IS styrker seg på Balkan

0
Propagandabilde fra IS-materiell

Mens det såkalte kalifatet til IS i Syria og Irak smuldrer fullstendig opp, er det sterke tegn til at terrororganisasjonen styrker seg på Balkan. Hjemvendte jihadister representerer et økende problem i mange land, skriver Balkan Insight, som ved flere tilfeller har vist seg å ha god etterretning om forholdet mellom Balkan og Midt-Østen.

Nettavisa skriver at 250 jihadister er kommet tilbake til Balkan nylig. Her bygger Balkan Insight på en rapport fra en USA-NGO ved navn The Soufan Center, som helt opplagt har forbindelser til amerikansk etterretning.

Propagandabilde fra IS-materiell

Rapporten sier at IS vil overleve sammenbruddet i Irak og Syria og regruppere og fortsette sine aksjoner. Ifølge TSC er det nå 5600 fremmedkrigere som har vendt hjem fra Syria. Noen er demoraliserte over nederlagene og andre vil fortsette kampen på en ny arena. Regjeringa i Kosovo er svært bekymret over de hjemvendt IS-krigerne skriver BI og fortsetter:

A New York Times article published in 2016 said that Kosovo had been turned within a short period of time from a mainly moderately Muslim country into «fertile ground for ISIS» – Islamic State – partly by Saudi money funding Wahhabist schools and mosques.

l’Espresso, et av Italias fremste nyhetsmagasiner, skriver:

Den islamske staten har minst fem treningsleire i landet (Kosovo). Den største av dem er i nærheten av Bondsteel, som er den største militærbasen utenfor USA. Trenerne er enkelte tidligere militante fra UCK, “heltene” fra krigen mot Serbia.

Der lærer jihadister med albansk opphav arabisk og koranstudier samt å håndtere våpen. De trener på skyting og geriljatenikk.

En av de fremste terroristene er en viss Lavdrim Muhaxheri, kommandant for den såkalte “balkanbrigaden”. Han har tidligere vært ansatt på Camp Bondsteel og er kjent for sine grusomme henrettelser, som han også har publisert på Facebook. Han har sverget troskap til “kalifatet”.

I april 2016 skrev Der Spiegel om Sharialandsbyer: Bosnias problemer med den islamske staten. Med utgangspunkt i tre ulike kilder, en britisk, en serbisk og en amerikansk, har vi tidligere vist hvordan jihadister har bygd opp treningsleire på Balkan med Bosnia som sentrum.

Også Albania er i skuddlinja for islamistiske terrorister. BI skriver at albanske myndigheter foreløpig ikke har klart å utvikle noen strategi mot dem. I Albania og Kosovo skal IS ha tatt over deler av narkotrafikken for å sikre seg nye inntektskilder.

Saudi-Arabia har investert tungt i å bygge opp moskeer og koranskoler i Kosovo og Albania som sprer takfiri-ekstremisme og utgjør et fruktbart jordsmonn for jihadistene. Tyske Bundesnachrichtendienst (BND) sier også at arabiske kilder, og særlig Saudi-Arabia, har investert mye i å bygge opp raikal islam på Balkan.

Under Balkan-krigene allierte NATO seg med tusenvis av jihadister som kjempet mot Serbia. Disse ble forløperne for det som seinere skjedde i Libya og Syria og cellene deres er godt forankret og får nå tilsig av nye, kamptrente rekrutter. Nå som det såkalte Kalifatet er banket i stykker i Syria og Irak, er det avgjort en fare for at Balkan kan bli et mye viktigere senter for islamistisk terror med kort vei til europeiske storbyer.

Forrige artikkelDansk EU-bidrag stiger med rekordfart
Neste artikkelHan slickar miljardärernas fötter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).