IS styrker seg på Balkan

2
Propagandabilde fra IS-materiell

Mens det såkalte kalifatet til IS i Syria og Irak smuldrer fullstendig opp, er det sterke tegn til at terrororganisasjonen styrker seg på Balkan. Hjemvendte jihadister representerer et økende problem i mange land, skriver Balkan Insight, som ved flere tilfeller har vist seg å ha god etterretning om forholdet mellom Balkan og Midt-Østen.

Nettavisa skriver at 250 jihadister er kommet tilbake til Balkan nylig. Her bygger Balkan Insight på en rapport fra en USA-NGO ved navn The Soufan Center, som helt opplagt har forbindelser til amerikansk etterretning.

Propagandabilde fra IS-materiell

Rapporten sier at IS vil overleve sammenbruddet i Irak og Syria og regruppere og fortsette sine aksjoner. Ifølge TSC er det nå 5600 fremmedkrigere som har vendt hjem fra Syria. Noen er demoraliserte over nederlagene og andre vil fortsette kampen på en ny arena. Regjeringa i Kosovo er svært bekymret over de hjemvendt IS-krigerne skriver BI og fortsetter:

A New York Times article published in 2016 said that Kosovo had been turned within a short period of time from a mainly moderately Muslim country into «fertile ground for ISIS» – Islamic State – partly by Saudi money funding Wahhabist schools and mosques.

l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner, skriver:

Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, “heltene” fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljatenikk.

En av de fremste terroristene er en viss Lavdrim Muhaxheri, kommandant for den såkalte “balkanbrigaden”. Han har tidligere vært ansatt på Camp Bondsteel og er kjent for sine grusomme henrettelser, som han også har publisert på Facebook. Han har sverget troskap til “kalifatet”.

I april 2016 skrev Der Spiegel om Sharialandsbyer: Bosnias problemer med den islamske staten. Med utgangspunkt i tre ulike kilder, en britisk, en serbisk og en amerikansk, har vi tidligere vist hvordan jihadister har bygd opp treningsleire på Balkan med Bosnia som sentrum.

Også Albania er i skuddlinja for islamistiske terrorister. BI skriver at albanske myndigheter foreløpig ikke har klart å utvikle noen strategi mot dem. I Albania og Kosovo skal IS ha tatt over deler av narkotrafikken for å sikre seg nye inntektskilder.

Saudi-Arabia har investert tungt i å bygge opp moskeer og koranskoler i Kosovo og Albania som sprer takfiri-ekstremisme og utgjør et fruktbart jordsmonn for jihadistene. Tyske Bundesnachrichtendienst (BND) sier også at arabiske kilder, og særlig Saudi-Arabia, har investert mye i å bygge opp raikal islam på Balkan.

Under Balkan-krigene allierte NATO seg med tusenvis av jihadister som kjempet mot Serbia. Disse ble forløperne for det som seinere skjedde i Libya og Syria og cellene deres er godt forankret og får nå tilsig av nye, kamptrente rekrutter. Nå som det såkalte Kalifatet er banket i stykker i Syria og Irak, er det avgjort en fare for at Balkan kan bli et mye viktigere senter for islamistisk terror med kort vei til europeiske storbyer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. Er dette noe som frustrerte jihadister gjør helt på egenhånd, eller har de støtte feks fra Saudi Arabia og USA?
  Kina planlegger å bygge den nye silkeveien over Balkan (sammen med ny gassrørledning fra Russland samme vei). Kanskje noen ønsker at dette ikke skal skje? Ruten gjennom Ukraina er allerede sperret. Tyskland har fått ny gassrørledning direkte fra Russland gjennom Østersjøen og stoler tydeligvis ikke på Polen (og på Hvitrussland?).

  • Det er det berettiget grunn til å anta. Sentralt i USAs utenrikspolitikk er å forsøke å sabotere for Russlands og Kinas muligheter til å drive handel med Europa og andre land, og ellers isolere dem. Dette ser vi i bla Myanmar, hvor de forsøker å styrte San Suu Kyi ved å gi henne skylden for forfølgelsene mot rohingya folket,i noe som ser ut som en klassisk CIA operasjon, dette for å sabotere for en av veiene i Kinas nye One Belt One Road vei, som omfatter en rørledning igjennom Myanmar.

   Siden Kina vil legge en av veiene i sitt nye One Belt One Road over Balkan, er det ikke annet å vente enn at USA vil kunne bruke jihadister til å ødelegge for dette. At USA bestemte seg for å fortsatt ha styrker i Afghanistan, er nok høyst sannsynlig for å ødelegge for at Kina skal utvikle flere prosjekter med Pakistan, som høyhastighetstog, motorveier, kraftlinjer og sol-farmer, og for en del av One Belt One Road veiene som er planlagt igjennom Afghanistan.

   Dette bare som utallige eksempler på hvordan USAs krigsmaskin og CIA brukes for å tvinge resten av verden til å drive handel på USAs (Wall Street bankkartellenes) betingelser. Dessverre er vestlig presse og media blitt en del av USAs militære industrielle kompleks, så vestens folk får ikke akkurat et balansert bilde igjennom MSM aviser og tv-nyheter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.