Israels taktiske nederlag splitter regjeringa

0
Ødeleggelsene i Gaza etter det siste israelske angrepet. Foto Quds Nes Network. Foto: Loay Ayyoub

Israels mislykte kommandoraid mot Gaza og de kortvarige trefningene mot Hamas førte til et alvorlig taktisk nederlag for Israel. Det var ikke Hamas som ba om våpenhvile, men Israel. Dette har ført til raseri på den ekstreme høyresida i Israel. Forsvarsminister Avigdor Lieberman trekker seg fra regjeringa i misnøye med Benjamin Netanyahu og prøver å utløse nyvalg. Lieberman kritiserer statsministeren for å ha «kapitulert for terroren fra Hamas». En meningsmåling i Israel viser at 74 prosent av velgerne er misfornøyde med Netanyahu. De høyreekstreme israelerne har demonstrert i gatene og forlangt Netanyahus avgang melder Quds News Network.

Lieberman er en ekstremist av rang. Den israelske avisa Haaretz har samlet 12 sjokkerende uttalelser han har kommet med siden han ble toppolitiker. Blant dem er uttalelser om å ville drukne palestinske fanger, uttaelser om å vil henrette arabiske medlemmer av Knesset og uttalelser om at illojale israelske arabere burde halshogges for å nevne noen av de verste.

For Donald Trump og hans svigersønn Jared Kushner betyr sprekken i Israels regjering at hele deres plan om «århundrets avtale for Midtøsten er i djup krise. Denne planen bygde først og fremst på to nøkkelpersoner, nemlig kronprins Muhammed bin Sultan (MBS) i Saudi-Arabia og Benjamin Netanyahu i Israel. Nå er MBS så til de grader skandalisert gjennom det bestialske drapet på journalisten jamal Khashoggi at det er vanskelig selv for USA å bygge noe som helst på ham. Og når nå Netanyahu vakler og utfordres både av et sterkere Hamas og av sin ekstreme høyrefløy, er ikke han heller så mye å bygge på. Det kan bli nyvalg i Israel i mars 2019, og slik meningsmålingene er nå vil Netanyahus Likud-parti få under 30 av 120 seter i Knesset, og vil kunne få det vanskelig å danne en ny koalisjonsregjering.

Lieberman & co ønsker full krig mot Hamas, mens Netanyahu ønsker å beholde Gaza under styret til Hamas og sørge for en full splittelse mellom palestinerne, slik at Gaza blir et salafistisk Hamas-emirat og Vestbredden endelig kan legges under full israelsk kontroll. Hvis Hamas blir militært knekt og tusenvis av palestinere drept, kan det ende med at Gaza kommer under kontroll av Mahmoud Abbas og den palestinske myndigheten (PA), og det ønsker Netanyahu å unngå. Dette skjønner Hamas, og det gir dem den taktiske fordelen de utnyttet nå. De visste at de kunne sende hundrevis av raketter inn i Israel uten å risikere en full krig.

 

Forrige artikkelDet er gøy å kjempe mot mediegigantene – og det gir resultater – bli med, da vel
Neste artikkelSøreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter Natos krig i Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).