Søreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter Natos krig i Libya

6
Bjørnar Moxnes (Rødt) stilte Ine Eriksen Søreide til veggs i spørretimen på Stortinget om Libyakrigen. Skjermdump fra ABC Nyheter.

– Vil regjeringen beklage overfor det libyske folk, de drap på sivile, ødeleggelsene, kaoset og terroren som NATOs regimeskiftekrig har påført dem? ville Bjørnar Moxnes vite av utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Dette skriver nettavisa ABC Nyheter og fortsetter:

«Tirsdag endte nok et internasjonalt møte om kaoset og volden som NATOs bombekrig etterlot i Libya, uten noen løsning i sikte.

Med det som bakgrunn utfordret Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes i Stortingets muntlige spørretime onsdag utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på sin og Norges støtte til den omfattende bombingen Norge gjennomførte da Gaddafi-regimet ble fjernet og Libya omgjort til et kaos.

Moxnes minnet om at Ine Eriksen Søreide, den gang som leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, den 9. mai 2011 sto på talerstolen og talte varmt om fortsatt norsk deltakelse i Libya-krigen.

– Imens var bombefly fra Norge og andre Nato-land allerede godt i gang med å utslette den libyske statsmakta og hjelpe opprørsgrupper, deriblant libysk al-Qaida, til å ta makta i Libya, sa Moxnes og fortsatte:

– Men det Søreide forsikret den gangen var at det å bli med i Libya-krigen ville bidra til en mer forutsigbar verdensorden. Mitt spørsmål er derfor, i lys av kaoset som råder i Libya og islamistiske terrorgruppers bruk av Libya som base for terroroperasjoner i Europa, Afrika og Midtøsten; Mener utenriksministeren fortsatt at Libya-krigen bidro til en forutsigbar verdensorden?»

Kommentar:

Ine Eriksen Søreide har ikke bare ikke beklaget at Norge ødelad Libya og bante veien for terror og kaos. Hun har sagt:

«Operasjonen i Libya var på mange måter svært godt gjennomført. I Norge er vi med god grunn stolte av vår innsats.»

Offisielt er Norge stolt av sin bombing av Libya.

Søreide svarte ikke på spørsmålet fra Moxnes, men snakket om at man måtte se  «hele konteksten». Derfor gjentok Rødts representant kjerne i sitt spørsmål:

– Vil regjeringen beklage overfor det libyske folk, de drap på sivile, ødeleggelsene, kaoset og terroren som NATOs regimeskiftekrig har påført dem?

– Den daværende regjeringen tok beslutninga, men med full støtte fra Stortinget. Det var ikke en regimeskiftekrig, svarte Ine Eriksen Søreide.

Kommentar:

Man må jo spørre seg hvordan det går an å hevde noe sånt. Norge bombet regjeringsbygninger i Tripoli og bidro til at Gaddafi ble drept og Libyas regjering ble knust, og så klarer utenriksministeren å si at det «ikke var en regimeskiftekrig».

Klar poengseier til Moxnes

Replikkvekslinga mellom Bjørnar Moxens og Ine Eriksen Søreide ble en klar poengseier til Moxnes. Han lyktes i å stille den offisielle norske fortellinge om Libyakrigen til veggs og konfrontere den med virkeligheten, nemlig at Norges «innsats» har ødelagt et land som var Afrikas mest velstående og velfungerende og skapt kaos og elendighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg har, som tidligere sagt, egentlig ikke noe imot at Rødt er representert på tinget, til tross for at jeg stemmer borgerlig.

 2. Høyre, AP og de andre borgerlige partiene er USAs pudler, og følger USA i deres utenrikspolitikk så langt det går, til og med også når et land skal terrorbombes når det bla motsetter seg USAs dollarregime. Ghadaffi vill ha en egen sentralbank som ikke var underlagt Federal Reserve, og en egen valuta med backing i realverdier som gull og oljereserver, og åpne for handel i egen valuta og ikke US dollar.

  En behøver ikke å gjøre så mye som det for å bli utropt som diktator og tyrann av Washington DC. Hadde Ghadaffi lykkes, kunne andre afrikanske land følge etter, og selv ta kontrollen tilbake over egne landressurser. Så klart at da måtte Libya bombes tilbake til steinalderen, og det med Norges velvillige hjelp.

  Før og etter bilder fra Libya kan få selv forherdete til å gråte. Før bildene viser et organisert, strukturert samfunn med byer hvor befolkningens velbefinnende var i sentrum, med pent beplantede godt planlagte byer med en utviklet infrastruktur som velstående siviliserte land har.

  Etter bildene viser utbombede byer hvor residensielle strøk er i ruiner, og vann og avløp knust for sivilbefolkningen, altså gjort ubeboelig. Dette er terrorbombing mot sivilbefolkningen som Norge har vært delaktig i, og kan under enhver omstendighet ikke forsvares.

  Forutsigbar verdensorden for hvem? Et patetisk forsvar hvis det da ikke er for NWOs nye verdensorden, med alle velferdsstater knust, og med den globale storkapitalens sosialdarwinistiske markedsøkonomi implementert i alle land, da rimer det.

  Det var ikke en regimeskiftekrig, er det da greit å ødelegge et land så fullstendig at det meste av befolkningen nå lever i elendighet, en elendighet mange dør av hver dag?

  Med god grunn stolte av vår innsats, javel, da burde en kunne forvente at NRK sendte et reportasjeteam til Libya, og viser hvor mye bedre alt er i Libya nå mot før, gjerne med Søreide som guide, feks gjennom et utbombet Tripoli, slavemarkedene og menneskesmugler-havnene. Med flittig bruk av før og etter bilder vil mange nordmenn bli like stolte?

 3. Og at den gjennomfalske profeten Stolt1berg [& Co.] fremdeles er på frifot (jeg skulle nesten til å si ‘er meg en gåte’ - hvilket det slett ikke er!], sier mer enn nok om Ola Dunk (og kjærringa hans!) . . . . . . .

  • Fyttirakker’n & Makan! . . . . . . .
 4. Avatar for INK INK says:

  Jeg må si vår kjære utenriksminister har gitt skrekkfilmer om onde dukker en helt ny dimensjon. Grøss!
  Edit: Og ikke bare hun, forresten. Vi har jo også alle “dukkene” (nikkedukker?) som satte i gang den bombinga.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.