Europas glemte krig i Ukraina ruller videre

1

Mens vestlige medier og politikere til stadighet angriper Syrias president for angivelige angrep på sivilbefolkningen, er de totalt tause om de vedvarende angrepene som regimet i Kiev lar regne over utbryterrepublikkene i Donbass, skriver Leon Tressell i Southfront.

Minsk-avtalen, som EU var med på å undertegne, er tydeligvis glemt. Nylig bevilget EU en milliard euro til det ultranasjonalistiske regimet i Kiev. EUs totale finansiering av Ukraina var forut for dette kommet opp i 2,8 milliarder siden kuppet i 2014. Samtidig har USA bestemt seg for å sende militær støtte til Kiev til en verdi av 200 millioner dollar.

USAs spesialutsending til Kiev Kurt Volker sa i september 2018 at USA vurderer å gi betydelig mer støtte til både Ukrainas marine og flyvåpen. Alt dette fyrer opp under en krig som på ingen måte er slutt. Den pågår hver dag og har pågått i over fire år. Den har ført til at over 10.000 sivile er drept og 1,6 millioner mennesker er drevet på flukt. Dette er tall fra den mektige tenketanken Council on Foreign relations, som vi tidligere har kalt den amerikanske herskerklassens egentlige politiske parti.

Observatørene fra OSSE i Donbass har lagt merke til et tydelig mønster i retning av at ukrainsk artilleri rammer sivile boligområder i Donetsk og Lugansk. 12 september raoorterte OSSE om 130 eksplosjoner i Donetsk og 85 eksplosjoner i Lugansk. I de fem første månedene av 2018 ble 81 mennesker i Donbass drept eller skadet av artilleriild og av militære håndvåpen.

Vestlige medier melder ingenting om dette, og heller ikke om den militære oppbygginga som Ukraina har foretatt opp mot Donbass, også i strid med Minsk-avtalen.

Tidsskriftet The National Interest mener at Ukraina kan spille en nøkkelrolle i USAs strategi mot Russland. Landet har en omfattende militærindustri, som riktignok har sine svakheter. USA og Vesten kan bidra til å oppgradere den med sikte på å skape en sterkere plattform mot Russland, mener tidsskriftet.

NATO og Jens Stoltenberg behandler nå Ukraina som om landet var fullt medlem av alliansen, og de lar seg ikke affisere av at Kiev-regimet er djupt infisert av nazistiske og fascistiske krefter. Det er liten grunn til å tro at folket i Donbass vil oppleve fred med det første.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det høres ut som krigen i Ukraina snart kan komme til å eskalere ganske kraftig pga all den militære støtte som landet nå mottar fra vestlige land. Det er mulig at krigen kan utvikle seg til å bli en varm krig i Ukraina hvor Russland blir direkte involvert i kamphandlingene.

  Legg merke til at dette kan komme til å skje samtidig med at Trident Juncture igangsettes i oktober og november. Er Trident Juncture egentlig en militærøvelse eller er det heller en form for fordekt oppbygging av militære styrker i alle nærområdene til Russland? I Aftenposten i dag omtales denne øvelsen og det fortelles at finske styrker vil bli utplassert i Sverige samtidig med at US Air Force får base i Luleå i forkant av øvelsen. Hva er det egentlig som foregår her?

  Andre steder i media rapporteres det om at Russland nå utplasserer mellomdistanse raketter med atomvåpen i Europa. USA truer med å slå ut de russiske rakettene. Frykter Russland et snarlig angrep på landet vestfra?

  Er det slik at krigen i Ukarina ganske snart vil utvikle seg til å bli en storkrig med støtte fra USA og NATO bla med det formål å tvangsmessig tilbakeføre bla Krim til Ukraina (mot Krim-befolkningens ønsker)? Hva er hensikten med å utplassere militære styrker slik som i Norge og Sverige og i andre vesteuropeiske land? Kan det være for å forhindre at en storkrig i Ukraina utvikler seg til å omfatte også andre land i Europa, eller eventuelt for å sette Russland under press fra samtlige NATO-land inkl fra Sverige?

  En to-frontskrig både i Ukraina og i Syria kan bli problematisk nå som Russland utplasserer rakettsystemet S300 i Syria, men det finnes et kort tidsvindu før S300 i Syria blir operativt.

  Kan vi risikere å oppleve storkrig i Europa denne høsten?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere