NATO gir full støtte til Ukraina, men foreløpig ikke slik Kiev håpet på

6

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gir som ventet full støtte til Kiev-regimet og president Porosjenko etter episoden i Azovhavet der Russland skjøt på og arresterte tre ukrainske marinefartøyer. Porosjenko hadde bedt om et møte i NATOs Ukraina-kommisjon og fikk det. Og Stoltenberg ga Ukraina full muntlig støtte. Han understreket også at NATO støtter opp om Ukraina militært og politisk.

Han ga også NATOs velsignelse til innføringa av unntakstilstand i Ukraina. Porosjenko hadde nemlig forsikret ham om at unntakstilstanden «ikke på noen måte vil påvirke de demokratiske politiske prosessene i Ukraina.» Det er dermed ikke helt klart om Stoltenberg skjønner helt hva en unntakstilstand, eller «martial law», som er det begrepet som brukes, er for noe. Washington Post har en artikkel av en ukrainsk forsker ved Atlantic Council som på sin side mener at unntakstilstanden kan være dødsdommen over demokratiet i Ukraina.

Men det var ingen signaler om aksjoner fra NATOs side og Stoltenberg sa at NATO ønsker de-eskalering av konflikten. Dette kan umulig være det Kiev hadde håpet på. I KyivPost skriver man da også at dersom det ble full krig mellom Russland, ville Ukraina stå alene.

Vi skrev i går at situasjonen var framprovosert av Ukraina, og de detaljene om episoden som er kommet fram, tyder på at dette var tilfelle. Ukraina hevder at Krim er ukrainsk territorium, derfor skal deres marinefartøyer kunne operere som de vil i farvannet ved Krim. Russland har innlemmet Krim i den russiske republikken, og må dermed også hevde at farvannet ved Krim er russisk farvann. Hvis Russland ikke hadde reagert på en ukrainsk inntrenging i farvannet ved Krim, så hadde Russland, i det minste et stykke på vei, gitt avkall på sin suverenitet over Krim. Dermed var utfallet gitt.

Mange kommentarer sier også som oss at Porosjenko trengte ei militær krise så fordi han står så dårlig i opinionen før valget.

Om NATO ikke slår på krigstrommene etter episoden i Azovhavet, er den tyske reaksjonen enda mer avdempet. Utenriksminister Heiko Maas oppfordrer begge parter om å vise tilbakeholdenhet og gå inn for å de-eskalere konflikten.

De ukrainske fascistene i Pavij sektor, derimot gjør alt de kan for å piske opp stemninga i landet for å gå til krig. På sine hjemmesider kommer de med en rekke krav om offensiv opptrapping fra Ukrainas side, tiltak som ville føre til en mye mer omfattende krig i Donbass, og i siste instans full krig med Russland.

En foreløpig oppsummering vel ett døgn etter episoden i Azovhavet: Porosjenko tapte denne runden.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det får da være grenser, også under vann.

 2. Det var USA som sto bak styrtingen av det lovlig valgte ukrainske regjeringen, en klassisk CIA operasjon. Målet var og er å bla hindre nærmere samarbeid mellom Tyskland og Russland, og en tilnærming generelt mellom Russland og Vest-Europa. Kontinentale Europa skal feks tvinges til å kjøpe gass levert på tankskip fra USA, selv om den koster opptil 40% mer enn levert i rør fra Russland.

  At Krim er innlemmet i Russland er ikke en annektering så mye som en sesesjon, det var etter en lovlig folkeavstemning. Likevel så presterer TV2 å si “okkuperte Krim”. Å hindre Russland i å handle med Vest-Europa ved å blokkere adgang til Svartehavet har blitt forsøkt før av vestmakter. Heldigvis for Russland har Ukraina-kuppet ført til sterk økning i handel med Kina.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Med hvilken rett kan Stoltenberg blande seg inn i denne konflikten mellom Russland og Ukraina når Ukraina ikke er medlem av NATO? Å støtte at det innføres unntakstilstand i Ukraina fordi det har oppstått en mindre konflikt mellom Russland og Ukraina om uavklarte grensespørsmål fremstår som “å skyte spurv med kanon” altså som å være en overreaksjon (og husk at denne unntakstilstanden ble innført ganske raskt etter at konflikten oppstod).

  Men det hele er kanskje et avtalt spill. Med en unntakstilstand i Ukraina kan konflikten mellom de to landene mye lettere eskalere uten at parlamentet i Ukarina har noen innflytelse over det som skjer, og det blir mye vanskeligere å bla styre hva de paramilitære militsene i Ukraina finner på fremover.

 4. Vedrørende jodtabletter ved atomulykker :
  Anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelig

  "Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelige for sine innbyggere i den mest sårbare målgruppen (barn, unge under 18 år, gravide og ammende). Det innebærer at tablettene bør gjøres tilgjengelig der barn og unge oppholder seg, også på dagtid som f.eks. i skoler og barnehager.
  https://www.nrpa.no/temaartikler/94257/distribusjon-av-jodtabletter-til-kommunene
  Kommunene kan få tilsendt jodtabletter fra Helsedirektoratet (postmottak@helsedir.no)

  Befolkningen kan kjøpe jodtabletter på apoteket nå fra 1.november og de er nå å få tak i.
  Jeg var å snakket med apoteket nettopp.
  Det er et lite info ark å få der, som man kan lese seg opp med, og her er også en offisiell side :
  https://www.nrpa.no/stikkord/jod
  Jod tablettene så jeg på nettopp, og de kostet nesten 300 kr.
  Man skal ha dette i huset fordi man skal holde seg innendørs i 2 dager.
  “Risikoen for at et radioaktivt utslipp som inneholder jod kan komme innover Norge har økt,” sier beredskapssjef Astrid Liland.
  Her er det bilde av dem:
  https://www.nrpa.no/temaartikler/94416/jodtabletter-ved-atomulykker

 5. Avatar for INK INK says:

  Og mens vi snakker om Dommedag, her er NRKs lille dommedags-quiz:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere