldri fått fra MSM!
  Jeg er redd for konsekvensene av dette. Vil ikke vår deltakelse i elmarkedet før til en enorm høy pris på strøm i det norske markedet? For Erna vil vel så gjerne eksportere strøm ut av Norge og tømme magasinene for vann året rundt :frowning:

 4. Jeg savner mer debatt om det som regjeringen holder på med og som skal skje i Marocco 11 desember. Hvorfor skriver ikke Steigan mer om dette som er så viktig tro ?
  Kom over en artikkel som jeg lurte på om var ekte.
  https://archive.org/stream/RedSymphony/RedSymphony_djvu.txt
  Tror dette er noe alle her bør lese.
  Hvis dette stemmer, er det på tide å fjerne kommuniststjerna på Steigan.no ( stjerna over " i " i Steigan.)

  “In the question of money Marx is a reactionary; to one’s immense surprise he was one; bear in mind the “five-pointed star” like the Soviet one, which shines all over Europe, the star composed of the five Rothschild brothers with their banks, who possess colossal accumulations of wealth, the greatest ever known. . . And so this fact, so colossal that it misled the imagination of the people of that epoch, passes unnoticed with Marx. Something strange. . . Is that not so? It is possible that from this strange blindness of Marx there arises a phenomenon which is common to all future social revolutions. It is this: we can all confirm that when the masses take possession of a city or a country, then they always seem struck by a sort of superstitious fear of the banks and bankers. One had killed Kings, generals, bishops, policemen, priests and other representatives of the hated privileged classes; one robbed and burnt palaces, churches and even centres of science, but though the revolutions were economic-social, the lives of the bankers were respected, and as a result the magnificent buildings of the banks remained untouched.”

 5. Ja, dette bildet har jeg også kommet over på nettet.
  Jeg har lest litt av da han var ung dikter.

  Takk for linkene, de virket interessante.
  Sjekker dem .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.