Atomdrevet hangarskip til Norge og Trident Juncture

0
181006-N-FV405-0003 PORTSMOUTH, England (Oct. 6, 2018) The Nimitz-class aircraft carrier USS Harry S. Truman (CVN 75) drops anchor off the coast of Portsmouth, England, Oct. 6, 2018, for a scheduled port visit. Currently operating in the U.S. 6th Fleet area of operations, Harry S. Truman will continue to foster cooperation with regional allies and partners, strengthen regional stability, and remain vigilant, agile and dynamic. (U.S. Navy photo by Lt. Lyndsi Gutierrez/Released)

USA sender det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman til Norge under NATO-øvelsen Trident Juncture. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisa skriver videre:

«Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman er 333 meter langt og har rundt 60 fly og helikoptre om bord. Hangarskipet kommer til øvelsen sammen med en flåtegruppe med jagere og kryssere og om lag 6.000 soldater alt i alt. …

Bekreftelsen på at flåtegruppen blir med, betyr at omfanget av militærøvelsen øker nok en gang. Totalt antall soldater ligger nå på rundt 50.000. Det er den største militærøvelsen som har vært gjennomført i Norge siden den kalde krigens slutt.»

Skipet tilhører Nimitz-klassen og har to atomreaktorer. Det kan føre om lag 90 fly. USS Harry S. Truman deltok i Irakkrigen i 2013 og sendte over 1300 angrep mot Irak.

Inkludert mannskapet på hangarskipet vil i alt omkring 18.000 amerikanske soldater delta i øvelsen i Norge. Det er opplagt at Russland må oppfatte øvelsen og deltakelsen til USS Harry S. Truman som truende.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sa da også at Russland betrakter øvelsen som et «brudd på det langvarige gode naboskapet som ble grunnlagt av den norske regjeringa under den kalde krigen.» Hun sa også at «Oslo har lagt opp til en militarisering av de nordlige breddegradene uten sidestykke.» Og som konklusjon sa Zakharova at «den russiske føderasjonen vil bli nødt til å svare på dette med mottiltak av hensyn til sin egen sikkerhet.»

Solbergregimet synes tydeligvis at en aggressiv holdning overfor Russland er formålstjenlig. Dette vil uten tvil føre til et rustningskappløp i nordområdene og bidra til langsiktige skader på forholdet til vår nærmeste nabo. Men slik sabelrasling tjener i hvert fall ikke det norske folkets interesser. Det øker faren for en krig der Norge blir slagmark.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNår Norge skal forsyne Europa med vannkraft
Neste artikkelDet viktigste er ikke antall visninger på nettet, men temaene som tas opp
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).