Drømmer roboter om elektriske sauer?

0
Robotkelnere på en restaurant i Shanghai. Shutterstock.

Roboter skal bygge roboter i Kina

Det neste teknologiske spranget der roboter kan bygge roboter er i ferd med å bli tatt i Kina. Det er det multinasjonale selskapet ABB med hovedbase i Sveits som skal bygge en fabrikk i Shanghai for å gjøre akkurat dette. Fabrikken skal koste rundt en milliard norske kroner og blir den første i sitt slag i verden – og den blir kalt framtidsfabrikken. Det er planlagt åpning i 2020.

Fabrikken vil bli utstyrt med ABBs YuMi-robot, en robot med to armer, men ikke noe hode. Den har «hender» som skal ha svært avanserte gripefunksjoner.

«Shanghai er blitt et vitalt senter for avansert teknologisk ledelse, for ABB og for verden,» sier toppsjef Ulrich Spiesshofer i selskapets pressemelding.

ABBs robot YuMi. Illustrasjon: ABB.

Veksten i produksjonen av industriroboter er svært rask. Fra 2016 til 2017 økte den globale produksjonen med 29 prosent, sier The Robot Report.  I Kina økte salget av roboter med 58 prosent mot 6 prosent i USA og 8 Prosent i Tyskland. Når det gjelder robottettheten i industrien, altså antall roboter per 10.000 ansatte, så ligger Sør-Korea i spiss og Kina ligger på 15. plass. Med den veksttakten Kina har på robotisering, vil landet bevege seg raskt mot toppen av denne lista også. Men denne måten å telle på sier ingenting om det totale antallet roboter i industrien. Siden 2016 har Kina hatt flere installerte roboter i industrien enn noe annet land. Det er særlig området rundt Yangtse-deltaet som er Kinas senter for robotindustri med Shanghai som den ledende byen.

Den helrobotiserte fabrikken er altså ikke lenger sci-fi, men vi har fortsatt ikke noe svar på Philip K. Dicks spørsmål fra romanen av samme navn: Drømmer androider om elektriske sauer?

Eller mer jordnært: hva skjer med profittraten nå det blir standard at roboter bygger roboter med svært lite innslag av menneskelig arbeid?

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.