Haag-domstolen: USA-sanksjoner mot Iran ulovlige

0

Den internasjonale domstolen i Haag har i en dom slått fast at deler av USAs sanksjoner mot Iran er ulovlige. Domstolen ga USA ordre om å oppheve sanksjoner som rammer flysikkerheten og den humanitære situasjonen i Iran. Dette omfatter blant annet import av mat, medisiner, medisinsk utstyr og jordbruksprodukter, samt flydeler, opplyste ICJs sjefsdommer Abdulqawi Yusuf da kjennelsen falt onsdag.

Det var Iran som meldte USA inn for ICJ med henvisning til en vennskapsavtale som ble inngått mellom Iran og USA i 1955. Det var under den USA-vennlige sjahen.
ICJ er FNs øverste juridiske organ i saker mellom FNs medlemsland. Domstolens avgjørelser er bindende og kan ikke ankes, men den har ingen mekanismer som presser stater til å respektere avgjørelsene.

USA svarte på kjennelsen ved å trekke seg fra avtalen.

ICJ sa i sin kjennelse at USAs sanksjoner rammer varer som «er nødvendige for humanitære behov … og kan ha alvorlige skadevirkninger på liv og helse for mennesker i Iran».

Dommen er et massivt nederlag for USA i FNs høyeste domstol, men USA bøyer seg som kjent ikke for internasjonale avtaler eller beslutninger som rammer dem selv, så det er ventet at Washington bare vil ture fram i sine ulovlige aksjoner mot Iran.

Forrige artikkelExit Britannia?
Neste artikkel«Fortsetter under eget flagg»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).