Kongressen i USA enstemmig for å frigjøre titusener av dokumenter om Saudi-Arabia og 11. september

0

I 2016 offentliggjorde myndighetene i USA de såkalte 28 sidene, altså de tidlgere hemmeligstemplede sidene fra den offisielle kongressrapporten om 11. september 2001. (Kan lastes ned her i pdf.) De pekte veldig sterkt i retning av at ledende personer i Saudi-Arabia både hadde kontakt med gjerningsmennene og hjalp dem.

Saudi-Arabia har drevet et hardhendt diplomatisk spill for å prøve å hindre videre offentliggjøring. Men nå har Kongressen i USA enstemmig vedtatt at titusener av dokumenter om 11. september som til nå har vært hemmelige, skal bli offentliggjort.

Resolusjonen hadde støtte fra begge partier i Senatet og var underskrevet av blant annet Berne Sanders og Mario Rubio. Det var Richard Blumenthal (D) som la fram resolusjonen og han sa at regjeringa må «offentliggjøre ethvert bevis som har å gjøre med forbindelser mellom offentlige personer i Saudi-Arabia og deres støttenettverk i USA som ble brukt til å hjelpe kaprerne 11. september».

Det har vært mye snakk om «konspirasjonsteorier» i forbindelse med 11. september, og nå har altså Kongressen i USA gått så langt som til å si at den mistenker det for å ha vært en saudiarabisk konspirasjon. Den offisielle versjonen har som kjent vært at terroraksjonene ble gjennomført av al-Qaida, men det er det vel nå bare de aller mest naive som tror på.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEuropas glemte krig i Ukraina ruller videre
Neste artikkelMilitariseringen av Norge
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).