USA trapper opp sin hemmelige krig i Tunisia

0
Kilde: Menastream

USAs militære innsats i Tunisia har ikke gjort mange overskrifter i mediene, men den har pågått i det stille siden 2014. Da kom en avdeling på 50 amerikanske spesialsoldater fra USAs AFRICOM-styrker til Tunisia angivelig for å kjempe mot terrorismen. Etter et terroristangrep i mars 2015 på Bardo-museet i Tunis deltok USA-soldater i aksjonene mot terrorister i Sidi Aich, og amerikanske rådgivere har også operert ut fra Sidi Ahmed-basen i Bizerte.

Nå skriver imidlertid The National Interest at USAs militære tilstedeværelse i Tunisia har vært mer omfattende enn antatt og at den trappes opp.

Héni Nsaibia skriver i tidsskriftet at tropper fra US Marines deltok i harde kamper i Tunisia i 2017. Kampene skal ha vært ført mot al Qaida i islamsk Maghreb (AQIM) i februar 2017. Dette går fram av denne rapporten. Den omtaler to USA-soldater som fikk medaljer for innsatsen sin i disse kampene. Kampene omtales som «battle of Mount Semmama». En mer omfattende artikkel i Menastream viser at USA militære operasjoner i Tunisia også har bestått i overvåking med fly og droner. USA-droner i Tunisia er også blitt brukt til operasjoner i nabolandet Libya.

Tunisia er nå det landet i Nord-Afrika som får mest militærstøtte fra USA bortsett fra Egypt. Washington har øremerket 100 millioner dollar til militær støtte til Tunisia og våpenprodusentene lukter muligheter for et nytt gullrøsj, skriver Foreign Policy, som også syrlig noterer at landet får mer våpen enn demokrati.

Det er lenge siden Tunisia var den såkalte suksesshistorien i «den arabiske våren». Regjeringa i Tunis erklærte unntakstilstand sommeren 2017 og fornyet den i februar 2018. Antiterrorlover gir myndighetene vide fullmakter som setter de demokratiske rettighetene i fare. Mellom 2011 og 2016 har militærbudsjettet i Tunisia vokst med 21 prosent i året. USA på sin side hyller Tunisia som en viktig ikke-NATO-alliert.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.