USA trapper opp sin hemmelige krig i Tunisia

0
Kilde: Menastream

USAs militære innsats i Tunisia har ikke gjort mange overskrifter i mediene, men den har pågått i det stille siden 2014. Da kom en avdeling på 50 amerikanske spesialsoldater fra USAs AFRICOM-styrker til Tunisia angivelig for å kjempe mot terrorismen. Etter et terroristangrep i mars 2015 på Bardo-museet i Tunis deltok USA-soldater i aksjonene mot terrorister i Sidi Aich, og amerikanske rådgivere har også operert ut fra Sidi Ahmed-basen i Bizerte.

Nå skriver imidlertid The National Interest at USAs militære tilstedeværelse i Tunisia har vært mer omfattende enn antatt og at den trappes opp.

Héni Nsaibia skriver i tidsskriftet at tropper fra US Marines deltok i harde kamper i Tunisia i 2017. Kampene skal ha vært ført mot al Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) i februar 2017. Dette går fram av denne rapporten. Den omtaler to USA-soldater som fikk medaljer for innsatsen sin i disse kampene. Kampene omtales som «battle of Mount Semmama». En mer omfattende artikkel i Menastream viser at USA militære operasjoner i Tunisia også har bestått i overvåking med fly og droner. USA-droner i Tunisia er også blitt brukt til operasjoner i nabolandet Libya.

Tunisia er nå det landet i Nord-Afrika som får mest militærstøtte fra USA bortsett fra Egypt. Washington har øremerket 100 millioner dollar til militær støtte til Tunisia og våpenprodusentene lukter muligheter for et nytt gullrøsj, skriver Foreign Policy, som også syrlig noterer at landet får mer våpen enn demokrati.

Det er lenge siden Tunisia var den såkalte suksesshistorien i «den arabiske våren». Regjeringa i Tunis erklærte unntakstilstand sommeren 2017 og fornyet den i februar 2018. Antiterrorlover gir myndighetene vide fullmakter som setter de demokratiske rettighetene i fare. Mellom 2011 og 2016 har militærbudsjettet i Tunisia vokst med 21 prosent i året. USA på sin side hyller Tunisia som en viktig ikke-NATO-alliert.

Forrige artikkelPolen vil ha amerikansk militærbase og kalle den «Fort Trump»
Neste artikkelFN-rapport om matsikkerhet: Ett av ni mennesker i verden sulter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).