Som Romerriket på slutten er USA avhengig av leiesoldater

0
Privatiseringa av USAs kriger er i full gang

USA er uten sammenlikning verdens sterkeste militærmakt. Men USA klarer ikke lenger å stille egne soldater til å føre sine kriger. I dag er 75 prosent av USAs styrker kontraktører eller leiesoldater. Og enda mer avslørende: en tredel av leiesoldatene i Afghanistan er ikke en gang amerikanske statsborgere. Ikke alle kontraktørene er væpnet. Noen gjør jobber i forsyning, transport, anlegg og liknende, men uten dem ville ikke hæren kunne slåss, så USA er blitt totalt avhengig av kontraktører for å føre krig.

Leiesoldater er big business – og vi er med

Storbritannia er ledende i den globale leiesoldatvirksomheten, og den største av operatørene er det multinasjonale selskapet G4S. Oljefondet er en av de sju største eierne av dette selskapet. Selskapet er blitt beskyldt for å være medskyldig i krigsforbrytelser, og har tjent godt med penger på å bidra til undertrykkinga av palestinerne på vegne av Israel. Rundt hovedkvarteret til de britiske spesialstyrkene SAS i Hereford har det grodd opp en hel underskog av kontraktører, blant dem er GardaWorld og Olive Group, som er en del av det multinasjonale Costellis. James LeMesurier, som startet White Helmets kom fra Olive Group.

Den enorme økningen i antall private militær- og sikkerhetsselskaper, med kontrakter som løper opp i milliarder pund, er det innledet en ny epoke for ”krigens hunder” (leiesoldater) en æra som fulgte av invasjonen av Afghanistan og Irak, skrev John Hilary, administrerende direktør of War on Want i 2017.

Blackwater på krigsstien igjen

I USA er det særlig selskapet Blackwater som er herostratisk berømt som den fremste av de private hærene. I 2007 var det noen av deres leiesoldater som massakrerte 20 irakiske sivile i Baghdad. En periode skapte dette noen «markedsføringsproblemer» for selskapet og sjefen deres, Erik Prince. Men Prince er tilbake igjen. Nå vil han selge Donald Trump en storstilt militær privatiseringsplan. I første omgang foreslår han at private kontraktører skal ta over krigen i Afghanistan. Forslaget går ut på at det skal utpekes en «visekonge» som leder for disse styrkene og at denne personen rapporterer direkte til presidenten. På den måten vil presidenten kunne føre kriger uten å spørre Kongressen og uten at befolkninga i USA vet noe som helst.

Leiesoldater står dessuten utenfor alt som er av internasjonale avtaler og regler, og det er ingen velgere som bryr seg om de kommer hjem i svarte sekker. Forslaget til Prince kan være fristende for Trump, siden han da også kan gå utenom Pentagon når det måtte passe ham.

De fattige kan ikke og de rike vil ikke slåss for USA

Om dette forslaget blir noe av eller ikke, så vil USAs kriger bli mer og mer privatisert. USA har nemlig stadig større problemer med å stille egne soldater til slagmarka. En studie fra Journal of Public Health Management and Practice viser at en stor del av de potensielle rekruttene i USA er for feite og i for dårlig form til å kvalifisere for militærtjeneste. Særlig i sørstatene er unge mennesker så feite, så plaget av diabetes og hjerte- karsjukdommer og så preget av en slapp livsstil at de ikke kan gå i tjeneste om de så ville.

Fra før av vet vi at overklassen og den øvre middelklassen i USA ikke vil sende sine sønner og døtre i krigen. Den tendensen bare fortsetter. De statene i USA som har størst konsentrasjon av utdannede, velstående mennesker har også færrest soldater i tjeneste.

Saudi-NATOs milliarder og tilgjengelige leiesoldater

Velgerne i USA ønsker ikke at USA skal ha «boots on the ground» noe sted i verden, samtidig som USA fortsetter å føre krig eller drive lavintensiv militær virksomhet over halve kloden. Det konseptet som ble utviklet for krigen i Syria var at USA i hovedsak styrte fra baksetet, har stått for strategien, etterretninga, bombing fra lufta og våpenleveransene og lot oljediktaturene stå for finansieringa og skaffe jihadistiske leiesoldater. Saudi-Arabias «muslim-NATO» er ideelt for dette formålet. Saudi-Arabia og Emiratene betaler regninga og står for ideologien. De fattigere muslimske landene, som for eksempel Sudan, står for kanonføden. Og Erik Prince har lenge jobbet for Emiratene, så han vil ikke ha problemer med å fylle opp sin private hær.

På denne måten er USA endt opp der Vestromerriket var rett før sitt sammenbrudd. Romerske borgere ville ikke lenger delta i keisernes kriger, og det ble i stigende grad barbarene som fylte troppene som skulle slåss mot barbarene. Vi vet hvordan det gikk.

 

 

 

 

Forrige artikkelMacron: Europa kan ikke lenger stole på USA når det gjelder sikkerhet
Neste artikkelNRK fornekter seg ikke – FEM minutter McCain i beste sendetid
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).