Atomdrevet hangarskip til Norge og Trident Juncture

0
181006-N-FV405-0003 PORTSMOUTH, England (Oct. 6, 2018) The Nimitz-class aircraft carrier USS Harry S. Truman (CVN 75) drops anchor off the coast of Portsmouth, England, Oct. 6, 2018, for a scheduled port visit. Currently operating in the U.S. 6th Fleet area of operations, Harry S. Truman will continue to foster cooperation with regional allies and partners, strengthen regional stability, and remain vigilant, agile and dynamic. (U.S. Navy photo by Lt. Lyndsi Gutierrez/Released)

USA sender det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman til Norge under NATO-øvelsen Trident Juncture. Dette skriver ABC Nyheter. Nettavisa skriver videre:

«Det atomdrevne hangarskipet USS Harry S. Truman er 333 meter langt og har rundt 60 fly og helikoptre om bord. Hangarskipet kommer til øvelsen sammen med en flåtegruppe med jagere og kryssere og om lag 6.000 soldater alt i alt. …

Bekreftelsen på at flåtegruppen blir med, betyr at omfanget av militærøvelsen øker nok en gang. Totalt antall soldater ligger nå på rundt 50.000. Det er den største militærøvelsen som har vært gjennomført i Norge siden den kalde krigens slutt.»

Skipet tilhører Nimitz-klassen og har to atomreaktorer. Det kan føre om lag 90 fly. USS Harry S. Truman deltok i Irakkrigen i 2013 og sendte over 1300 angrep mot Irak.

Inkludert mannskapet på hangarskipet vil i alt omkring 18.000 amerikanske soldater delta i øvelsen i Norge. Det er opplagt at Russland må oppfatte øvelsen og deltakelsen til USS Harry S. Truman som truende.

Talsperson for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sa da også at Russland betrakter øvelsen som et «brudd på det langvarige gode naboskapet som ble grunnlagt av den norske regjeringa under den kalde krigen.» Hun sa også at «Oslo har lagt opp til en militarisering av de nordlige breddegradene uten sidestykke.» Og som konklusjon sa Zakharova at «den russiske føderasjonen vil bli nødt til å svare på dette med mottiltak av hensyn til sin egen sikkerhet.»

Solbergregimet synes tydeligvis at en aggressiv holdning overfor Russland er formålstjenlig. Dette vil uten tvil føre til et rustningskappløp i nordområdene og bidra til langsiktige skader på forholdet til vår nærmeste nabo. Men slik sabelrasling tjener i hvert fall ikke det norske folkets interesser. Det øker faren for en krig der Norge blir slagmark.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.