1,5 millioner syriske flyktninger har vendt hjem

0
Et stort antall syriske flyktninger vendte hjem over grensa fra Libanon 1. oktober 2018. Foto: Xinhua/Ammar Safarjalani

På tross av betydelig motstand fra vestlige stater og deres regionale partnere har 1,5 millioner syriske flyktninger vendt tilbake til hjemlandet, og mange flere er ventet tilbake i de kommende månedene. Dette skriver Syria News.

1. oktober 2018 kom ei gruppe på 4.100 syriske flyktninger fra Libanon og var dermed blant de mange som kan legge flyktningtilværelse bak seg og komme hjem. Saudi-Arabia har lagt press på regjeringa i Libanon for å få dem til å holde flyktningene tilbake for å bruke dem som pressmiddel i kampen om Syrias framtid.

Den russiske generalen Yevgeny Ilyin sa på et møte i Russlands ambassade i Libanon at 1.470.000 syriske flyktninger har vendt tilbake til hjemlandet og flere har registrert seg for å komme tilbake.

Foreløpig er det satt i stand en rekke institusjoner og ny infrastruktur for å dekke de hjemvendte flyktningenes behov, slik som 138 skoler, 116 lekeplasser, 109 bakeries, 113 vannpumpestasjoner, 119 lokale elverk, 106 klinikker og 79 høyere læresteder.

De utenlandske maktene som har ført og fører krigen mot Syria ved hjelp av leiesoldater har bevisst brukt flyktningene som et våpen mot Syria. Det har vært et mål for deres krigføring å drive så mange som mulig syrere på flukt for å tappe lande for arbeidskraft og kompetanse. Derfor ønsker de heller ikke at flyktningene skal vende hjem igjen. Også norske myndigheter har vært svært lite begeistret for utsiktene til at de syriske flyktningene kan vende hjem. De utenlanske maktene som i over sju år har forsøkt å ødelegge Syria, gir seg ikke sjøl om de har tapt. De ønsker fortsatt å skade Syria så mye de kan. En måte å gjøre det på er å hindre hjemvending og gjenoppbygging.

Men fronten mot retur av flyktninger sprekker opp. Flere land ønsker å bidra til at syriske flyktninger kan komme trygt og sikkert hjem. Østerrikes utenriksminister Karin Kneissl sa på et besøk i Libanon at hennes land ikke vil legge press på noen, men vil hjelpe de som ønsker det med å vende hjem til Syria. Hun sa også at verden bør gripe denne muligheten til å skape en ny dynamikk i Syria.

Forrige artikkelTerje Tvedt kritiserer store mangler ved Libya-rapport
Neste artikkelTo kart viser Syrias seire på tre år
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).