EU-kommisjonens angrep på Italia er utpresning og kan bety sanksjoner

0
EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Shutterstock.

EU-kommisjonen har avvist statsbudsjettet til Italias regjering og forlangt at det blir revidert slik at underskuddet blir mindre. EU vil opprettholde nedskjæringspolitikken og innstramningene som lammer Italias økonomi, mens den populistiske regjeringa i Italia faktisk forsøker å føre en slags keynesiansk politikk. Dette blir ikke godtatt i Brussel.

Italia har et svært lite økonomisk spillerom siden landet verken har egen valuta eller noen egen sentralbank. For å føre en mer ekspansiv politikk i dagens system må landet låne på ugunstige vilkår i utlandet, noe som gir internasjonal finanskapital et nakketak på økonomien og som kan føre til greske tilstnder.

Alternativt kunne Italia innføre en parallell valuta som kunne blir brukt til å stimulere økonomien. Et slikt forslag er kommet opp i diskusjonene mellom regjeringspartiene Laga og Femstjernersbevegelsen. Ideen er at denne parallellvalutaen vil kunne brukes til offentlige utgifter og til for eksempel å redusere avgiftene på arbeid (arbeidsgiveravgift pluss lønnsskatt) som er typisk for Italia. Det ville kunne øke den innenlandske etterspørselen og dermed sparke i gang økonomien. Både EU-kommisjonen og finansinstitusjonene er redde for at Italia skal finne på å gå den veien, fordi det vil være en bombe under arken for hele eurosystemet.

Strategien fra EU er todelt og prøver dels å skremme middelklassen til å godta besparelser nedskjæringer og dels å slå en kile mellom regjeringspartiene som i dag har en samlet oppslutning på rundt 60% av velgerne.

EU-kommisjonen vil redde eurosystemet og trekke unionen nærmere en finansunion. Derfor må nasjonalstaten undergraves og i siste instans avskaffes. Finansinstitusjonene ønsker å ta en enda sterkere kontroll over italiensk økonomi, slik de gjorde i Hellas.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.