Donald Trump mobiliserer en hær mot migrantkaravanen på grensa mot Mexico

0
En seksjon av USAs grensemur mot Mexico. Shutterstock.

Det startet i det nordlige Honduras; migranter begynte å gå nordover med sikte på å komme inn i USA. Til å begynne med var de 200, men da de ble mer kjent vokste antallet til 1000 i Guatemala. I Mexico skal antallet ha vokst til 7000, og det er blitt et tema i mellomvalget i USA.

Donald Trump har mobilisert 5200 soldater i tillegg til 2100 fra nasjonalgarden for å stanse karavanen på grensa. Det er altså ikke mindre enn en hær. Til sammenlikning har USA 5200 soldater i Irak for angivelig å slåss mot IS.

Begge fløyer i valgkampen prøver å utnytte dette til sin fordel. Demokratene bruker det til å rette en pekefinger mot det de kaller Trumps inhumane innvandringspolitikk, og Trump bruker det for å vise sine velgere at han er tøff mot det han kaller «ulovlige innvandrere» og «some bad guys among them». I ei melding på Twitter sa han til migrantkaravanen at «dette er en invasjon og vårt land og våre militære venter på dere».

Etter som det er blitt klart at migrantene ikke vil slippe inn i USA skal antallet i karavanen ha sunket til 3500, men det skal samtidig være en ny karavane i anmarsj fra det nordlige Guatemala. Det kommer også meldinger om at noen har begynt å sette inn busser for å få migrantene fortere fram mot grensa.

Forsvarsminister Jim «Mad Dog» Mattis har nedlagt forbud mot at troppene brukes til politivirksomhet overfor migrantene. Amerikansk lov setter grenser for hva troppene kan brukes til i situasjoner som dette, så den varslede konfrontasjonen på grensa blir en prøve på hva loven betyr i praksis.

 

 

Forrige artikkelDrømmer roboter om elektriske sauer?
Neste artikkelStore vindmøller – en støysender for hjertet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).