Europas glemte krig i Ukraina ruller videre

0

Mens vestlige medier og politikere til stadighet angriper Syrias president for angivelige angrep på sivilbefolkningen, er de totalt tause om de vedvarende angrepene som regimet i Kiev lar regne over utbryterrepublikkene i Donbass, skriver Leon Tressell i Southfront.

Minsk-avtalen, som EU var med på å undertegne, er tydeligvis glemt. Nylig bevilget EU en milliard euro til det ultranasjonalistiske regimet i Kiev. EUs totale finansiering av Ukraina var forut for dette kommet opp i 2,8 milliarder siden kuppet i 2014. Samtidig har USA bestemt seg for å sende militær støtte til Kiev til en verdi av 200 millioner dollar.

USAs spesialutsending til Kiev Kurt Volker sa i september 2018 at USA vurderer å gi betydelig mer støtte til både Ukrainas marine og flyvåpen. Alt dette fyrer opp under en krig som på ingen måte er slutt. Den pågår hver dag og har pågått i over fire år. Den har ført til at over 10.000 sivile er drept og 1,6 millioner mennesker er drevet på flukt. Dette er tall fra den mektige tenketanken Council on Foreign relations, som vi tidligere har kalt den amerikanske herskerklassens egentlige politiske parti.

Observatørene fra OSSE i Donbass har lagt merke til et tydelig mønster i retning av at ukrainsk artilleri rammer sivile boligområder i Donetsk og Lugansk. 12 september raoorterte OSSE om 130 eksplosjoner i Donetsk og 85 eksplosjoner i Lugansk. I de fem første månedene av 2018 ble 81 mennesker i Donbass drept eller skadet av artilleriild og av militære håndvåpen.

Vestlige medier melder ingenting om dette, og heller ikke om den militære oppbygginga som Ukraina har foretatt opp mot Donbass, også i strid med Minsk-avtalen.

Tidsskriftet The National Interest mener at Ukraina kan spille en nøkkelrolle i USAs strategi mot Russland. Landet har en omfattende militærindustri, som riktignok har sine svakheter. USA og Vesten kan bidra til å oppgradere den med sikte på å skape en sterkere plattform mot Russland, mener tidsskriftet.

NATO og Jens Stoltenberg behandler nå Ukraina som om landet var fullt medlem av alliansen, og de lar seg ikke affisere av at Kiev-regimet er djupt infisert av nazistiske og fascistiske krefter. Det er liten grunn til å tro at folket i Donbass vil oppleve fred med det første.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– Syria har kommet til forståelse med viktige arabiske stater
Neste artikkelKongressen i USA enstemmig for å frigjøre titusener av dokumenter om Saudi-Arabia og 11. september
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).