Drømmer roboter om elektriske sauer?

0
Robotkelnere på en restaurant i Shanghai. Shutterstock.

Roboter skal bygge roboter i Kina

Det neste teknologiske spranget der roboter kan bygge roboter er i ferd med å bli tatt i Kina. Det er det multinasjonale selskapet ABB med hovedbase i Sveits som skal bygge en fabrikk i Shanghai for å gjøre akkurat dette. Fabrikken skal koste rundt en milliard norske kroner og blir den første i sitt slag i verden – og den blir kalt framtidsfabrikken. Det er planlagt åpning i 2020.

Fabrikken vil bli utstyrt med ABBs YuMi-robot, en robot med to armer, men ikke noe hode. Den har «hender» som skal ha svært avanserte gripefunksjoner.

«Shanghai er blitt et vitalt senter for avansert teknologisk ledelse, for ABB og for verden,» sier toppsjef Ulrich Spiesshofer i selskapets pressemelding.

ABBs robot YuMi. Illustrasjon: ABB.

Veksten i produksjonen av industriroboter er svært rask. Fra 2016 til 2017 økte den globale produksjonen med 29 prosent, sier The Robot Report.  I Kina økte salget av roboter med 58 prosent mot 6 prosent i USA og 8 Prosent i Tyskland. Når det gjelder robottettheten i industrien, altså antall roboter per 10.000 ansatte, så ligger Sør-Korea i spiss og Kina ligger på 15. plass. Med den veksttakten Kina har på robotisering, vil landet bevege seg raskt mot toppen av denne lista også. Men denne måten å telle på sier ingenting om det totale antallet roboter i industrien. Siden 2016 har Kina hatt flere installerte roboter i industrien enn noe annet land. Det er særlig området rundt Yangtse-deltaet som er Kinas senter for robotindustri med Shanghai som den ledende byen.

Den helrobotiserte fabrikken er altså ikke lenger sci-fi, men vi har fortsatt ikke noe svar på Philip K. Dicks spørsmål fra romanen av samme navn: Drømmer androider om elektriske sauer?

Eller mer jordnært: hva skjer med profittraten nå det blir standard at roboter bygger roboter med svært lite innslag av menneskelig arbeid?

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSJ klager på at Go-Ahead fikk tilslaget på Sørlandsbanen
Neste artikkelDonald Trump mobiliserer en hær mot migrantkaravanen på grensa mot Mexico
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).