Polen vil ha amerikansk militærbase og kalle den «Fort Trump»

0
Donald Trump med Polens Andrzej Duda

Den polske presidenten Andrzej Duda sa på en felles pressekonferanse med Donald Trump i Det hvite hus 18. september 2018 at Polen ønsker en amerikansk militærbase i landet og gjerne vil kalle den «Fort Trump».

Det var i mai 2018 at Polen først tilbød USA å opprette en militærbase i landet og sa at Polen i så fall vil betale to milliarder dollar for å få denne basen. I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord.

USA har allerede militære styrker i Polen, men ingen fast base. Det er opplagt at en slik base så nær den russiske eksklaven Kaliningrad vil måtte oppfattes som en provokasjon fra Russlands side. Dette innser også en del av de militære i USA. Tidsligere sjef for USAs styrker i Europa, generalløytnant Ben Hodges, skrev i Politico i juni 2018 at det vil være «unødvendig provoserende» å opprette en USA-base i Polen eller noe annet sted i Sentral- og Øst-Europa. Men Polen er fast bestemt på styrke sin rolle i USAs militære strategi. Det passer også inn i den Polens regionale strategi som handler om å bli en dominerende stat i Øst-Europa.

En versjon av Polens Intermarium-tanke. Men nasjonalister i Warszawa tenker seg også å dominere Ukraina i en slik strategi.

Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet. Det Pilsudski ønsket var å gjenreise storhertugdømmet Polen-Litauen fra dets glansdager da det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA. Fra USAs side vil en base i Polen og en ytterligere styrking av sin militære og politiske posisjon mellom de tre havene etablere en kile mellom Tyskland og Russland, og det er da heller ikke for ingenting at tre firedeler av tyskerne synes at dette er en svært dårlig idé. Sør i denne sonen har USA den store basen Camp Bondsteel i Kosovo og USA diskuterer med Hellas å opprette en base også der.

Andrzej Duda skjønte godt at han ved å smigre Donald Trump ville ha komme et godt stykke nærmere en beslutning i Washington om faktisk å opprette en militærbase i Polen.

Forrige artikkelOverhengende fare for fred på den koreanske halvøya?
Neste artikkelUSA trapper opp sin hemmelige krig i Tunisia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).